Αφαίρεση υπηκοότητας από όσους συμμετέχουν σε επιχείρηση Γάζας συζητά η τουρκική Βουλή

Πρόταση νόμου να αφαιρεθεί η τουρκική ιθαγένεια και να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία πολιτών με διπλή υπηκοότητα Τουρκίας – Ισραήλ που έχουν ενταχθεί στον ισραηλινό στρατό, κατατέθηκε στην ατζέντα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του κουρδικού ακραίου ισλαμικού κόμματος Hüda Par, πολίτες με διπλή ιθαγένεια έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου με την ένταξή τους στον ισραηλινό στρατό και ως εκ τούτου θα πρέπει να τους αφαιρεθεί η ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τα περιουσιακά τους στοιχεία να κατασχεθούν.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ζεκέρια Γιαπιτζίογλου, υποστήριξε ότι «δυστυχώς, χιλιάδες άτομα με τουρκική υπηκοότητα συμμετέχουν ουσιαστικά στη γενοκτονία από το σιωνιστικό Ισραήλ στη Γάζα. Πληροφορίες αναφέρθηκαν στον Τύπο ότι τουλάχιστον 4 χιλιάδες άτομα με τουρκικά διαβατήρια πήγαν στη Γάζα και συμμετείχαν πράγματι στο έγκλημα της γενοκτονίας. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν τουρκικά διαβατήρια και κάνουν στρατιωτική θητεία για σιωνιστικούς ισραηλινούς στόχους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό».

Ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ακόμη ότι «είναι απαράδεκτο οι δολοφόνοι γενοκτονίας, που δολοφόνησαν βάναυσα γυναίκες, παιδιά και μωρά στη Γάζα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, και έτσι διέπραξαν εγκλήματα κατά όλης της ανθρωπότητας, να έρχονται στη συνέχεια στην Τουρκία και να συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

Ανέφερε ακόμη ότι «το νομοθέτημά μας, το οποίο θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης προς ψήφιση, προβλέπει ότι οι δολοφόνοι που διέπραξαν το έγκλημα της γενοκτονίας θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν στην Τουρκία. Όσοι δεν επιστρέψουν εντός 3 μηνών θα χάσουν την υπηκοότητά τους και τα περιουσιακά στοιχεία τους θα κατασχεθούν».

Διαφωνία CHP

Μιλώντας για την πρόταση νόμου, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Μουράτ Εμίρ δήλωσε ότι πρόκειται «για ένα εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο θέμα». Πρόσθεσε ότι φυσικά, κανείς που λέει «είμαι άνθρωπος» δεν μπορεί να δεχτεί την απάνθρωπη σφαγή που ισοδυναμεί με γενοκτονία στη Γάζα. Ωστόσο, είπε, «δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε μια ομιλία εδώ με βάση ειδήσεις που βασίζονται σε ασαφή στοιχεία». 

Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, υπάρχει Υπουργείο Εσωτερικών στην Τουρκία, το AKP κυβερνά την Τουρκία, συνέχισε. «Ως κοινοβούλιο, δεν χρειαζόμαστε την εξουσία να πούμε στην εισαγγελία να ‘ανοίξει έρευνα’. Τα καθήκοντά μας είναι ξεκάθαρα. Αλλά εάν υπάρχουν εισαγγελείς στην Τουρκία, εάν υπάρχει επιβολή του νόμου, εάν κυβερνάται η Τουρκία, εάν κάποιος από την Τουρκία πάει με διαβατήριο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί μέτρα. Αν όχι, κάποιος ψαρεύει σε λασπωμένα νερά, κάποιος προκαλεί το κοινό με μνησικακία και μίσος και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δουλειά του νομοθέτη, αλλά αν έχουν ανησυχίες, να πουν αυτά τα λόγια στην ομάδα του AKP, στο παλάτι και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στον υπουργό Εσωτερικών».

Υπέρ το Κόμμα Ευημερίας

Ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας Μπουλέντ Καγιά, δήλωσε ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο και είπε: «Σε μια εποχή που το έγκλημα της γενοκτονίας του Ισραήλ καταγράφεται από το διεθνές δίκαιο, η συμμετοχή πολίτη της Δημοκρατίας της Τουρκίας σε αυτό το έγκλημα δεν είναι μια συμπεριφορά που το έθνος μας μπορεί ποτέ να αποδεχθεί». «Ως εκ τούτου, φυσικά, θα αποκαλυφθεί ως αποτέλεσμα μιας δίκης εάν οι σχετικοί άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα της γενοκτονίας. Εκφράζουμε επίσης ότι υποστηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και θα ψηφίσουμε ναι», ανέφερε.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε  η πρόταση έγινε δεκτή και συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Το χιόνι «έπνιξε» τη Νότια Αφρική-Απροσπέλαστοι δρόμοι και εγκλωβισμένοι οδηγοί
ΒΙΝΤΕΟ: Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο-Η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ-Ανησυχία για τις κινήσεις Λιβάνου
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία
«Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»-Η ατάκα της Χάρις που προκάλεσε αντιδράσεις
Εκτέλεσαν θανατοποινίτη για πρώτη φορά από το 2011 στη Νότια Καρολίνα