ΥΠΑΜ Ισραήλ: Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για διατήρηση διεθνούς στήριξης σε δράση στρατού

Σε σημερινή του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας της Κνέσετ, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι «τα μέτρα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αποτελούν βασική προϋπόθεση διατήρησης της διεθνούς στήριξης για τη συνέχιση της δράσης του στρατού», προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να διατηρηθεί (σ.σ. η διεθνής στήριξη) προκειμένου παράλληλα να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης του ηλεκτρικού δικτύου στη Γάζα, ο Γιοάβ Γκάλαντ διευκρίνισε ότι, με βάση το κριτήριο της ανάγκης διατήρησης της διεθνούς στήριξης για τη συνέχιση των ισραηλινών επιχειρήσεων, «το διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι αρμόδιο για θέματα ασφάλειας και άμυνας ενέκρινε αυτό το μέτρο, προκειμένου να είναι δυνατή η συνέχιση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς».

Ο Γκάλαντ τόνισε ότι η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την επαναλειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης, διευκρινίζοντας ότι «ο κίνδυνος μόλυνσης του νερού θα προκαλούσε εξάπλωση επιδημιών, που θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία του στρατεύματος και των ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα από την Χαμάς», πέραν των κινδύνων για την υγεία του άμαχου πληθυσμού.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνταν πηγές του στρατού, το γενικό επιτελείο του ισραηλινού στρατού αποφάσισε στις 19 Ιουνίου την αποκατάσταση του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Προ δεκαημέρου άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης στον άξονα Νετσαρίμ, που διαχωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και σε συνεργασία με τοπική παλαιστινιακή εταιρεία παροχής ρεύματος, προχώρησαν οι εργασίες με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης νερού. Όπως είχαν μεταδώσει τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ, το συγκεκριμένο εργοστάσιο εξυπηρετεί τους κατοίκους του στρατοπέδου προσφύγων Ντηρ Αλ-Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας και της ανθρωπιστικής ζώνης Αλ-Μαουάσι στο παραλιακό νότιο τμήμα του θύλακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, στις δύο αυτές περιοχές κατοικούν σήμερα συνολικά 2.100.000 άμαχοι, πολλοί από τους οποίους είχαν προηγουμένως μετακινηθεί από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, στην πλειονότητά τους από τον βορρά, όπου σήμερα υπολογίζεται να έχουν παραμείνει περί της 200.000 σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε ρεπορτάζ που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία την αναγκαιότητα ανοικοδόμησης δύο επιπλέον εργοστασίων αφαλάτωσης νερού στη Λωρίδα της Γάζας. Στα δύο αυτά πρότζεκτ φέρονται να εμπλέκονται μία αμερικανική και μία γερμανική τεχνική εταιρεία, ως επίσης και δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Δυτική Όχθη. Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση ανέφερε ότι τα δύο αυτά πρότζεκτ έχουν τύχει της αποδοχής της ισραηλινής πλευράς, προσθέτοντας ότι για τις πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής τους έχει ήδη ενημερωθεί και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πληροφορίες για την ανοικοδόμηση δύο νέων εργοστασίων αφαλάτωσης νερού στη Γάζα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες αμερικανικές και παλαιστινιακές πηγές.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Στην Ελλάδα εξασκήθηκαν τα ισραηλινά μαχητικά που βομβάρδισαν τους Χούθι»-Τι υποστηρίζουν στο Ισραήλ
Σε τρομερή πίεση ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί-«Μας καταστρέφεις, δεν μπορείς να νικήσεις» του είπε η Πελόζι
Έχασε 300 εκατ. δολάρια σε λίγες ώρες το αφεντικό της CrowdStrike που προκάλεσε το διεθνές black out
Οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες στη Γαλλία-Πέντε άνθρωποι στο νοσοκομείο
Τουλάχιστον 22 νεκροί από τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στη Βολιβία
«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ απάντησε στους Χούτι με βομβαρδισμό στην Υεμένη
Τραμπ: Δεν με προειδοποίησε κανείς πριν ανέβω στη σκηνή
Σύγκρουση δεξαμενόπλοιων στη Σιγκαπούρη-Το ένα έφυγε από το σημείο του ατυχήματος
ΒΙΝΤΕΟ: Τι γίνεται στον βυθό του ωκεανού την ώρα ισχυρού σεισμού
«Εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς με τα στελέχη ενάντια στον κύκλο των συνεργατών του προέδρου