Συνομιλίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με μεσολάβηση των ΗΠΑ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον για νέο γύρο συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν το Γερεβάν και η Ουάσιγκτον, καθώς διαπραγματεύονται μια ειρηνευτική συμφωνία.

Οι δύο αντίπαλοι στην περιοχή Καυκάσου πολέμησαν δύο πολέμους - τη δεκαετία του 1990 και το 2020 - για τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, η οποία κατοικείτο κυρίως από Αρμένιους.

Το περασμένο φθινόπωρο, το Μπακού ανακατέλαβε τον ορεινό θύλακα σε μια μονοήμερη επίθεση που οδήγησε στην έξοδο ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού του, περισσότερων από 100.000 ανθρώπων.

Χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μπακού και Γερεβάν με τη διεθνή μεσολάβηση δεν οδήγησαν σε σημαντική πρόοδο, αλλά οι ηγέτες των δύο χωρών δήλωσαν πρόσφατα ότι μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία είναι εφικτή.

«Μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, του Υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας Άνι Μπανταλιάν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε.

Η συνάντηση καταχωρήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Μπλίνκεν για το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να εργάζονται για μια διπλωματική επίλυση» της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προγραμματισμένες συνομιλίες.

Ο Μπλίνκεν ηγήθηκε επανειλημμένων συνομιλιών μεταξύ των χωρών με την ελπίδα να αποφευχθεί περαιτέρω σύγκρουση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η χώρα του «χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα» επειδή το τρέχον «δεν αντικατοπτρίζει το όραμα των πολιτών για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες».

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στο αίτημα του Μπακού να αφαιρέσει το Γερεβάν από το σύνταγμά του μια αναφορά στη διακήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, η οποία διακηρύσσει την ένωση της Αρμενίας με το Καραμπάχ ως εθνικό στόχο.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Αρμενία είναι αδύνατη έως ότου η Αρμενία αφαιρέσει τις εδαφικές διεκδικήσεις στο Καραμπάχ από το σύνταγμά της.

Τον Μάιο, η Αρμενία επέστρεψε στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα συνοριακά χωριά που είχε καταλάβει δεκαετίες νωρίτερα, με τον Πασινιάν να λέει ότι η κίνηση ήταν μέρος των προσπαθειών του να εξασφαλίσει την ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν.

Τον περασμένο μήνα, ο Πασινιάν είπε ότι το Γερεβάν ήταν έτοιμο να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με το Μπακού «μέσα σε ένα μήνα».

Ο Αλίεφ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το κείμενο της συμφωνίας θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί εντός μερικών μηνών.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Το χιόνι «έπνιξε» τη Νότια Αφρική-Απροσπέλαστοι δρόμοι και εγκλωβισμένοι οδηγοί
ΒΙΝΤΕΟ: Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο-Η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ-Ανησυχία για τις κινήσεις Λιβάνου
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία
«Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»-Η ατάκα της Χάρις που προκάλεσε αντιδράσεις
Εκτέλεσαν θανατοποινίτη για πρώτη φορά από το 2011 στη Νότια Καρολίνα