Προ των ευθυνών του για την κατάσταση στο χώρο της υγείας θέτει το ΑΚΕΛ τον ΠτΔ
13:20 - 10 Ιουλίου 2024
Προ των ευθυνών του, για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, θέτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και την Κυβέρνησή του το ΑΚΕΛ, το οποίο προειδοποιεί πως ό,τι συμβεί στο χώρο της υγείας θα είναι δική τους η ευθύνη και θα κληθούν να λογοδοτήσουν.
Σε διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε σήμερα με θέμα την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και γενικότερα στο ΓεΣΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάρρευση του συστήματος, σημειώνοντας πως το κόμμα του προσπαθεί να προλάβει αυτή την κατάσταση πριν συμβεί, γιατί «αν συμβεί θα είναι αργά».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «πρέπει επιτέλους ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Υγείας να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς αξιολογούν την κατάσταση και τη δουλειά του ΟΚΥπΥ και τι θα πράξουν για να επιλυθούν τα προβλήματα», καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να κρύβονται.
Όπως ανέφερε, «η Κυβέρνηση διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ για να εφαρμόσει τις πολιτικές της και συνεπώς καλείται τώρα να απαντήσει αν συμφωνεί με τις απόλυτα λογιστικές προσεγγίσεις διαχείρισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που αλλοιώνουν σταδιακά τον χαρακτήρα τους».
Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου το ΑΚΕΛ απέστειλε δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Νοέμβριο του 2023 και το Μάιο του 2024, για τα θέματα της δημόσιας υγείας, ωστόσο, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν πήρε ποτέ απάντηση.
«Αν πήρατε εσείς απάντηση, πήρα και εγώ. Ειδικά η πρώτη επιστολή ήταν μια καταγραφή των βασικών προβλημάτων που έχουμε εντοπίσει και τα αναδεικνύαμε. Το Προεδρικό δεν απάντησε ποτέ», είπε συγκεκριμένα.
Ανέφερε πως τους θυμώνει το γεγονός ότι «η Κυβέρνηση παρά τους πολλούς συμβούλους, παρασυμβούλους και Επιτρόπους που έχει διορίσει και τους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, ούτε και σε μια επιστολή δεν μας απαντούν».
Επιπλέον, ανέφερε πως το κόμμα του ενημέρωσε και γραπτώς τον Πρόεδρο ότι εδώ και καιρό διάφορα επενδυτικά ταμεία αγοράζουν νοσηλευτήρια, απεικονιστικά κέντρα και εργαστήρια, παρεμβαίνοντας επιθετικά στον χάρτη της δημόσιας υγείας, ενώ συμπλήρωσε που του υπέδειξε ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένουν χωρίς δομή, χωρίς επαρκή στελέχωση με αποτέλεσμα να οδηγούνται σταδιακά στο μαρασμό και την αποψίλωση».
Επίσης, ο κ. Στεφάνου είπε πως στις επιστολές σημειώθηκε ότι σημαντικά κομμάτια της δημόσιας υγείας, όπως ο τομέας ψυχικής υγείας, παραμένουν χωρίς ενίσχυση, με τον ΟΚΥπΥ αντί να στραφεί σε μόνιμες, αποτελεσματικές λύσεις να προσφεύγει στην αγορά υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στο Capacity Plan για κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη του τομέα υγείας, είπε ότι ενώ η προηγούμενη Υπουργός Υγείας έλεγε ότι θα ήταν έτοιμο το Δεκέμβριο του 2023, όπως ενημερώθηκαν τελικά το Υπουργείο Υγείας ίσως να είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2026, για να τονίσει πως «χωρίς Capacity Plan πηγαίνουμε στα τυφλά».
Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου είπε πως το ΑΚΕΛ ζήτησε δύο φορές συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να συζητήσουν τα σοβαρά αυτά θέματα και να καταθέσει τις προτάσεις του, ωστόσο, σημείωσε πως ποτέ δεν έχει λάβει απάντηση.
«Προφανώς έτσι εννοεί τον διάλογο που λέει ότι θέλει ο ΠτΔ. Είναι αυτός που εκλέγηκε με την υπόσχεση ότι έχει λύση στα προβλήματα. Ότι συμβεί -και ειδικά στο χώρο της υγείας που είναι πολύ ευαίσθητος χώρος- θα είναι δική του η ευθύνη», ανέφερε. Δεν θέλουμε, πρόσθεσε, «ο κόσμος να βρεθεί μπροστά στην προοπτική να μην καλύπτεται από ένα σύστημα που να του παρέχει ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες. Το σύστημα κατάρρευσε». «Θα έχει την ευθύνη ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του και θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε αυτή την κατάσταση πριν συμβεί. Γιατί αν συμβεί θα είναι αργά. Μας ακούει ο Πρόεδρος; Πολύ αμφιβάλλω», είπε.
Διερωτήθηκε τι περιμένουν Πρόεδρος και Υπουργός Υγείας και αν στόχος τους είναι να μπουν τα πράγματα σε μια διαλυτική πορεία χωρίς επιστροφή.
Συνέχισε διερωτώμενος αν θέλουν «να διαλύσουν το σύστημα, για να πάμε κάπου που κάποιοι ήθελαν από την αρχή να πάμε, σε ένα πολυασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο εκείνοι που βαστούν λεφτά θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και εκείνοι που δεν έχουν λεφτά θα πεθαίνουν έξω από την πόρτα του νοσοκομείου».
Ο κ. Στεφάνου είπε πως το κόμμα του δεν θέλει να φτάσει σε μια κατάσταση, που θα ξημερώσει μια μέρα «που θα μας πουν ξέρετε δεν γίνεται αλλιώς, πρέπει ν’ αλλάξει ο χαρακτήρας του ΓεΣΥ».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το ΑΚΕΛ ήταν το κόμμα που ζήτησε την επέκταση της χρηματοδότησης του ΟΚΥπΥ, για όσο χρόνο διάρκεσε η πανδημία, ωστόσο, εξήγησε πως «η χρηματοδότηση αυτή δεν ήταν χωρίς όρους».
Ζητούσαμε, είπε, «η επέκταση να συνοδευτεί με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες οι οποίες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να προωθούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό».
Απαίτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ να εγκαταλείψει τις αυταρχικές συμπεριφορές και να ενημερώσει άμεσα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον οδικό χάρτη της διαδικασίας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης, καθώς και του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα ακολουθήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ενώ παράλληλα απαίτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό που έχουν την πολιτική ευθύνη, να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξέφρασε καταληκτικά τη θέση ότι «χρειάζονται επειγόντως αλλαγές της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, καθώς και αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του, μέσω των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων», σημειώνοντας πως το ΑΚΕΛ θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη -όπως είπε- με την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τη διασφάλιση του ρόλου τους στο πεδίο της δημόσιας υγείας.