Επιστρέφει μέχρι να ξηλωθεί οριστικά η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα

Η προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα θα εγκατασταθεί ξανά την Τετάρτη για να χρησιμοποιηθεί για αρκετές ημέρες, αλλά στη συνέχεια το σχέδιο είναι να αποσυρθεί οριστικά, δήλωσαν αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σε ένα έργο που μαστιζόταν εδώ και καιρό από τις κακές καιρικές συνθήκες, αβεβαιότητες ασφαλείας και δυσκολίες να φτάσει φαγητό στα χέρια των λιμοκτονούντων Παλαιστινίων.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος είναι να εκκαθαριστεί οποιαδήποτε βοήθεια έχει συσσωρευτεί στην Κύπρο και στην πλωτή αποβάθρα στην ανοικτή θάλασσα και να μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή στην παραλία της Γάζας. Μόλις γίνει αυτό, ο αμερικανικός στρατός θα διαλύσει την προβλήτα και θα αναχωρήσει.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι τελικές λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία, αναφέρει το Associated Press.

Η απόφαση έρχεται καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα κάνουν άλλη μια ώθηση βαθύτερα στην πόλη της Γάζας, για την οποία η Χαμάς λέει ότι θα μπορούσε να απειλήσει μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αφαίρεσαν την προβλήτα στις 28 Ιουνίου λόγω κακοκαιρίας και τη μετέφεραν στο λιμάνι του Άσντοντ στο Ισραήλ. Όμως η διανομή της βοήθειας είχε ήδη σταματήσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέστειλαν τις παραδόσεις από την προβλήτα στις 9 Ιουνίου, μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε την περιοχή γύρω του για αεροδιακομιδές μετά τη διάσωση ομήρων που σκότωσε περισσότερους από 270 Παλαιστίνιους. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι κανένα τμήμα της ίδιας της προβλήτας δεν χρησιμοποιήθηκε στην επιδρομή, αλλά αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι οποιαδήποτε αντίληψη στη Γάζα ότι το έργο χρησιμοποιήθηκε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το έργο βοήθειας τους.

Ως αποτέλεσμα, η βοήθεια που μεταφέρθηκε μέσω της προβλήτας στην ασφαλή περιοχή στην παραλία συσσωρεύτηκε για μέρες, ενώ συνεχίζονταν οι συνομιλίες μεταξύ του ΟΗΕ και του Ισραήλ. Πιο πρόσφατα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προσέλαβε έναν εργολάβο για να μεταφέρει τη βοήθεια από την παραλία για να αποτρέψει την αλλοίωση των τροφίμων και άλλων προμηθειών.

Το Πεντάγωνο είπε σε όλη τη διάρκεια ότι η προβλήτα ήταν μόνο ένα προσωρινό έργο, σχεδιασμένο για να ωθήσει το Ισραήλ να ανοίξει και να επιτρέψει στη βοήθεια να ρέει καλύτερα μέσω χερσαίων οδών - οι οποίες είναι πολύ πιο παραγωγικές από τη θαλάσσια οδό υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο καιρός τώρα προβλέπεται μόνο να χειροτερέψει.

Η προβλήτα υπέστη ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή στις 25 Μαΐου, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την έναρξη λειτουργίας της, και απομακρύνθηκε για επισκευές. Επανασυνδέθηκε στις 7 Ιουνίου, αλλά αφαιρέθηκε ξανά λόγω κακοκαιρίας στις 14 Ιουνίου. Αποκαταστάθηκε μέρες αργότερα, αλλά η θαλασσοταραχή ανάγκασε και πάλι την απομάκρυνσή της στις 28 Ιουνίου.

Πηγή: Eφημερίδα των Συντακτών

Δειτε Επισης

Πήγε να κλέψει τουρίστα σε παραλία και έγινε τσακωτός 22χρονος-Ξάφρισε άλλους δυο λουόμενους
Η Ρωσία επιχειρεί την πέμπτη επίθεση με drone κατά του Κιέβου μέσα σε δύο εβδομάδες
Επιβάτης εγκλωβίστηκε στην τουαλέτα αεροπλάνου-Το σημείωμα της αεροσυνοδού για να τον καθησυχάσει
«Παιδί αγνοούμενου ζήτησε τη συμβουλή του Φειδία και αυτός απάντησε 'καλά κόρη μου εν τζαι είσαι η μόνη ορφανή'»
Στις φλόγες λυόμενη οικία στη Λεμεσό, πρόλαβε να εξέλθει ο ένοικος-Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο
«Στην Ελλάδα εξασκήθηκαν τα ισραηλινά μαχητικά που βομβάρδισαν τους Χούθι»-Τι υποστηρίζουν στο Ισραήλ
Σε τρομερή πίεση ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί-«Μας καταστρέφεις, δεν μπορείς να νικήσεις» του είπε η Πελόζι
Τρομάζει ο δράκος της Ομόνοιας-Πώς εντοπίζει τις γυναίκες θύματα, σε ποιες περιοχές έχει επιτεθεί
Για δύο χιλιοστά σώθηκε ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στον Έβρο-Το πιθανότερο σενάριο για τα πυρά
Ιστορίες ανθρώπων και αρχειακό υλικό αποκαλύπτουν πτυχές των κατεχόμενων λιμανιών