Επιστρέφει μέχρι να ξηλωθεί οριστικά η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα

Η προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα θα εγκατασταθεί ξανά την Τετάρτη για να χρησιμοποιηθεί για αρκετές ημέρες, αλλά στη συνέχεια το σχέδιο είναι να αποσυρθεί οριστικά, δήλωσαν αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σε ένα έργο που μαστιζόταν εδώ και καιρό από τις κακές καιρικές συνθήκες, αβεβαιότητες ασφαλείας και δυσκολίες να φτάσει φαγητό στα χέρια των λιμοκτονούντων Παλαιστινίων.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος είναι να εκκαθαριστεί οποιαδήποτε βοήθεια έχει συσσωρευτεί στην Κύπρο και στην πλωτή αποβάθρα στην ανοικτή θάλασσα και να μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή στην παραλία της Γάζας. Μόλις γίνει αυτό, ο αμερικανικός στρατός θα διαλύσει την προβλήτα και θα αναχωρήσει.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι τελικές λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία, αναφέρει το Associated Press.

Η απόφαση έρχεται καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα κάνουν άλλη μια ώθηση βαθύτερα στην πόλη της Γάζας, για την οποία η Χαμάς λέει ότι θα μπορούσε να απειλήσει μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αφαίρεσαν την προβλήτα στις 28 Ιουνίου λόγω κακοκαιρίας και τη μετέφεραν στο λιμάνι του Άσντοντ στο Ισραήλ. Όμως η διανομή της βοήθειας είχε ήδη σταματήσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέστειλαν τις παραδόσεις από την προβλήτα στις 9 Ιουνίου, μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε την περιοχή γύρω του για αεροδιακομιδές μετά τη διάσωση ομήρων που σκότωσε περισσότερους από 270 Παλαιστίνιους. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι κανένα τμήμα της ίδιας της προβλήτας δεν χρησιμοποιήθηκε στην επιδρομή, αλλά αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι οποιαδήποτε αντίληψη στη Γάζα ότι το έργο χρησιμοποιήθηκε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το έργο βοήθειας τους.

Ως αποτέλεσμα, η βοήθεια που μεταφέρθηκε μέσω της προβλήτας στην ασφαλή περιοχή στην παραλία συσσωρεύτηκε για μέρες, ενώ συνεχίζονταν οι συνομιλίες μεταξύ του ΟΗΕ και του Ισραήλ. Πιο πρόσφατα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προσέλαβε έναν εργολάβο για να μεταφέρει τη βοήθεια από την παραλία για να αποτρέψει την αλλοίωση των τροφίμων και άλλων προμηθειών.

Το Πεντάγωνο είπε σε όλη τη διάρκεια ότι η προβλήτα ήταν μόνο ένα προσωρινό έργο, σχεδιασμένο για να ωθήσει το Ισραήλ να ανοίξει και να επιτρέψει στη βοήθεια να ρέει καλύτερα μέσω χερσαίων οδών - οι οποίες είναι πολύ πιο παραγωγικές από τη θαλάσσια οδό υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο καιρός τώρα προβλέπεται μόνο να χειροτερέψει.

Η προβλήτα υπέστη ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή στις 25 Μαΐου, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την έναρξη λειτουργίας της, και απομακρύνθηκε για επισκευές. Επανασυνδέθηκε στις 7 Ιουνίου, αλλά αφαιρέθηκε ξανά λόγω κακοκαιρίας στις 14 Ιουνίου. Αποκαταστάθηκε μέρες αργότερα, αλλά η θαλασσοταραχή ανάγκασε και πάλι την απομάκρυνσή της στις 28 Ιουνίου.

Πηγή: Eφημερίδα των Συντακτών

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία