Παραδίδει την έκθεσή της η Ολγκίν-Στο γήπεδο του ΓΓ η μπάλα του Κυπριακού

Την έκθεση με τις σκέψεις της και όλα όσα κατέγραψε κατά τη διάρκεια της αποστολής της στην Κύπρο υποβάλλει σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η κ. Ολγκίν κλήθηκε τους προηγούμενους μήνες να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες παραμένουν, επί της ουσίας, τελματωμένες, μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά. Ωστόσο, παρά τη βούληση που επέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν και το πρόσωπο που ζητούσε τον διορισμό της, στα κατεχόμενα συνάντησε αρνητική στάση, με τον Ερσίν Τατάρ να ροκανίζει τον χρόνο, προβάλλοντας τα «τρία άλφα» του, ένα σετ απαράδεκτων αξιώσεων εκτός του πλαισίου της λύσης, αντί να συζητά για την ουσία του Κυπριακού.

Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γράφει στην έκθεσή της η προσωπική απεσταλμένη και σε ποιο βαθμό θα αντανακλά τα όσα κατέγραψε στην ανοιχτή επιστολή της, η οποία από την πρώτη στιγμή επιδέχεται διάφορων ερμηνειών τόσο για τα όσα περιέλαβε σε αυτή, όσο και για όσα παρέλειψε να αναφέρει. Η Κυβέρνηση, μάλιστα, κλήθηκε να δώσει και εξηγήσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διευκρινίζει ότι η εισήγησή της περί απομάκρυνσης από λύσεις που δεν έφεραν αποτελέσματα στο παρελθόν δεν αναφερόταν σε λύση εκτός του πλαισίου των ΗΕ αλλά σε αποτυχημένες μεθοδολογίες. Παραδέχθηκε, παράλληλα, πως και ο ίδιος θα ήθελε να υπάρχει αναφορά σε κατοχή και να επαναλαμβάνεται το πλαίσιο.

Σίγουρα αναμένεται πως η προσωπική απεσταλμένη θα καταγράφει τις δυσκολίες, ενώ ενδέχεται να προτείνει κάποιες δικές της ιδέες για τα επόμενα βήματα. Ό,τι και να γράφει η κ. Ολγκίν όμως, αυτό που δεν αναμένεται να περιλάβει είναι αναφορές που να παραπέμπουν σε blame game, καθώς αυτό κρίνεται αντιπαραγωγικό σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Άλλωστε, είτε παραμείνει η προσωπική απεσταλμένη σε ένα νέο ρόλο, είτε όχι, αναμένεται πως ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επιδιώξει να δώσει κάποιου είδους συνέχεια, καθώς η διερεύνηση της κ. Ολγκίν δεν θεωρείται πως εξαντλεί την προσπάθεια. Ενδεχομένως ο ΓΓ να διευθετήσει την πραγματοποίηση μίας κοινής συνάντησης, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ο Ερσίν Τατάρ με την ίδια ευκολία που αρνείτο άλλες προσκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ώστε να αναγκαστούν όλοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει είτε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πάντως, μέσω της επιστολής της, κατέστησε κατανοητό ότι θα ήθελε να συνεχίσει να συμβάλλει στο Κυπριακό, με την Κυβέρνηση να σχολιάζει πως «εκείνο που κρατάμε από την επιστολή της είναι ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της και ότι επιζητεί μια βιώσιμη λύση για ένα κοινό μέλλον. Κοινό μέλλον και βιώσιμη λύση δεν συμβαδίζουν με τα δύο κράτη που ζητά ο κ. Τατάρ». Η απόφαση, ωστόσο, δεν ανήκει στην ίδια αλλά στον κ. Γκουτέρες, ο οποίος θα αποφασίσει εάν η απεσταλμένη του θα συνεχίσει να εμπλέκεται στο Κυπριακό και κυρίως με ποιο τρόπο.

Ενδεχομένως η παράταση του συμβολαίου της να προκαλέσει την αντίδραση του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν επιδιώκει αυτή τη στιγμή νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Αντιθέτως, στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε την επιθυμία του το ψευδοκράτος να… ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ είναι ολόκληρη η Κύπρος ήδη ενταγμένη σε αυτήν εδώ και είκοσι χρόνια. Θεωρείται, ωστόσο, αρκετά δύσκολο να αρνηθεί στον ΓΓ τη συνέχιση της αποστολής της, δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και να αρνηθεί να λάβει μέρος σε μια κοινή συνάντηση, ιδιαίτερα αν αυτή θα γίνει στην παρουσία του, υπό μορφή τριμερούς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του πριν την αξιολόγηση του κειμένου που ετοίμασε η κ. Ολγκίν. Δεδομένου, δε, πως δεν πρόκειται για έκθεση που υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς είναι προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, δεν είναι γνωστόν κατά πόσον θα κυκλοφορήσει, όπως οι εκθέσεις που ετοιμάζει ο Κόλιν Στιούαρτ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρες. Εικόνα ενδεχομένως να υπάρξει, ωστόσο, την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ΓΓ, στην οποία αναμένεται να θέσει εκ νέου το αίτημα για συνέχιση της προσπάθειας στο Κυπριακό, χωρίς αποκλίσεις από το συμφωνημένο πλαίσιο. Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, καθώς στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Συγκατάθεση Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2
Στη δημοσιότητα το ποσό που ξόδεψε το ΑΚΕΛ για την εκστρατεία του στις Ευρωεκλογές
Με τις πρυτανικές Αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συναντήθηκε ο Πρόεδρος
Ξεκαθάρισε το σκηνικό η Κυβέρνηση για τις δηλώσεις Μαρινάκη-«Δεν μιλάμε για σχέδιο λύσης, αλλά για προγραμματισμό»
Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη - «Ειρηνευτική» η εισβολή στην Κύπρο