Έμειναν τα διαδικαστικά για την καθαίρεση των Αρχιμανδριτών-Ετοιμάζονται για δικαστικές μάχες σε δυο επίπεδα

Συντονίζουν δυνάμεις και ετοιμάζονται για αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα οι δυο Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ. Προς αυτή την κατεύθυνση, φθάνει άμεσα στην Κύπρο, ο δικηγόρος για τα εκκλησιαστικά θέματα των δυο ιερωμένων, Αναστάσιος Βαβούσκος, ενώ παράλληλα, τόσο ο Ηγούμενος Νεκτάριος, όσο και ο Πορφύριος αναμένουν και προετοιμάζονται για την επικειμένη δικαστική μάχη, καθώς εντός Σεπτεμβρίου, αρχίζει η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής, έχει ολοκληρωθεί και σε αυτό περιλαμβάνονται οι καταθέσεις τόσο των εμπλεκομένων όσο και των μαρτύρων υπεράσπισης. Στο πόρισμα, φαίνεται να υπάρχουν εισηγήσεις για διώξεις σε βάρος των δυο Αρχιμανδριτών, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου. Όπως προκύπτει στο πόρισμα που ετοίμασε ο ανακριτής, φαίνεται να καταγράφει την εισήγηση του για διάπραξη εκκλησιαστικού αδικήματος ή αδικημάτων από τους Νεκτάριο και Προρφύριο.

Για την ώρα παραμένει άγνωστο, κατά πόσο το κατηγορητήριο που θα συνταχθεί θα είναι κοινό και για τους δυο, ή αν θα διαφοροποιείται με βάση την εμπλοκή που είχε ο κάθε ένας.

Υπενθυμίζουμε πως, με βάση στα όσα καταγράφονται στον κατάστικτό χάρη της Εκκλησίας, αναμένεται να οριστεί Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, ο οποίος θα συντάξει το κατηγορητήριο με βάση το ανακριτικό υλικό και την απόφαση της Ανακριτικής Επιτροπής. Στο κατηγορητήριο, πέραν από τις κατηγορίες, καταγράφονται, οι κανόνες που παραβιάστηκαν, η ποινή που προβλέπεται καθώς επίσης περιγράφονται τα γεγονότα.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διχασμός στην Ιερά Σύνοδο, λόγος για μονόπλευρες ευθύνες-Εκδίδεται το πόρισμα για μοναχούς, περιμένουν για Ησαΐα

Στη συνέχεια αυτό θα παραδοθεί στην πλευρά των κατηγορουμένων, ενώ θα τους δοθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να το μελετήσουν και να ετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Όπως έγραψε ο REPORTER σε προηγούμενο δημοσίευμα, για την ώρα ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας δεν μπαίνει στην ακίδα της διερεύνησης της εκκλησίας, καθώς το ζήτημα με τις κάμερες ασφαλείας και τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που προκύπτουν δεν θεωρούνται εκκλησιαστικά. Ζητήματα ,ωστόσο, ενδεχομένως να προκύπτουν από τις €450.000 που οι δυο Αρχιμανδρίτες καταγγέλλουν ότι έδωσαν στον Ησαΐα. Ωστόσο, για τις εν λόγο καταγγελίες, η Εκκλησία αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας από την ειδική ανακριτική ομάδα, την τρίτη κατά σειρά που έχει συσταθεί αναφορικά με το πολύκροτο σκάνδαλο, η οποία προχωρά με τη λήψη καταθέσεων από το περιβάλλον της Μητρόπολης, αλλά και με τη διερεύνηση για την διαδρομή των χρημάτων.

Πάντως, η ανακριτική ομάδα έχει στα χέρια της και την επιστολή-καταγγελία των μοναχών, μέσα από την οποία κάνουν λόγο πως ο Μητροπολίτης Ταμασού σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκβιαστικώς, όπως αναφέρουν, απαιτούσε από τον Ηγούμενο της Μονής σημαντικά χρηματικά ποσά, είτε για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας για την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, είτε για ταξίδια, είτε για αγορά οχήματος στον Ησαΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το κατηγορητήριο σε βάρος των Αρχιμανδριτών, βασικός μάρτυρας ο Ησαΐας-Όσα τους καταλογίζονται

Πάντως, με βάση τις καταγγελίες των Αρχιμανδριτών, ένα μεγάλο μέρος του χρηματικού ποσού που δόθηκε στον Μητροπολίτη ήταν σε μετρητά, ενώ την ίδια ώρα που ο Ησαΐας υποστηρίζει ότι έλαβε ένα ποσό της τάξεως των €155.000.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τις καταγγελίες των μοναχών αναφορικά με την φερόμενη απαγωγή και εξαναγκασμό τους από ανθρώπους της Μητρόπολής να παραδεχθούν τα αδικήματα, με τους εμπλεκόμενους να κάνουν λόγο για παραδοχή υπό το καθεστώς βίας, έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για την τοποθέτηση των καμερών στην Μονή, για τις οποίες οι Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έδειξε ποινικά σε βάρος τριών προσώπων, ανάμεσα στους οποίους, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και ο Μητροπολίτης Ησαΐας.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου