Σιγοβράζει το ποδόσφαιρο πριν την έναρξη της σεζόν-Κόκκινη στην οριζόντια απαγόρευση μετακίνησης οπαδών

Πριν καν ξεκινήσει η νέα ποδοσφαιρική περίοδος, η κατάσταση από πλευράς οπαδών και σωματείων, άρχισε να σιγοβράζει, σε σχέση με την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για συνέχιση του οριζόντιου μέτρου απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, με την έναρξη της σεζόν. Ένα μέτρο που λήφθηκε στα μισά του περσινού πρωταθλήματος, στο απόηχο σοβαρών επεισοδίων, με την Αστυνομία να δηλώνει ικανοποιημένη, αφού με την εφαρμογή του δεν καταγράφηκαν οποιαδήποτε παρατράγουδα. Αυτό βέβαια, ισχύει ως ένα βαθμό, αφού υπήρξαν σοβαρά επεισόδια εκτός γηπέδων, όπου οπαδοί μετέτρεψαν δρόμους σε πεδία μάχης, ενώ αν μελετήσει κανείς τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο, θα διαπιστώσει πως μετά την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου το 2018, οι περισσότερες συγκρούσεις και τα έκτροπα, στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν εκτός αγωνιστικών χώρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανακοίνωση του ΠΑΣΠ για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Η λύση είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας»

Αποτελεί γενικότερη παραδοχή πως η Αστυνομία παρουσιάζει αδυναμίες σε διάφορα επίπεδα και τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λάθος λόγους, ειδικότερα λόγων αστοχιών, βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ την ίδια ώρα αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Είτε αυτά αφορούν την υποστελέχωση, είτε την έλλειψη προσωπικού στην πρώτη γραμμή, είτε ακόμη μη ύπαρξη επαρκούς προσωπικού με την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη που να συνάδει με τα σύγχρονα δεδομένα της εποχής, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αποφάσεις που λαμβάνονται.

Από την άλλη, η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση σοβαρών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα είναι το μεταναστευτικό, ωστόσο σε κάθε χώρα το Σώμα Ασφαλείας έχει περίπου να αντιμετωπίσει τα ίδια δεδομένα και η υποστελέχωση ή έλλειψη κονδυλίων για υπερωριακά, δεν αφορούν τον πολίτη, αλλά κατά κύριο λόγο την πολιτεία που καλείται να βρει λύσεις, ώστε η Αστυνομία να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις και να επιτελεί το έργο της στο ακέραιο. Για παράδειγμα, όταν ο πολίτης καλούσε για να αποτρέψει την συζυγοκτονία στην Πάφο, δεν τον ενδιέφερε αν κατά τον ουσιώδη χρόνο στο τηλεφωνικό κέντρο βρισκόταν αστυνομικός που έκανε παράλληλη δουλειά. Τον ενδιέφερε να ενημερώσει για μια κατάσταση που μπορούσε να αποβεί μοιραία, πράγμα το οποίο έγινε εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κατάστασης από πλευράς της Αστυνομίας.

Κάπως έτσι πάει και η κατάσταση με το ποδόσφαιρο, όπου τα Σωματεία εμφανίζονται κάθετα με το μέτρο που θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η Αστυνομία. Τα Σωματεία από την δική τους οπτική γωνία, αντιλαμβάνονται μεν τις αδυναμίες και το φόρτο εργασίας της Αστυνομία, δεν μπορούν όμως να αποδεχτούν πως κλείνουν εν μέρη τα γήπεδα, επειδή το Σώμα Ασφαλείας δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια για την διεξαγωγή ενός αγώνα. Δεν αποδέχονται το γεγονός πως θα πληρώσουν τα σπασμένα χιλιάδες οπαδοί, επειδή η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει και να κουμαντάρει ενδεχομένως λιγότερα από 100 άτομα που προκαλούν τα έκτροπα. Τους ίδιους δηλαδή, που τους έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, σε διάφορες περιπτώσεις, πως είτε είναι κλειστά τα γήπεδα είτε είναι ανοιχτά, θα πράξουν αυτό που θέλουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόλυτη παραδοχή αποτυχίας στην εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου με μια φωτογραφία

Προς αυτή την κατεύθυνση τα Σωματεία βάζουν στο τραπέζι και μια σειρά από παρεμφερή ερωτήματα. «Θα πρέπει να κλείσει δηλαδή ο αυτοκινητόδρομος επειδή συμβαίνουν τροχαία, άρα αν κλείσει δεν θα συμβαίνουν; Επειδή υπάρχουν ληστείες σε περίπτερα, θα πρέπει να κλείσουν όλα τα περίπτερα για να εξαλειφθούν οι ληστείες; Δηλαδή να μην πηγαίνω τρέξιμο, μπας και σπάσω το πόδι μου; Με αυτό το σκεπτικό να μην αναπνέουμε, μήπως και πάθουμε ανακοπή καρδίας».

Στην εξίσωση βέβαια για τις ομάδες, μπαίνουν και οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μικρά Σωματεία, τα οποία θα οδηγηθούν προς κλείσιμο. Για παράδειγμα, όπως εξηγούν, στο παιχνίδι Εθνικός Άχνας-ΑΠΟΕΛ ή Εθνικός Άχνας-Ομόνοια, το προσφυγικό Σωματείο θα αναμένει οικονομικά έσοδα που θα του δώσουν την δυνατότητα «να κρατηθεί στη ζωή», ωστόσο με την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, θα εκδώσει μερικές δεκάδες εισιτήρια των φιλοξενούμενων και περίπου 200 δικά του, συνεπώς θα είναι κατά μερικές χιλιάδες μείον από κάθε παιχνίδι.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου Εθνικού Άχνας, Κίκη Φιλίππου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «τα μικρομεσαία Σωματεία θα κλείσουν γιατί το 1/8 του προϋπολογισμού τους βασίζεται στα λεφτά από τα εισιτήρια. Φέτος έκλεισαν τρεις ομάδες. Θα κλείσουν και παραδοσιακά Σωματεία».

Από την πλευρά της η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θεωρούν πως η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, είναι ένα μέτρο που λειτούργησε υπέρ της ασφάλειας του κόσμου, η οποία είναι υψίστης σημασίας, κάτι που αναφέρθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στο παρελθόν, στον απόηχο επεισοδίων, έστειλε το μήνυμα πως θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας.

Δεδομένου των όσων καταγράφηκαν στο παρελθόν, όπου οπαδός παρολίγο να καεί ζωντανός, άλλοι τραυματίστηκαν και γενικότερα υπήρξαν σκηνές ντροπής και απόλυτης βίας, οι αρμόδιοι θεωρούν πως αυτό το μέτρο στοχεύει στην πρόληψη και αποτρέψει σε ένα μεγάλο βαθμό τα πιθανά επεισόδια που μπορούν να προκληθούν εντός αγωνιστικών χώρων.

Λαμβάνοντας υπόψη πως κατά την περσινή περίοδο το μέτρο έφερε θετικά αποτελέσματα, αυτό που επιθυμούν είναι να εφαρμοστεί και φέτος, με την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου, κάτι που βρίσκεται κάθετα αντίθετα τα Σωματεία αλλά και την ΚΟΠ, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας να δηλώνει προ ημερών, πως η διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι στα γήπεδα πρέπει να υπάρχει χώρος για τους φιλάθλους όλων των ομάδων, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Παράλληλα όμως, τόνισε και την αποφασιστικότητα της ΚΟΠ για ριζοσπαστικές αποφάσεις, όπως έγινε και στην περσινή αγωνιστική περίοδο, με σκοπό για προστατευτεί το άθλημα και οι αγνοί φίλαθλοι.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθούν οι θέσεις των δύο πλευρών, εμμένοντας όλοι στην αρχική τους, τότε τα Σωματεία δεν θα μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για ιδιωτική αστυνόμευση των γηπέδων, κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους, και ως εκ τούτου, η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, θα θεωρείται μονόδρομος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στην ΚΟΠ το Υπουργείο Δικαιοσύνης για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Αξιολογεί την απόφαση της

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»