Αντιδρούν οι τουρκοκύπριοι στο ψήφισμα της ΚΣΣΕ για το Βαρώσι

Η απόφαση της ΚΣΣΕ για το Βαρώσι δεν μπορεί να τους στρέψει πίσω από τον δρόμο τους, δήλωσε ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου μιλώντας στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ και πριν την ψηφοφορία για το ψήφισμα "Έκκληση για την επιστροφή Βαρωσιού στους νόμιμους κατοίκους τους", με εισηγητή τον Ιταλό βουλευτή Piero Fassino.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι πριν την ψηφοφορία, η τ/κ «αντιπροσωπεία» αποτελούμενη από τον κ. Χασίπογλου και τον Αρμαγάν Τζιαντάν, «βουλευτή» του ΡΤΚ, είχε συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βουλευτή του ΑΚΡ, Τουγρούλ Τουρκές και τον εισηγητή της έκθεσης Piero Fassino, και κατέθεσε τροπολογίες στο ψήφισμα.

Κατά την ψηφοφορία, όπου οι προτάσεις τροποποίησης έγιναν εν μέρει δεκτές, η τουρκική αντιπροσωπεία καταψήφισε ολόκληρο το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από την ολομέλεια. Στο ψήφισμα για το Βαρώσι επισυνάφθηκε το κείμενο της αντίθετης γνώμης που υποβλήθηκε από την αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΚΣΣΕ στο τέλος της συνεδρίασης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι θα συνέβαλε σημαντικά στη συνολική λύση του Κυπριακού η επιστροφή των Βαρωσιού στους νόμιμους κατοίκους του υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών ή στο πλαίσιο μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με βάση τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ.

Το σχέδιο ψηφίσματος συζητείται στην ΚΣΣΕ εδώ και 4 χρόνια, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Ογουζχάν Χασίπογλου. «Η έκθεση αυτή είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την ευαισθησία των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό και δεν ήταν δίκαιο να συζητηθεί μόνο αυτό το θέμα. Η απομόνωση και το εμπάργκο των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αντιμετώπισαν θετικά όλα τα προηγούμενα σχέδια διευθέτησης και τις προτάσεις του ΟΗΕ, ήταν στην πραγματικότητα θέματα που θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα», ανέφερε.

Εμείς είπαμε, πρόσθεσε, «ότι είμαστε τουλάχιστον εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους, ότι έχουμε ισότιμο διεθνές καθεστώς, το δικαίωμα στο απευθείας εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις, τον αθλητισμό που υποσχέθηκε η ΕΕ και άλλα εμπάργκο, αλλά δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Είναι ανησυχητικό ότι συνεχίζει να επιβραβεύεται η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, η οποία προσποιείται ότι θέλει λύση αλλά μας βλέπει ως μειονότητα και όχι ως ίσους».

Ο κ. Χασίπογλου υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν αντιφάσεις στο ψήφισμα, όπου «η επέμβαση της Τουρκίας το 1974 ορίζεται ως κατοχή σε μια παράγραφο και ως επέμβαση σε μια άλλη παράγραφο. Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν συζητήθηκε καμία ομοσπονδία μετά το σχέδιο Ανάν. Επιπλέον, η προσπάθεια επιβολής της μορφής λύσης στην Κύπρο και η απαίτηση για μεταφορά της περιοχής αυτής στη διοίκηση του ΟΗΕ μετά από 50 χρόνια είναι μερικά ακόμη ατυχή σημεία του ψηφίσματος».

Εξήγησαν, συνέχισε, με έγγραφα και παραδείγματα ότι τα περιουσιακά δικαιώματα θα επιλυθούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας (ΕΑΠ) με το άνοιγμα του Βαρωσιού» και υποστήριξε ότι «η περιοχή που ορίζεται ως περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού είναι έδαφος της τδβκ και δεν είναι περιοχή που μπορεί να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του ΟΗΕ. Η δικαιοδοσία του ΟΗΕ είναι μόνο στη νεκρή ζώνη».

Το Βαρώσι, είπε, «δεν βρίσκεται στη νεκρή ζώνη». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βαρώσι υιοθετήθηκε το 1984, δεν υπήρχε «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και δεν προσφέρθηκαν ένδικα μέσα όπως αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή». Ως αποτέλεσμα, υποστήριξε, «η απόφαση για το Βαρώσι που ψηφίστηκε στις 27 Ιουνίου δεν ήταν μια δίκαιη απόφαση. Κατά μία έννοια, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ένα status quo και διαρκούν χρόνια, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα και το κλειστό Βαρώσι έχει γίνει σύμβολο αυτού του status quo».

«Ήρθε η ώρα που πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια συνολική λύση του Κυπριακού, αντί να επικεντρωνόμαστε μόνο στο Βαρώσι», ανέφερε από την πλευρά του ο Αρμαγάν Τζιαντάν μιλώντας επίσης στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ. Η έκθεση και το ψήφισμα, πρόσθεσε, επικεντρώθηκαν στο θέμα του Βαρωσιού, αλλά το Κυπριακό έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις, όπως η «απομόνωση» που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους στο εμπόριο, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την επικοινωνία, τα ταξίδια, τον αθλητισμό και άλλους παρόμοιους τομείς.

Αναφερόμενος στο διορισμό της προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο Κυπριακό, ο Τζαντάν είπε ότι όλα τα σχετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΚΣΣΕ, θα πρέπει να προσπαθήσουν να συνδράμουν στις προσπάθειες του ΓΓ και των δύο πλευρών στην Κύπρο, για την εξεύρεση λύσης.

Τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τζαντάν υποστήριξε ότι «το κλειδί για αυτό είναι η μόνιμη λύση του Κυπριακού».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» «λειτουργεί αποτελεσματικά και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αναγνωρίζουν επίσης αυτό το γεγονός», υποστηρίζοντας ότι το θέμα του Βαρωσιού μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μέρος των ΜΟΕ που θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες, «τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο πλευρών στην Κύπρο. Διαφορετικά, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε ότι δανείστηκαν 68 εκατομμύρια στερλίνες για αποζημίωση αιτήσεων που υπέβαλαν Ελληνοκπριοι στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και υποστήριξε ότι «οι Ελληνοκύπριοι ενοχλήθηκαν από αυτό και θέλησαν να διαταράξουν το έργο της επιτροπής». «Θα τα ξεπεράσουμε αυτά με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκία», πρόσθεσε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025
Τα τρία μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη του προσφυγικού κόσμου-Οι στόχοι που βρίσκονται στο κάδρο