Ξεκαθαρίζει τη θέση της για τους μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη η Κυβέρνηση-«Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος»

Στις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη, για τους οποίους τα ΗΕ ζητούν να τους αναλάβει η Κύπρος, κλήθηκε να μιλήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κόλιν Στιούαρτ ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι, «η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κατ΄επανάληψη διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από τις γραπτές δηλώσεις που έχουμε εκδώσει».

Παράλληλα πρόσθεσε πως, «δεν μπορούμε και ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος δια μέσου της Νεκρής Ζώνης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δεν βλέπουμε καμία αναφορά ως προς τη γενεσιουργό αιτία αυτού του προβλήματος, του λόγου που βρίσκονται εκεί οι 28».

Όπως είπε, «οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ έχουν μαρτυρήσει ότι πέρασαν από ασφαλείς χώρες, συγκεκριμένα την Τουρκία, πριν να βρεθούν στις κατεχόμενες περιοχές και να περάσουν στη Νεκρή Ζώνη. Δεν βλέπουμε, όμως, καμία αναφορά σε αυτές τις διεθνείς Συμβάσεις, στους διεθνείς κανονισμούς που αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην ασφαλή χώρα από την οποία έχουν περάσει».

Στιούαρτ: Oι μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν εξελίξεις σχετικά με τους εγκλωβισμένους μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη, είπε ότι πρόκειται για 28 στον αριθμό.

Είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την κατάσταση, ότι βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες και ότι τα Ηνωμένα Έθνη τους παρέχουν τροφή, νερό και στέγη, «αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν πλήρως το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «που διαβουλεύεται με την Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξεύρουν μια πιο μακροπρόθεσμη λύση». Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν σχέδια να οργανωθεί επιστροφή τους στην Τουρκία από όπου ήρθαν, απάντησε «Όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τον Τατάρ να επιδείξει βούληση η Κυβέρνηση-«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου»

Δειτε Επισης

Ολοκλήρωσε νέα ορόσημα και στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης η Κύπρος-Υπέβαλε αίτημα για τέταρτη δόση
Πρόταση για εθελοντική αποποίηση της ιδιωτικής εργασίας από αξιωματούχους-Αρνητικοί οι βουλευτές
Πρόεδρος της Βουλής σε απόφοιτους: Οι γνώσεις σας τα εργαλεία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους
Χωρίς ενημέρωση η Λευκωσία για τα περί αποεπένδυσης ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ
Προανήγγειλε μέτρα για την υπογεννητικότητα ο Πρόεδρος-Συνεχής αξιολόγηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόεδρος του Συμπλέγματος ΣΤ' στην επαρχία Πάφου εξελέγη ο Μιχαλάκης Ευθυμίου
Ιστορικό ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ το 2024-«Ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή», δήλωσε ο ΠτΔ
Εκδήλωση ονομαδότησης πλατείας Γιάννη Σοφόκλη στην Πάφο παρουσία του ΓΓ ΑΚΕΛ
Όριο και περιορισμό θητειών προτείνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ
Προετοιμαζόμαστε για απομάκρυνση πολιτών και για μεταναστευτικές ροές αν επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο