Στήριξη στις προσπάθειες ΓΓ ΟΗΕ για επανανέρξη συνομιλιών από ΓΓ ΣτΕ

Τη στήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες για επίλυσή του. Οι θέσεις αυτές, επισήμανε η κ. Δημητρίου, αντανακλώνται στο σημαντικό Ψήφισμα για την ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, που υιοθέτησε πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προστίθεται ότι η κ. Burić εξέφρασε τη στήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξήρε επίσης τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης της Κύπρου με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από την πλευρά της, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις βασικές αρχές και αξίες και στο κεκτημένο του Οργανισμού όσον αφορά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ, τον Μάιο του 2023.  Σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή της Κύπρου σε όλα τα θεσμικά όργανα και γενικότερα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και πρόσθετη αξία στη ζωή των Κυπρίων πολιτών.

Τονίστηκε, επιπρόσθετα, η κοινή πεποίθηση ότι οι τρέχουσες σύνθετες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές λύσεις, που πρέπει να συνάδουν με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και για δυνατούς τρόπους καλύτερης ρύθμισης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη αναχαίτισης των ακραίων ιδεολογιών στην Ευρώπη, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής εκπροσώπησης, ειδικότερα των νέων και των γυναικών, καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.

Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Δημήτρης Χατζηαργυρού.

Δειτε Επισης

Ολοκλήρωσε νέα ορόσημα και στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης η Κύπρος-Υπέβαλε αίτημα για τέταρτη δόση
Πρόταση για εθελοντική αποποίηση της ιδιωτικής εργασίας από αξιωματούχους-Αρνητικοί οι βουλευτές
Πρόεδρος της Βουλής σε απόφοιτους: Οι γνώσεις σας τα εργαλεία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους
Χωρίς ενημέρωση η Λευκωσία για τα περί αποεπένδυσης ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ
Προανήγγειλε μέτρα για την υπογεννητικότητα ο Πρόεδρος-Συνεχής αξιολόγηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόεδρος του Συμπλέγματος ΣΤ' στην επαρχία Πάφου εξελέγη ο Μιχαλάκης Ευθυμίου
Ιστορικό ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ το 2024-«Ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή», δήλωσε ο ΠτΔ
Εκδήλωση ονομαδότησης πλατείας Γιάννη Σοφόκλη στην Πάφο παρουσία του ΓΓ ΑΚΕΛ
Όριο και περιορισμό θητειών προτείνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ
Προετοιμαζόμαστε για απομάκρυνση πολιτών και για μεταναστευτικές ροές αν επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο