Τελειωμένος ο Μακρόν σύμφωνα με το Politico-Πώς μπορεί να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται μπροστά σε μια οδυνηρή επιλογή: Να ρίξει ό,τι έχει και δεν έχει για να σταματήσει την ακροδεξιά ή να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το κάποτε κυρίαρχο κίνημά του πριν αυτό πεθάνει. Σύμφωνα με το Politico, για τον 46χρονο ηγέτη της Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής ήταν μια ταπείνωση εξίσου προσωπική με την εκπληκτική άνοδό του στην προεδρία ως ένα φρέσκο αουτσάιντερ πριν από επτά χρόνια.

Προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, μετά την καταστροφική ήττα του από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με έναν στόχο: να σταματήσει την ολίσθηση της Γαλλίας προς τα άκρα εν τη γενέσει της. Πέτυχε το αντίθετο.

Πρώτη φορά ακροδεξιά στη Γαλλία

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ βρίσκεται τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να οδηγήσει για πρώτη φορά μια ακροδεξιά κυβέρνηση, αφού ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν πήρε εντυπωσιακό προβάδισμα στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Εάν η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου αποφέρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Εθνικό Συναγερμό - και οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό - η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά: Η χώρα θα κυβερνάται, τουλάχιστον εν μέρει, από πολιτικούς που έκαναν το όνομά τους συμπαθώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ορκίστηκαν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διεξάγουν πόλεμο κατά της μετανάστευσης και να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ.

Αν και το κόμμα της Λεπέν έχει χαλαρώσει κάποιες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του, παραμένει βαθιά επιφυλακτικό απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές θέσεις της Δύσης. Μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027.

1

Μπορεί να σταματήσει η ακροδεξιά επέλαση;

Σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του κόμματος της Λεπέν το φέρνουν σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία. Το κόμμα της έλαβε το 33,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να λάβει μεταξύ 230-280 εδρών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Με το όριο για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί να είναι σε θέση ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση σε μία εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον 28χρονο πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρντέλα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν κάτι ή κάποιος μπορεί να το σταματήσει.

Το πόσο κοντά θα βρεθεί η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Μακρόν στην ηχηρή νίκη της. Θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και θα ενωθούν για να νικήσουν την ακροδεξιά;

Οι βουλευτικές εκλογές είναι μια σύνθετη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο περνούν σε δεύτερο γύρο. Όμως σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή, και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο και ένας τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό "Ensemble" του Μακρόν.

Το βράδυ της Κυριακής, οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούσαν να βρουν τι να κάνουν.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι

Οι υποψήφιοι του συνόλου έχουν αποκλειστεί στις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα του Μακρόν πρόκειται να συρρικνωθεί από 250 βουλευτές σε λιγότερους από 100 στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα οι κεντρώοι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αποσυρθούν από την κούρσα σε πολλές περιοχές και να συμβουλεύσουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν την αριστερή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει ακροαριστερούς ριζοσπάστες, σε μια προσπάθεια να νικήσουν τη Λεπέν.

2

Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών προβλέψεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς. Οι σκηνές θύμιζαν τις διαμαρτυρίες κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν, ο οποίος προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002 ως υποψήφιος του κόμματος που ήταν τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο.

Τότε, κόμματα και ψηφοφόροι ενώθηκαν εναντίον της ακροδεξιάς, παραμερίζοντας τις διαφορές τους για να νικήσουν τον ακραίο υποψήφιο στο πλαίσιο μιας πολιτικής γνωστής ως cordon sanitaire. Αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το ακροαριστερό κόμμα France Unbowed και ο ηγέτης του Jean-Luc Melenchon έχει αναδειχθεί αναμφισβήτητα ως ένας ακόμη μεγαλύτερος εχθρός για τους κεντρώους από ό,τι η Le Pen, μετά από ένα χρόνο μάχης στην Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος ο Μακρόν πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας χτυπώντας τις πολιτικές της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που περιλαμβάνει την άκρα αριστερά, ως "γκροτέσκες" και καταστροφικές για τη Γαλλία.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ήττα, ο πρωθυπουργός του Μακρόν Γκαμπριέλ Αττάλ υπογράμμισε το θέμα: Κάλεσε να "μην πάει καμία ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο", αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον συνασπισμό του Μακρόν θα πρέπει να υποχωρήσουν μόνο σε περιπτώσεις όπου ένας υποψήφιος από τις "δημοκρατικές δυνάμεις" είχε καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει - ενδεχομένως αποκλείοντας τους υποψηφίους του France Unbowed.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των 13 που καταζητούνται για την άγρια συμπλοκή στη Λεμεσό
Στο κελί ο 47χρονος και οι τρεις γιοι του που επιτέθηκαν με ρόπαλο και λιβέρι στον 45χρονο συμβίο της πρώην του
Καταζητούνται 13 πρόσωπα για την άγρια συμπλοκή μεταξύ οικογενειών στη Λεμεσό
Τροποποιημένο σχέδιο επιδότησης για αντιμετώπιση υπογονιμότητας-Όσα αλλάζουν
Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στο Ισραήλ-Δύο τραυματίες, ο ένας σοβαρά
Άγρια δολοφονία γάτων στην Πάφο καταγγέλλει το Κίνημα Οικολόγων (pics)
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του 34χρονου που θεάθηκε να κρατάει πιστόλι και κυκλοφορούσε με εκρηκτικά
Διαψεύδουν τα περί πυραυλικής επίθεσης των Χούθι οι κάτοικοι της Χάιφας
Εξαπολύει πυρά και αφήνει σκιές για την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Χρίστος Χριστοφίδης
Σε Μύκονο και Ίο οι έρευνες για τα κίνητρα της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου