Με δική του ατζέντα ο Τατάρ στη συνάντηση με Ολγκίν-Ενημερώνει με έκθεση η απεσταλμένη

Με δική του ατζέντα, η οποία δεν δείχνει να συμπεριλαμβάνει την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, μεταβαίνει στην απογευματινή του συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ο Ερσίν Τατάρ. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της αποστολής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στην Κύπρο, ο εγκάθετος της κατοχής έκανε τα πάντα για να την πείσει πως δεν υπάρχει.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται στο Λονδίνο, ενώ περίπου την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντάται με τον Κόλιν Στιούαρτ, ενόψει της δικής του ενημέρωσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την Πέμπτη η κ. Ολγκίν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, ο οποίος έκανε λόγο για συγκεκριμένες, παραγωγικές συζητήσεις, χωρίς να αποκαλύψει οτιδήποτε ως προς την ουσία τους. Συγκάλεσε, ωστόσο, το Εθνικό Συμβούλιο, γεγονός που σηματοδοτεί πως υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, το οποίο δεν ήθελε να αναφέρει δημόσια, κυρίως πριν μεταφέρει τα ίδια μηνύματα η κ. Ολγκίν και στην τουρκική πλευρά.

Ο Τατάρ, ωστόσο, δεν θέλει να μιλήσει με την προσωπική απεσταλμένη για συνομιλίες. Όπως και κατά τις προηγούμενες συναντήσεις, που παρουσίαζε διάφορα (ως επί το πλείστον απαράδεκτα) αιτήματα, αυτή τη φορά αποφάσισε να ζητήσει την διάνοιξη περισσότερων στοιχείων διέλευσης. Κατά τους προηγούμενους μήνες, ο Ερσίν Τατάρ επέμενε στα «άλφα» του, αξιώνοντας την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων, απευθείας εμπορίου και αναγνώρισης, ουσιαστικά, του ψευδοκράτους, μέσω απευθείας διεθνών σχέσεων και «κυριαρχικής ισότητας». Πρόκειται για αξιώσεις που παρουσίαζε ως προϋπόθεση για επιστροφή στη διαπραγματευτική τράπεζα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτος καταλύει και τον λόγο ύπαρξης των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου, άρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και κινείται παντελώς εκτός της λογικής των προσπαθειών για λύση.

Τόσο αρνητική είναι η στάση του τ/κ ηγέτη, που οργανωμένα σύνολα στα κατεχόμενα ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν ότι με αυτές τις θέσεις δεν τους εκπροσωπεί. «Θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι επιθυμούμε μια ομοσπονδιακή λύση και ειρήνη στο νησί μας, ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στο στάτους κβο στο νησί μας και σε αυτούς που επωφελούνται από αυτό το στάτους κβο και απαιτούν τη συνέχισή του. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να πραγματοποιηθεί λύση και ειρήνη στο νησί μας», έγραψαν στην προσωπική απεσταλμένη αλλά και στον ΓΓ.

Το προηγούμενο διάστημα ο Τατάρ και το περιβάλλον του επέμεναν ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο της στην Κύπρο η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και θα μας αποχαιρετίσει, όμως η προσωπική απεσταλμένη δεν έχει συντάξει ακόμη την έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία θα καταγράφει τα συμπεράσματά της από τις συζητήσεις που έκανε στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αυτό αναμένεται να συμβεί μετά και την ολοκλήρωση και των τελευταίων συναντήσεων, που επιλέχθηκε να γίνουν εκτός Κύπρου, παρά το γεγονός ότι από τα κατεχόμενα διέρρεαν πως δεν θα πραγματοποιούνταν άλλες επαφές.

Η τελική απόφαση σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανήκει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα καταλήξει κατά πόσον υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν, για να ξεκλειδώσει η διαδικασία στο Κυπριακό, στο οποίο δεν υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις από την εποχή του Κραν Μοντανά. Μια ιδέα την οποία ευνοεί η ελληνική πλευρά και φαίνεται να υπήρχε και στο μυαλό της προσωπικής απεσταλμένης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της στην Κύπρο, ήταν να διευθετηθεί κάποιου είδους συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν κατ’ ιδίαν. Η τουρκική πλευρά ήταν σθεναρά αρνητική έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Διαφορετική βαρύτητα αποκτά, ωστόσο, αν αυτή η πρόσκληση προέλθει από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες και κυρίως αν παραστεί σε αυτήν, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα τριμερούς.

Δεν αποκλείεται, συνεπώς, να διευθετηθεί το επόμενο διάστημα κάποιου είδους συνάντηση των δύο πλευρών, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ. Ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, αλλάζοντας τις δυναμικές στο Κυπριακό, με ενδεχόμενη επέκταση και της αποστολής Ολγκίν. Είναι, άλλωστε, προφανές ότι ο κ. Γκουτέρες δεν όρισε προσωπική απεσταλμένη για να προσθέσει άλλη μια αποτυχία στο Κυπριακό στο ενεργητικό του, ούτε με στόχο να κηρύξει ναυάγιο και, ως εκ τούτου, αναμένεται να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να ξεκλειδώσει η διαδικασία.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «σίγουρα και ο ΓΓ και η προσωπική απεσταλμένη είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους». Απαντώντας κατά πόσον αναμένεται κάποια κίνηση για τριμερή ή αν ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θεωρείται η επικρατέστερη ημερομηνία για κάτι τέτοιο, είναι νεκρός, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ακόμα και αν δεν γίνονται επίσημες συναντήσεις, γίνεται δουλειά και αν θεωρήσουμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο, για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται προεργασία.

Δειτε Επισης

Ιστορικό ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ το 2024-«Ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή», δήλωσε ο ΠτΔ
Εκδήλωση ονομαδότησης πλατείας Γιάννη Σοφόκλη στην Πάφο παρουσία του ΓΓ ΑΚΕΛ
Όριο και περιορισμό θητειών προτείνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ
Προετοιμαζόμαστε για απομάκρυνση πολιτών και για μεταναστευτικές ροές αν επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο
Κλάφτηκε και στον Στιούαρτ για τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ
Συζητούνται οι επιλογές για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Αμάλθειας
Τούρκος ΥΠΑΜ: «Η στάση μας για λύση δύο κρατών θα συνεχιστεί»
Τροπολογία Χατζηγιάννη στην ΚΣ ΟΑΣΕ για μετριασμό επιπτώσεων από ρητορική μίσους
Επιμένει για στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης «και από τις δύο πλευρές» ο Στιούαρτ
Αντιδρά το «υπεξ» στο ψήφισμα ΚΣΣΕ για το Βαρώσι-Ισχυρίζεται πως είναι «έδαφος του ψευδοκράτους»