Γυρίζει σελίδα η ΤΑ, εφαρμόζεται στην πράξη η μεταρρύθμιση-Στραμμένα τα βλέμματα στους ΕΟΑ

Γυρίζει σελίδα η τοπική αυτοδιοίκηση, αφού τίθεται σε πρακτική εφαρμογή η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε από την Βουλή, με το Υπουργείο Εσωτερικών να παρακολουθεί την κατάσταση, δεδομένου ότι η εφαρμογή γίνεται με ανοιχτά κεφάλαια και εκκρεμότητες, ωστόσο έχουν ήδη ληφθεί αρκετά μέτρα, από πλευράς Κυβέρνησης για να είναι ομαλή η μετάβαση. Σημειώνεται πως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, αφού είναι η επίσημη πρώτη και θα διαφανεί κατά πόσο είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντα που τους αναλογούν.

Τους προηγούμενους μήνες, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε να κλείσει τρύπες, εκεί και όπου μπορούσε, καθώς βάσει της νομοθεσίας, αρμόδιοι για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπεύθυνοι για να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε μέχρι την εφαρμογή να είναι όλα έτοιμα, ήταν οι προσωρινοί πρόεδροι των ΕΟΑ. Συγκεκριμένα, έπρεπε να βρουν την μόνιμη στέγη των Οργανισμών, που θα μπορούσε να στεγάσει όλο το προσωπικό που απαιτείτο, καθώς επίσης και να ετοιμάσουν το χώρο, ώστε να ξεκινήσει η μετακίνηση.

Πάντως, μετά τις εκλογές, τα αρμόδια τμήματα που μεταφέρονται στον ΕΟΑ, που είναι οι αρχές αδειοδότησης, όπως Πολεοδομία και τα επαρχιακά γραφεία, σταμάτησαν να δέχονται αιτήσεις, καθώς οι τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, θεωρήθηκαν μεταβατική περίοδος από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται πως μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες, έγινε η μετακόμιση και μετακίνηση όλου του προσωπικού και του εξοπλισμού που θα χρειαστεί.

Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της μεταρρύθμισης, αφού εκεί καλούνται να συνυπάρξουν οι τρεις μεγάλες αδειοδοτικές αρχές, που είναι το Τμήμα Πολεοδομίας, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Δήμοι και αυτό που αναμένεται είναι να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη και να συγχωνευθούν οι διαφορετικές νοοτροπίες και ρυθμοί εργασίας. Βάσει της γενικής φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης, με την ενοποίησή τους θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την έκδοση αδειών, αφού θα μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε την ίση εκπροσώπηση των δήμων στους ΕΟΑ η Βουλή-Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, την τελευταία εβδομάδα είχε μεταβεί ο ίδιος προσωπικά σε όλους τους ΕΟΑ και μίλησε με τις τοπικές αρχές, ώστε να καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς επίσης και να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των διαδικασιών. Πάντως, γνωρίζοντας την κρισιμότητα για την ομαλή λειτουργία των ΕΟΑ, το Υπουργείο είχε προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις για να τους ενισχύσει, όπως είναι η πρόσληψη των 85 εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου, που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο προσωπικό και θα τους βοηθήσουν στην διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις πολεοδομικές Αρχές. Οι εν λόγω εργοδοτούμενοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και με τις συγκεκριμένες προσθήκες, οι ΕΟΑ θα αρχίσουν τη λειτουργία τους με 30% περισσότερο προσωπικό, σε σχέση με το υφιστάμενο. Σημειώνεται πως η αύξηση του προσωπικού είχε θετικό αντίκτυπο, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση στην διεκπεραίωση των αιτήσεων στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας.

Πέραν τούτου, όσον αφορά στη στελέχωση των ΕΟΑ, το προσωπικό που αναμένεται να μετακινηθεί, από το Τμήμα Πολεοδομίας, τους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις έχει ενημερωθεί και έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες στους τομείς αδειοδότησης των ΕΟΑ, ορίστηκαν οι επικεφαλής και έγινε η κατανομή του προσωπικού σε κάθε ομάδα. Αυτό δίνει την ευκαιρία να υπάρχει καλύτερη εποπτεία του προσωπικού και κατ’ επέκταση καλύτερη οργάνωση στις διαδικασίες.

Εκτός από τα μέτρα για τη στελέχωση, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της ανάπτυξης γης, με τα 22 μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ώστε να είναι πιο ευέλικτο το σύστημα και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις. Από εκείνα τα 22 μέτρα, μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τα 17, ενώ μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, στόχος είναι να εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα.

Σημειώνεται πως, η Βουλή στην πρώτη συνεδρία τη Ολομέλειας μετά την διακοπή για τις εκλογές, είχε ψηφίσει κάποιες αλλαγές, αναφορικά με την αδειοδότηση. Συγκεκριμένα, με βάση τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν, οι μεγάλες και επικίνδυνες υποδομές θα παραμείνουν στις υφιστάμενες αρμόδιες Αρχές, που είναι είτε ο Έπαρχος είτε οι δήμοι, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα θα αναληφθούν από τους ΕΟΑ. Αυτό πρόκειται για μία τροποποίηση της Βουλής, παρά την πρόθεση του Υπουργείου να μεταφερθούν απευθείας στους ΕΟΑ, καθώς έκρινε ότι είναι πιο ασφαλές να μείνουν στις υφιστάμενες Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της ΤΑ ψήφισε η Ολομέλεια-Στόχος η αποτελεσματική εφαρμογή

Στο μεταξύ, έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο αναφέρεται για ποιες κατηγορίες αναπτύξεων, τον τελικό λόγο θα έχει το Υπουργείο, για ποιες θα δίνεται άδεια από το Τμήμα Πολεοδομίας και για ποιες ο ΕΟΑ.

1

2

3

4

5

6

Όλες οι αιτήσεις ηλεκτρονικά

Σημειώνεται πως με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, όλες οι αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες θα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν θα γίνεται καμία δεκτή διά ζώσης και προς αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί το σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, για το οποίο έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό των ΕΟΑ τις προηγούμενες εβδομάδες που ήταν η μεταβατική περίοδος.

Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζεται αισιόδοξο, όσον αφορά στην επάρκεια του συστήματος ότι είναι έτοιμο να αντέξει μεγάλο όγκο αιτήσεων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύστημα που αφορά συγκεκριμένες άδειες.

Κλείδωσε η ίση εκπροσώπηση των δήμων στου ΕΟΑ

Εκτός από τις τροποποιήσεις για τις αδειοδοτικές αρχές, η Βουλή πέρασε τροποποιήσεις και για την εκπροσώπηση των δήμων στου ΕΟΑ, ώστε να είναι ισάριθμη. Ο κάθε ΕΟΑ έχει δεκαέξι θέσεις, με τις δέκα να πηγαίνουν στους δήμους και τις έξι στις κοινότητες. Με βάση την αλλαγή που ψηφίστηκε, τα έξι μέλη που θα εκπροσωπούν τις κοινότητες, θα αναδειχθούν από τις επαρχιακές συνελεύσεις της Ένωσης Κοινοτήτων, που ήταν προγραμματισμένες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 13 Ιουλίου και τότε θα αναδειχθούν όλα τα μέλη των ΕΟΑ.

Πέραν τούτου, με βάση τις τροποποιήσεις της Βουλής, οι θέσεις για τους δήμους θα κατανέμονται κατ’ αναλογία με τους δημότες τους και το μέγεθός τους. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία, η οποία έχει πέντε δήμους, οι θέσεις θα κατανεμηθούν ανάλογα με το μέγεθος του καθενός, ενώ υπάρχει πρόνοια ότι οι πέντε θέσεις θα είναι για τους δημάρχους. Αυτό που αλλάζει είναι ότι ο κάθε δήμος θα έχει από ένα εκπρόσωπο, που θα επιλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρώτη του συνάντηση, μετά τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλώρη για την εφαρμογή της ΤΑ, το βάρος στους ΕΟΑ-Μέτρα στήριξης αλλά και προώθηση αλλαγών από ΥΠΕΣ

Μετά τα πρώτα δεδομένα της πρακτικής εφαρμογής η προώθηση αλλαγών

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης και η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, καθώς πρώτα θέλει να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα του πρώτου τριμήνου της πρακτικής εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Σημειώνεται πως ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με κόμματα, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει κοινή γραμμή, με τις ενδείξεις μέχρι στιγμής να είναι θετικές.

Ουσιαστικά, μεταξύ άλλων, αυτό που θέλει να αγγίξει ο υπουργός είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των αντιδημάρχων, που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 93. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μία στρέβλωση της νομοθεσίας και πρέπει να διορθωθεί, όπως ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και να μειωθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι 93 αντιδήμαρχοι ήταν ένας αριθμός που κλείδωσε λίγο πριν την αρχική ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελούσε το δέλεαρ στις κοινότητες για να συμφωνήσουν με τις αλλαγές που προωθούνταν.

Μία άλλη αλλαγή που θέλει να προωθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών αφορά στην επιστροφή των χρημάτων στους δήμους, που θα μένουν στον ΕΟΑ από τις αδειοδοτήσεις. Βάσει νομοθεσίας, στο τέλος κάθε χρονιάς, το 60% του ποσού που θα μένει στον ΕΟΑ, από τις αδειοδοτήσεις που θα γίνονται, θα πρέπει να επιστρέφονται στους δήμους.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα δημιουργήσει κάποια κενά, τα οποία έχει εντοπίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, που διαβεβαιώνει ότι για το 2024 είναι όλα έτοιμα και για το 2025 το κενό θα το καλύψει η Κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και προς αυτό το σκοπό είναι έτοιμο να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κλειδώσει ένα σταθερό ποσό που θα δίνεται στους δήμους για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση-Τα 25 νέα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δειτε Επισης

Ιστορικό ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ το 2024-«Ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή», δήλωσε ο ΠτΔ
Εκδήλωση ονομαδότησης πλατείας Γιάννη Σοφόκλη στην Πάφο παρουσία του ΓΓ ΑΚΕΛ
Όριο και περιορισμό θητειών προτείνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ
Προετοιμαζόμαστε για απομάκρυνση πολιτών και για μεταναστευτικές ροές αν επεκταθεί η σύγκρουση στον Λίβανο
Κλάφτηκε και στον Στιούαρτ για τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ
Συζητούνται οι επιλογές για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Αμάλθειας
Τούρκος ΥΠΑΜ: «Η στάση μας για λύση δύο κρατών θα συνεχιστεί»
Τροπολογία Χατζηγιάννη στην ΚΣ ΟΑΣΕ για μετριασμό επιπτώσεων από ρητορική μίσους
Επιμένει για στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης «και από τις δύο πλευρές» ο Στιούαρτ
Αντιδρά το «υπεξ» στο ψήφισμα ΚΣΣΕ για το Βαρώσι-Ισχυρίζεται πως είναι «έδαφος του ψευδοκράτους»