Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα summer schools-Ζητούν ελέγχους για τους παράνομους τα ιδιωτικά

Χτύπησε ήδη το πρώτο κουδούνι στα summer schools, αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς τόσο για τα δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας στα παιδιά μία ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά το καλοκαίρι τους. Στο μεταξύ, τα ιδιωτικά σχολεία ζητούν περισσότερους ελέγχους από τους αρμόδιους, ώστε να εντοπίζονται και να καταγγέλλονται οι παράνομοι, δεδομένου ότι απασχολούν παιδιά.

Μετά το τελευταίο κουδούνι στα Δημοτικά και τις Προδημοτικές, τα θερινά σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές, με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν όλο τον Ιούνιο και προβλέπεται να επικρατούν και τον Ιούλιο, έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη να λειτουργήσουν τα θερινά σχολεία. Τα πλείστα summer school θα λειτουργήσουν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, ενώ άλλα θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, μέσα σε ένα μήνα, όπως είναι τα δημόσια.

Το Υπουργείο Παιδείας, για ακόμη μία χρονιά, αναμένεται να εφαρμόσει το θεσμό των θερινών σχολείων, κάτι που άρχισε να κάνει από το 2015 και φαίνεται ότι έχει αγκαλιαστεί από τους γονείς, καθώς έχουν εγγραφεί πάνω από 6,000 μαθητές. Σημειώνεται πως τα θερινά σχολεία του Υπουργείου Παιδείας θα λειτουργήσουν για πέντε εβδομάδες και θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στις 26 Ιουλίου.

«Φέτος ξεκίνησαν τα θερινά σχολεία μετά την ημέρα του Κατακλυσμού. Τα θερινά σχολεία απευθύνονται στα παιδιά που είναι στην Προδημοτική εκπαίδευση μέχρι τους μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού. Τα παιδιά που φοιτούσαν στην Στ’ τάξη και έχουν λάβει απολυτήριο δεν έγιναν αποφοιτήσει. Καλύπτουμε μία μεγάλη μερίδα μαθητών. Είναι ένας στους 10 τα παιδιά που εγγράφηκαν», ανέφερε στον REPORTER ο Ανδρέας Τσολάκης, προϊστάμενος της υπηρεσίας θερινών σχολείων του Υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται πως τα θερινά σχολεία του Υπουργείου Παιδείας έχει δύο ωράρια, ώστε οι γονείς των παιδιών να μπορούν να επιλέξουν ποιο από τα δύο επιθυμούν. Το ένα είναι από τις 7:45 μέχρι τις 13:05, όπως είναι η κανονική ημέρα στα Δημοτικά Σχολεία, ένα ωράριο που έχουν επιλέξει οι γονείς των μισών μαθητών που εγγράφηκαν στα θερινά σχολεία και το άλλο είναι από τις 7:45 μέχρι τις 4:00 το απόγευμα.

«Οι γονείς των παιδιών που επέλεξαν να μένουν μέχρι τις 4:00, είχαν υποχρέωση να καλύψουν τα έξοδα για το φαγητό των παιδιών τους, καθώς δεν υπάρχει επιδότηση για την σίτιση. Όμως, δεν είχαν να πληρώσουν δίδακτρα ή άλλο ποσό και θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που κλήθηκαν να πληρώσουν οι γονείς. Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στους ευάλωτους, όμως δεν έχει απορριφθεί κανένα παιδί, αφού υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις».

Σημειώνεται πως τα θερινά σχολεία εφαρμόζονται σε κλιματιζόμενες αίθουσες, καθώς έγινε ο προγραμματισμός του Υπουργείου, δεδομένου ότι ο αριθμός που απασχολούν είναι μικρότερος, κάτι που σημαίνει ότι ήταν πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματιστικά. Ξεκαθαρίζεται, δε, ότι δεν γίνονται υπαίθριες δραστηριότητες, επειδή δεν το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες. Όσον αφορά στο πρόγραμμα που ακολουθείται, στο ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

545

«Η περίοδος εγγραφής έχει λήξει από τον περασμένο Ιούνιο, επειδή έπρεπε να γίνει η στελέχωση και ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας, για να μπορούμε να ελέγχουμε τις καταστάσεις. Οι εγγραφές που έκαναν οι γονείς ήταν για όλη την περίοδο, για να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα».

Λειτουργούν Summer School και στα ιδιωτικά σχολεία

Πέραν από τα θερινά σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, σε λειτουργία έχουν τεθεί και τα summer schools των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια. Το γεγονός ότι τα ιδιωτικά σχολεία έχουν διαφορετικές εγκαταστάσεις από τα δημόσια, με τα πλείστα να έχουν πισίνες, καθώς επίσης και γήπεδα με κλιματισμό, προσφέρουν ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα στους μαθητές τους.

«Ξεκίνησαν όλα τα Summer Schools, μετά την αργία. Το πρόγραμμα για τα ιδιωτικά σχολεία είναι όπως τα άλλα χρόνια και θεωρούμε ότι οι εγκαταστάσεις παρέχουν ένα καλό πρόγραμμα. Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατάσταση είναι η ίδια που ήταν πριν την πανδημία και αυτό μας χαροποιεί, όμως είδαμε ότι υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον σε κάποια σχολεία, ενώ σε άλλα οι εγγραφές είναι στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών σχολείω, Γιώργος Κριτικός.

Σημειώνεται πως ο σύνδεσμος έκανε αναφορά για παρουσία παράνομων θερινών σχολείων, που λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ή Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στον κύκλο λειτουργίας των θερινών σχολείων των ιδιωτικών.

«Αρμόδια αρχή είναι το Υπουργείο Παιδείας, για να κάνει τους ελέγχους. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να κάνουν αίτηση, όσοι θέλουν να προσφέρουν summer schools, πρέπει να κάνουν αίτηση, με εξαίρεση τα ιδιωτικά σχολεία, επειδή είναι σχολεία και μπορούν να προσφέρουν το πρόγραμμα που έχουν. Οι άλλοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση και αν γίνει έλεγχος, τότε θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και παράνομα. Υπάρχουν γυμναστήρια που λειτουργούν summer schools, σχολές χορού, φροντιστήρια κλπ, που παίρνουν άδειες από άλλους που δεν είναι το Υπουργείο Παιδείας. Το θέμα είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία που υπάρχει και αν διαπιστωθεί κενό, τότε να το δούμε και να βελτιωθεί η νομοθεσία. Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Μόνο με καταγγελία παρεμβαίνουν οι αρμόδιοι».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ
Αλλαγές σε πτήσεις της Cyprus Airways λόγω καθυστέρησης παράδοσης δύο αεροσκαφών
Συμβουλές Συνδέσμου Καταναλωτών για περίοδο εκπτώσεων
Παράταση διαθεσιμότητας πλαστικών μπουκαλιών με αποσπώμενο καπάκι μέχρι τον Οκτώβριο
Ενημέρωση για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών στη Λάρνακα
Για «προσπάθεια παραπληροφόρησης» ΚΕΒΕ-ΟΕΒ κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί γιατροί
Απογοήτευση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων για αναδημοσίευση σχολικής φωτογραφίας
Ενδεχόμενη υπόθεση ναρκωτικών ερευνά η Αστυνομία στην Πάφο
Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας συζήτησαν οι βουλευτές-Ζητούν αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια
Απόπειρα φόνου διερευνάται κατά του 26χρονου που επιτέθηκε σε γυναίκα-Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση