Επισκιάστηκε από τον Φειδία η νίκη του ΕΛΑΜ-Το μοναδικό κόμμα με άνοδο ποσοστών

Αν ο Φειδίας Παναγιώτου δεν ανέτρεπε όλα τα προγνωστικά και δεν σάρωνε στις Ευρωεκλογές, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, η νύχτα ενδεχομένως θα ανήκε στο ΕΛΑΜ. Το κόμμα που δέχθηκε τον περισσότερο πόλεμο από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, είδε τα ποσοστά του σχεδόν να διπλασιάζονται σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω του το ΔΗΚΟ με ιστορία δεκαετιών.

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΕΛΑΜ τρίτο, γεγονός που θα του επέτρεπε να ανεβεί θέση στην κατάταξη, ο Φειδίας Παναγιώτου του χάλασε τα σχέδια και παρέμεινε τέταρτο. Ωστόσο κέρδισε όλα όσα είχε να κερδίσει από την τρίτη θέση εκτός από το πρεστίζ που τη συνοδεύει, καθώς κατέλαβε για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ήταν το μοναδικό κόμμα της Βουλής που είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν αντί να πέφτουν. Και, επί της ουσίας, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, κατάφερε πλέον να είναι τρίτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Είναι ξεκάθαρο πως το ΕΛΑΜ έχει χειριστεί σωστά αυτές τις εκλογές. Άνοιξε τις πόρτες του κόμματος, κυρίως προς τον ΔΗΣΥ, ενώ έμεινε πιστό στις προτάσεις του, επιζητώντας εξαργύρωση για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Και μπορεί το ΕΛΑΜ να μην διαθέτει θέσεις για όλα τα ζητήματα ή τουλάχιστον να μην είναι ευρέως γνωστές οι θέσεις του για όλα τα ζητήματα, έχει όμως εκεί που μετρά για μία μερίδα ψηφοφόρων, που είτε ανήκουν στη συντηρητική Δεξιά, είτε ψήφισαν με βάση θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το μεταναστευτικό.

Ενδεχομένως, μάλιστα, η εκλογική επιτυχία του ΕΛΑΜ να ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν κέρδιζε τόσο μεγάλο μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας ο Φειδίας Παναγιώτου, καθώς αναμενόταν το κόμμα να απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ή αν δεν καθίστατο δυνατόν να σταματήσουν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές των προηγούμενων μηνών, οι οποίες προκαλούσαν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί και το γεγονός πως ο Χρίστος Χρίστου είχε μακράν την πιο ψύχραιμη αντίδραση για την μεγάλη νίκη του Φειδία και μάλιστα την αξιοποίησε την στάση των άλλων κομμάτων για να διαφοροποιηθεί για άλλη μία φορά από αυτά. «Σαν πρώτη εκτίμηση, είναι ότι η Δημοκρατία και ο κόσμος μίλησαν. Οι παραλήπτες των μηνυμάτων, οφείλουν να κάνουν ανάλυση και να καταλήξουν. Ακόμα δεν υπάρχει αυτοκριτική στο σύστημα, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες αλλού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Με την έδρα που κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κόμμα θα ενταχθεί στην ευρωομάδα του ECR, το οποίο, σύμφωνα με τα exit polls σε ολόκληρη την ΕΕ, αναδεικνύεται τέταρτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και το ΕΛΑΜ στην Κύπρο. Ήδη έχει προαναγγείλει ότι η προμετωπίδα του στα ευρωπαϊκά έδρανα θα είναι το Κυπριακό.

Τις επόμενες ημέρες, όταν το πολιτικό σύστημα ξεπεράσει το συλλογικό σοκ που προκάλεσε ο Φειδίας Παναγιώτου, αναμένεται να γίνει και η συζήτηση για την αυξανόμενη δύναμη του ΕΛΑΜ. Ένα κόμμα που χρόνο με τον χρόνο εμπεδώνεται σε αυτό και πλέον διεκδικεί ανοιχτά τον ρυθμιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε τόσα χρόνια το ΔΗΚΟ. Αν, άλλωστε, είχαμε Βουλευτικές Εκλογές και όχι Ευρωεκλογές, το ΕΛΑΜ σήμερα θα ήταν το τρίτο σε αριθμό βουλευτών κόμμα και θα συγκροτούσε κοινοβουλευτική ομάδα, διεκδικώντας την προεδρία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών χωρίς χατίρια. Κυρίως, όμως, θα είχε αρκετές ψήφους στα χέρια του, ώστε να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στάση του η έκβαση ψηφοφοριών. Προφανώς αυτός είναι ο στόχος του για τις εκλογές του 2026 και αυτές οι εκλογές έχουν θέσει γερές βάσεις.

Δειτε Επισης

Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς
Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι
Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι