Γύρισαν την πλάτη στην κάλπη οι Λευκωσιάτες-Με φόντο τον μητροπολιτικό Δήμο η απόκλιση;

Παρά την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσαν οι πρώτες ανακοινώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών, που έδειχναν ανεβασμένη την προσέλευση στις κάλπες, τα τελικά νούμερα παραμένουν απογοητευτικά, καθώς οι μισοί πολίτες για άλλη μία φορά επέλεξαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τελικά στοιχεία της προσέλευσης (50,5%) ναι μεν αποτελούν 5% αύξηση σε ό,τι αφορά την προσέλευση των Ευρωεκλογών, αλλά δείχνουν 10% μείωση στην προσέλευση των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ίσως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση της προσέλευσης είναι το πόσο μεγάλο ποσοστό κατοίκων της επαρχίας Λευκωσίας γύρισε την πλάτη στην κάλπη. Η Λευκωσία και δη το αστικό της κέντρο είναι η μεγαλύτερη σε ψηφοφόρους επαρχία και το 38,7% προσέλευση που κατέγραψε είναι άκρως απογοητευτικό, ιδιαίτερα από την στιγμή που συνιστά μείωση 18,8% σε σχέση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016. Πολύ μικρότερη ήταν η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, αφού κινήθηκε περίπου στο 4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ενώ Παφίτες και Αμμοχωστιανοί κατέγραψαν προσέλευση άνω του 75%, με τη Λεμεσό και την Λάρνακα να κινούνται λίγο πιο κάτω από το 70%, επί της ουσίας οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κατέγραψαν μισά ποσοστά. Αυτή η τεράστια απόκλιση, μεταξύ Λευκωσίας και άλλων επαρχιών, ενδεχομένως να σχετίζεται περισσότερο με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά με τις Ευρωεκλογές, εξού και εκεί είναι που παρουσιάζεται η τεράστια μείωση στην προσέλευση.

Μία πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός πως, παρά τη μεγάλη πολιτική σημασία του νέου, μητροπολιτικού Δήμου της Λευκωσίας, η οποία αναδείχθηκε αρκετά στην πολιτική συζήτηση, ανάμεσα στους κατοίκους της πρωτεύουσας δεν επιδείχθηκε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Σε σχέση με το μεγάλο ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε για τους υπόλοιπους μεγάλους Δήμους, στη Λευκωσία τα πράγματα έδιναν την αίσθηση πως ήταν σαφώς πιο υποτονικά, λες και επρόκειτο για μια «παράλληλη» εκλογική διαδικασία, διαφορετική από τις άλλες.

Εδώ και μερικές εβδομάδες επικράτησε η εντύπωση πως η διεκδίκηση της Δημαρχίας δεν είναι ντέρμπι, όπως ουδέποτε παρουσιάστηκε ως ντέρμπι η διεκδίκηση της προεδρίας του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως σε άλλους Δήμους της πρωτεύουσας υπήρχαν πιο ζωηρές μάχες, ωστόσο με τον Δήμο Λευκωσίας να έχει πλέον κάτω από την ομπρέλα του τη Λευκωσία, την Αγλαντζιά, τον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη, το μεγαλύτερο μέρος της αστικής Λευκωσίας βρέθηκε να ψηφίζει πλέον εκεί.

Ενδεχομένως και η τροπή που έλαβε η πολιτική συζήτηση να διαδραμάτισε το δικό της ρόλο στο χαμηλό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να υπήρξε δυσανάλογη επικέντρωση σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως αυτά που απασχολούν πρωτίστως τους κατοίκους των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων (τα οποία σημειώνεται πως είναι από τα μεγαλύτερα παγκύπρια), όπως για παράδειγμα το πολυσυζητημένο μέλλον της Λεωφόρου Μακαρίου, ένα ζήτημα που στην πραγματικότητα ελάχιστους κατοίκους της πρωτεύουσας απασχολεί σε καθημερινή βάση.

Ταυτόχρονα, παρόλο που στους άλλους Δήμους της πρωτεύουσας η συζήτηση ήταν πιο συμβατή με τους Δήμους της υπόλοιπης Κύπρου, δεν ήταν πολύ εκτεταμένη, αφού απουσίαζε ο πόλεμος ανακοινώσεων και το εχθρικό κλίμα που είδαμε σε άλλες περιοχές του νησιού και γενικά, με λίγες εξαιρέσεις, δεν αναπτύχθηκε μεγάλη πόλωση.

Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό φαινόμενο του μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας, ήταν ο σχεδόν ανύπαρκτος ανταγωνισμός που αναπτύχθηεκ ανάμεσα στους υποψήφιους αντιδημάρχους των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων.

Είναι καλά γνωστό πως σε κάποιες άλλες περιοχές, με πιο έντονο το τοπικιστικό αίσθημα, για μερίδα ψηφοφόρων ήταν πιο σημαντικό ποιος θα εκλεγεί αντιδήμαρχος του δικού τους διαμερίσματος, παρά δήμαρχος ολόκληρου του Δήμου και αυτός ο ανταγωνισμός κινητοποίησε τους ψηφοφόρους και κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον τους. Οι Λευκωσίατες, αντιθέτως, ελάχιστα συζητούσαν για τις αντιδημαρχίες, πουθενά δεν δόθηκε η εντύπωση της μεγάλης μάχης και ελάχιστοι φαίνεται να τις θεωρούσαν μεγάλο διακύβευμα, κάτι που ενδεχομένως να συνέβαλε επίσης στην έλλειψη κινήτρων για τους κατοίκους της πρωτεύουσας να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται, πάντως, πως ακόμα και αν ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Λευκωσιάτες αποφάσισαν να μην ψηφίσουν ήταν οι τοπικές εκλογές, ενδεχομένως να είναι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών που επηρεάστηκαν περισσότερο, κάτι που θα διαφανεί με την επίσημη ροή αποτελεσμάτων. Είναι καλά γνωστό πως ορισμένα κόμματα πόνταρουν στη Λευκωσία, όπου πετυχαίνουν αισθητά πιο υψηλά ποσοστά, και η λιγότερη συμμετοχή της πρωτεύουσας τα επηρεάζει πολύ περισσότερο.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»