Η χαμένη αίγλη της ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ χωρίς ταυτότητα και το υπαρξιακό ζήτημα των Οικολόγων

ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι αποτελούν εκ του διαφαινόμενου αποτελέσματος, πέραν και του ΑΚΕΛ που φαίνεται να χάνει την δεύτερη έδρα στην Ευρωβουλή, τους μεγάλους ηττημένους των σημερινών Ευρωεκλογών, με τις επιδόσεις τους μόνο προβληματισμό και περισυλλογή-κανονικώς εχόντων των πραγμάτων-να προκαλούν στις ηγεσίες τους.

Κινούμενα και τα τρία αυτά κόμματα στα ρηχά, γίνεται σαφές πως απέτυχαν παταγωδώς να περάσουν τα μηνύματά τους στους ψηφοφόρους, ή και αν τα πέρασαν, προφανώς δεν αποδείχθηκαν ικανά να πείσουν το εκλογικό σώμα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε ουσιαστικά να καταδείξει την φθίνουσα πορεία στην οποία το κίνημα έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα, είτε πολιτικών της ηγεσίας του κόμματος είτε ως προέκταση των φαινομένων εσωστρέφειας από τα οποία ταλανίστηκε και τα οποία, όσο μεγάλη και αν ήταν η προσπάθεια να τεθούν κάτω από το χαλί, μάλλον δεν εξέλειπαν.

Η ΕΔΕΚ για δεύτερη φορά από το 2004 όταν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Κύπρο δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή, με το σχεδόν 11% του 2019 να επιβεβαιώνεται ως πλασματικό και την θέση της η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας, την οποία μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2016 κατείχε, να δείχνει πλέον όνειρο μακρινό και άπιαστο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ οριακά δεν είχε εκλέξει ευρωβουλευτή και το 2004, όταν την έκτη έδρα είχε καταλάβει ο συνδυασμός «Για την Ευρώπη», ο οποίος είχε στείλει στην Ευρωβουλή τον Γιαννάκη Μάτση.

Στις σημερινές Ευρωεκλογές, η ΕΔΕΚ επιβεβαίωσε τις αρνητικές για την ίδια προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, καταγράφοντας μια ήττα που στην ανάγνωση των αιτιών της, ψηλά δύναται να τοποθετηθεί ο μονοδιάστατος επιθετικός προεκλογικός της λόγος και μια προεκλογική καμπάνια με άρωμα σαφώς παρελθόντος αντί οράματος για το μέλλον.

Η ΔΗΠΑ από την άλλη, μετά την επιτυχία της να εισέλθει στην κυπριακή Βουλή το 2021, εξασφαλίζοντας 6,10%, επέστρεψε στις χαμηλές και ακόμη χαμηλότερες πτήσεις των ευρωεκλογών του 2019, όταν είχε εξασφαλίσει σχεδόν 4%(3,80%).

Σε μια πρώτη ανάγνωση της εκλογικής αποτυχίας της ΔΗΠΑ, αυτό που κάλλιστα μπορεί να ειπωθεί είναι πως πληρώνει ίσως την απουσία ξεκάθαρου ιδεολογικοπολιτικού προσανατολισμού και σαφούς πολιτικού λόγου ως προς τα όσα πρεσβεύει.

Προτάσσοντας την λογική της μετριοπάθειας και της συναίνεσης-σε μια εποχή όπου το τοξικό κλίμα στο πολιτικό γίγνεσθαι κυριαρχεί-, θα ανέμενε κανείς την επιβράβευση ενός κόμματος που συνειδητά επιλέγει να διαφοροποιείται.

Κάτι ωστόσο που δεν συμβαίνει. Και αυτό έχει τους λόγους του, λόγοι που μοιάζουν να αγγίζουν τα όρια της υπαρξιακής αναζήτησης, αφού πρόκειται ένα κόμμα που αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από πρωτοκλασάτα πρώην ΔΗΚΟϊκά στελέχη, σήμερα συμπλέει και βρίσκεται ουσιαστικά στα ίδια χαρακώματα με το ΔΗΚΟ ως συγκυβέρνηση.

Στην ΔΗΠΑ το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να ηχήσει ως σειρήνα αφύπνισης και επαναπροσδιορισμού ρόλου στο πολιτικό γίγνεσθαι, καθότι το ξεκάθαρο μήνυμα που τους έστειλε το εκλογικό σώμα είναι πως ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η ταυτότητα που δεν…έχουν.

Στους μεγάλους χαμένους των σημερινών Ευρωεκλογών και οι Οικολόγοι, που ως αποτέλεσμα της βαθιάς εσωστρέφειας στην οποία για μακρύ χρονικό διάστημα βυθίστηκαν, δείχνουν με την σειρά τους να πληρώνουν ταυτόχρονα την απουσία ξεκάθαρης πολιτικής κατεύθυνσης και προσανατολισμού.

Βρέθηκαν οι Οικολόγοι σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, που ούτε η… επαναφορά της παλιάς καραβάνας Γιώργου Περδίκη στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος, ούτε η σύμπραξη με τον απερχόμενο ευρωβουλευτή, πρώην ΕΔΕΚίτη, Δημήτρη Παπαδάκη, αλλά ούτε και η συμπερίληψη Τουρκοκύπριου υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο τους-υπό την μορφή συνεργασίας με την Ένωση Κυπρίων-, αποδείχθηκαν ικανοί να την ανατρέψουν.

Και γίνεται κάπως έτσι αντιληπτό σε όλους, πως η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών στους Οικολόγους μόνο…πράσινη δεν προδιαγράφεται αλλά… μαύρη, αφού οι αναταράξεις και οι κλυδωνισμοί που θα επιφέρει το σημερινό αποτέλεσμα θα είναι τέτοιοι και σε βαθμό που θα δοκιμαστεί ακόμη και αυτή η παρουσία τους στον κομματικό χάρτη του νησιού.

Έστω και αν αληθές είναι πως οι Ευρωεκλογές διαχρονικά αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του κινήματος, με ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από εκείνα που εξασφαλίζουν στις βουλευτικές εκλογές.

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε πιστόλι, φυσίγγια και γεμιστήρες σε οικία-Συνελήφθη 28χρονος
Νικητής στις Γαλλικές Εκλογές ο Μελανσόν αλλά χωρίς την πλειοψηφία-Γρίφος η επόμενη μέρα, όλα τα σενάρια
Ξεπέρασαν τις 55,000 τα φωτοβολταϊκά, αγγίζουν τις 2,000 οι αιτήσεις μηνιαίως-Επί ποδός η ΑΗΚ για παρανομίες
Ξεκαπνίζουν οι μαθητές με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα σχολεία-Ζητούν επιβολή αυστηρών μέτρων οι γιατροί
ΛεμεSOS στα ενοίκια, αγγίζει τις €2000 μηνιαίως το δυάρι-Κόβουν κεφάλια τα μονάρια σε Έγκωμη και Στρόβολο
Ζητά και τα ρέστα ο Τατάρ-Επιτέθηκε σε Λευκωσία και Ε.Ε για την συμμετοχή του ψευδοκράτους στη σύνοδο ΟΤΚ
Τουρίστρια 18 ετών κατήγγειλε πως ενδεχομένως να έπεσε θύμα βιασμού στην Αγία Νάπα-Απορρίπτει ο συλληφθείς
Εκδηλώσεις καταδίκης Πραξικοπήματος και Εισβολής στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΣ-«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης»
ΓΓ ΑΚΕΛ: Να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να πείθουν τον διεθνή παράγοντα
Μπορέλ: H EE απορρίπτει προσπάθειες ΟΤΚ για νομιμοποίηση τ/κ αποσχιστικής οντότητας