Διείσδυσε σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο Φειδίας-Από πού «έκλεψε» ψηφοφόρους

Η διαφαινόμενη κατάληψη της τρίτης θέσης από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Φειδία Παναγιώτου, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις εξόδου, αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, ενώ δεν κατέγραφε τέτοιου εύρους παρουσία στις δημοσκοπήσεις.

Όπως προκύπτει από τα exit polls, η μεγάλη επιτυχία του κ. Παναγιώτου οφείλεται σε δύο παράγοντες: Στην ικανότητα του να διεισδύσει στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες και όχι μόνο στους πολύ νέους, που αποτελούν το βασικό σώμα των followers του στα social media, και στο γεγονός πως δέχθηκε εισροές από όλους τους πολιτικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της εταιρείας Rai, που παρουσίασε ο Άλφα, ο 24χρονος influencer κέρδισε ένα σεβαστό κομμάτι όλων των νεαρότερων ηλικιακών ομάδων, ενώ πολύ χαμηλότερη ήταν η διείσδυσή του στις ηλικίες άνω των 50, η οποία μειωνόταν όσο αυξανόταν η ηλικία.

Ο Φειδίας Παναγιώτου κατάφερε να κερδίσει την ψήφο του 29% των ατόμων ηλικίας 18-29 ετών και το 26% των 30-39. Κινήθηκε επίσης στο 21% ανάμεσα στους 40-49 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, η υποστήριξη στον Φειδία μειώθηκε στο 12%, ενώ στους 60-69 στο 8%. Μόλις 3% ήταν οι άνω των 70 που τον προτίμησαν. Ενδεχομένως αυτή η μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στις μεγαλύτερες και τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες να οφείλεται στην ενασχόληση των ατόμων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αποτέλεσαν τη βασικότερη πολιτική πλατφόρμα του influencer.

ΦΕΙΔΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η ψήφος στον Φειδία φαίνεται να προέρχεται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Παρόλο που στην κατάταξη φαίνεται να προσπερνά όλα τα κόμματα εκτός από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, στην πράξη κατάφερε να διεισδύσει αρκετά στις εκλογικές βάσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Με βάση τα ίδια στοιχεία, το 23% των ψηφοφόρων του στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 είχαν ψηφίσει ΔΗΣΥ και το 11% ΑΚΕΛ.

Μικρότερα ποσοστά κατάφερε να «κλέψει» και από τα άλλα κόμματα, με πιο αξιοσημείωτο το 6% από το ΕΛΑΜ και τα τεσσάρια που φαίνεται να εξασφάλισε από την εκλογική βάση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του δεν είχαν ψηφίσει στις Βουλευτικές Εκλογές, είτε διότι προέρχονται από τη δεξαμενή της αποχής, είτε διότι (οι νεαρότεροι) δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2021.

ΠΡΟΦΙΛ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΦΕΙΔΙΑΣ

Ως εκ τούτου, ο κ. Παναγιώτου αποδείχθηκε εξαιρετικά πολυσυλλεκτικός υποψήφιος, αν και αυτή η εισροή από παντού μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός πως φαίνεται να ήταν από τους βασικότερους αποδέκτες της ψήφου διαμαρτυρίας, αν όχι ο πλέον βασικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Ηχηρά μηνύματα στο παραδοσιακό κομματικό σύστημα με πρωταγωνιστή τον Φειδία

Ο Φειδίας προκαλεί σοκ και δέος στο πολιτικό σύστημα-Πώς θα ερμηνεύσουν την αποτυχία τους τα κόμματα

Δειτε Επισης

Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης