Ηχηρά μηνύματα στο παραδοσιακό κομματικό σύστημα με πρωταγωνιστή τον Φειδία

Με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο υποψήφιο ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος φαίνεται να γίνεται ο πρώτος ανεξάρτητος υποψήφιος που εκλέγεται στην ιστορία των ευρωεκλογών στην Κύπρο-από το 2004 όταν και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά-οι ψηφοφόροι έστειλαν ηχηρά μηνύματα στο παραδοσιακό κομματικό σύστημα του νησιού και διά των επιλογών που έκαναν, ουσιαστικά, επαναχαράζουν τον κομματικό χάρτη.

Υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης των ευρημάτων των τηλεοπτικών exit polls από τα επίσημα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν τα μεσάνυχτα, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, ανακάτεψε εκ νέου για τα καλά την τράπουλα και φαίνεται να δημιουργεί νέες ισορροπίες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα δώσουν μάχη για την πρωτιά, η οποία αναδεικνύεται πλέον όχι ως σημειολογικής αλλά ουσιαστικής σημασίας, καθώς ο δεύτερος φαίνεται αρκετά πιθανόν ότι θα χάσει και την δεύτερη έδρα που μέχρι σήμερα διατηρούσε στην Ευρωβουλή.

Βάσει των δημοσκοπήσεων εξόδου, ο ΔΗΣΥ παρά την εσωστρέφεια και τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που το ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια δείχνει ως το φαβορί για να κλειδώσει εν τέλει την πρώτη θέση, αφού προηγείται σχεδόν σε όλα τα exit polls, αλλά με διαφορές που δεν μπορούν να προεξοφλούν με απόλυτη ασφάλεια την τελική κατάταξη.

Από τη άλλη το ΑΚΕΛ, παρά τα σχετικά καλά ποσοστά του, μοιάζει ως το πιθανότερο σενάριο να είναι η χαμένη πολιτική δύναμη των ευρωεκλογών, καθώς αν καταλήξει, όπως το επικρατέστερο σενάριο δείχνει στην δεύτερη θέση, θα μείνει με μία έδρα στην Ευρωβουλή.

ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ χάνουν την τρίτη θέση για την οποία οι δημοσκοπήσεις προϊδέαζαν ότι θα έδιναν μάχη, παλεύοντας εν τέλει για την τέταρτη, αλλά με θετικό πρόσημο και για τους δύο, το πιο πιθανό, την εξασφάλιση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που ήθελαν τα δύο κόμματα πολύ δύσκολα να εκλέγουν ευρωβουλευτή, αφού όπως αναμενόταν κινήθηκαν εν πολλοίς στα ρηχά.

Η ΕΔΕΚ μένει για δεύτερη φορά εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ώρα που δυναμική είσοδο στο κομματικό γίγνεσθαι με ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό δείχνει να κάνει το προσφάτως ιδρυθέν Volt.

Από την άλλη, για τους Οικολόγους γίνεται ξεκάθαρα προφανές πως η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών μάλλον θα είναι μια περίοδος κατά την οποία θα κριθεί όχι η δυναμική, αλλά μάλλον η επιβίωσή τους στην κομματική ζωή του τόπου.

Δειτε Επισης

Κλάφτηκε και ο Φιντάν στην Ολγκίν για τις διώξεις σφετεριστών-Κατηγορίες για «δημιουργία έντασης» από Τατάρ
Μπαίνει σε ισχύ την Πέμπτη ο νόμος για εγγραφές και μεταβιβάσεις οχημάτων υπό ανάκληση
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από σύγκρουση φορτηγού με δύο οχήματα στη Λεμεσό
Πλαστογράφησαν έγγραφα για να παραμείνουν στην Κύπρο-Έξι συλλήψεις
Εγκλωβίστηκε στο διαμέρισμά της μετά από φωτιά στην Πάφο-Διασώθηκε μαζί με τον σκύλο της
Από Συλλούρη αλλά και βουλευτές δεχόταν τηλεφωνήματα ο τότε ΓΔ του ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις-«Ζητούσαν επισπεύσεις»
Πρόστιμο 33 χιλ. ευρώ σε 48χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα-Εντοπίστηκαν από 800 κούτες (pics)
Σάλος με βιβλίο της κυπριακής συμμετοχής στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής-Αποσύρεται με οδηγίες Κασσιανίδου
Μη παραδοχή απάντησαν στις κατηγορίες Μάριος Δημητριάδης και άλλοι οκτώ για τα χρυσά διαβατήρια
Εγκαύματα υπέστησαν οι ένοικοι της οικίας που κάηκε στη Μαλούντα-Προσπαθούσαν να ετοιμάσουν φαγητό