Η μεγάλη ήττα του συστήματος-Γιατί οι πολίτες έκαναν follow τον Φειδία αντί τα κόμματα

Σεισμό προκάλεσε στο πολιτικό σύστημα του τόπου η μεγάλη νίκη του Φειδία Παναγιώτου. Όπως προκύπτει από τη ροή των ανεπίσημων αποτελεσμάτων, ο 24χρονος, ο οποίος μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν γνωστός μόνο στους (ομολογουμένως πάρα πολλούς) ακόλουθούς του στα social media, που αποτελούσαν συγκεκριμένο κοινό, κατάφερε να κάνει ένα πρωτόγνωρο πολιτικό sprint και να καταλάβει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στις φετινές Ευρωεκλογές και μάλιστα με ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά που στόχευαν το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ ως διεκδικητές της τρίτης θέσης.

Ενώ καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, με βάση τη δημοσκοπική εικόνα που υπήρχε, παρόλο που ο νεαρός υποψήφιος ανέβαινε, η μάχη για την τρίτη θέση δινόταν ξεκάθαρα μεταξύ του ΕΛΑΜ και του ΔΗΚΟ, ο influencer έκανε την ανατροπή. Παρά τα ψηλά ποσοστά που κατέγραφε, τα οποία υποδηλούσαν μια καλή πορεία, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα κατάφερνε να αγγίξει διψήφιο ποσοστό, πόσο μάλλον να αφήσει πίσω το τρίτο και το τέταρτο κόμμα των Βουλευτικών Εκλογών και να «στερήσει» μια έδρα από μεγάλο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η κάλπη ξεπέρασε και τις προσδοκίες του ίδιου του Φειδία Παναγιώτου, αφού έχει καταφέρει να προκαλέσει τεράστια πολιτική αναστάτωση, φέρνοντας τα πάνω κάτω και μετακινώντας μεγάλο κομμάτι της πολιτικής συζήτησής στο πρόσωπό του, ενώ ο ίδιος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Η κατάληψη έδρας από μέρους του επηρεάζει τους πάντες, όχι απλώς τα κόμματα που άφησε πίσω του στην κατάταξη, αφού η προσθήκη μιας επιλογής που αποδείχθηκε τόσο δυνατή, έχει επηρεάσει τα ποσοστά και τις δυναμικές όλων και κυρίως τους έχει καταστήσει πάρα πολύ ευάλωτους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει εκτενέστατη συζήτηση για το πώς και γιατί κατέγραψε τόσο μεγάλη επιτυχία ένας άνθρωπος που, κατά δική του παραδοχή, πήγε για πρώτη φορά στην κάλπη όταν ήταν ο ίδιος υποψήφιος. Ένα, όμως, συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο: Ο Φειδίας κατάφερε να λειτουργήσει ως ο άλλος πόλος, απέναντι από ολόκληρο το κομματικό σύστημα. Και δεν τους κέρδισε με τις θέσεις του, καθώς στην πραγματικότητα δεν παρουσίασε πολιτικό πρόγραμμα. Τους κέρδισε επειδή ήταν επαρκώς διαφορετικός από αυτούς. Τους κέρδισε επειδή έχασαν αυτοί.

Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Πολύς κόσμος είναι κουρασμένος από τα κόμματα, τα οποία συχνά τείνει να τσουβαλιάζει όλα μαζί, χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις που προβάλλουν. Αυτή η απόσταση καταγράφηκε και στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, ως τάση αποσυσπείρωσης, η οποία χτύπησε κυρίως τα πιο παραδοσιακά κόμματα.

Οι απανωτές κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν βυθίσει τους πολίτες στα προβλήματα, με πολύ κόσμο να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να έχει χάσει την ελπίδα του για ένα καλύτερο μέλλον. Αρκετοί από αυτούς τους ψηφοφόρους θεωρούν ως υπαίτιους για την ασφυκτική αυτή κατάσταση τους πολιτικούς, είτε επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά στο σύστημα, είτε επειδή θεωρούν ότι αυτοί είναι βολεμένοι και δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τα δικά τους προβλήματα, ώστε να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις. Γνωρίζουμε και από προηγούμενες εκλογές ότι κάποιοι από αυτούς τους πολίτες επέλεξαν να τηρήσουν αποχή, ωστόσο φαίνεται πως ο κ. Παναγιώτου έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλή ψήφο διαμαρτυρίας, στερώντας την ενδεχομένως από κάποια κόμματα που ήταν τελευταία χρόνια οι αποδέκτες της.

Οι πολίτες κουράστηκαν από υποσχέσεις που δεν γίνονται πράξη και ένας 24χρονος «ερασιτέχνης» της πολιτικής έτρεξε τις εκλογές χωρίς να υπόσχεται σχεδόν τίποτα. Και ίσως αυτό είχε ανάγκη η κοινή γνώμη: Λιγότερα «θα» και περισσότερη απλότητα, αγνοώντας την πλήρη απουσία πολιτικής εμπειρίας. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς. Αλλά είναι πλέον γεγονός.

Δειτε Επισης

Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν ενόψει της έκθεσής της-Θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές, αποφασίζει ο ΓΓ
Συνελήφθη αστυνομικός στη Λευκωσία για υπόθεση βιασμού-Τέθηκε σε διαθεσιμότητα
Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από το γιατί οι καμηλοπαρδάλεις έχουν τόσο μακρύ λαιμό
Το προσκλητήριο γάμου του γιου του πλουσιότερου Ινδού είναι απλά αδιανόητο-Ο ορισμός της υπερβολής
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας φορτωμένος με σχεδόν 16 κιλά κάνναβης 30χρονος (pics)
Ψηλά στη λίστα των σκεπτικιστών του ΝΑΤΟ οι Βούλγαροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ
CNN: Ανυποχώρητος ο Μπάιντεν στην πρώτη συνέντευξη μετά το ντιμπέιτ, τα έξι συμπεράσματα
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με έξι συλλήψεις στην Ελλάδα-Χειροπέδες σε «μπράβο» που χτύπησε όχημα με γκλοπ