Ο Φειδίας προκαλεί σοκ και δέος στο πολιτικό σύστημα-Πώς θα ερμηνεύσουν την αποτυχία τους τα κόμματα

Αυτό που φαινόταν ως μια τάση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, φαίνεται τελικά να παγιώνεται ανήμερα των εκλογών. Το γεγονός ότι επρόκειτο για ιδιόμορφες εκλογές, που λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, ενδεχομένως να έφερναν ανατροπές, είναι ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν σε διάφορες αναλύσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα δεδομένα που προκύπτουν και μέσα από τα exit polls καταδεικνύουν πώς οι ανατροπές είναι αρκετές. Αφενός η κατάκτηση της τρίτης θέσης από το ΕΛΑΜ και αφετέρου η μεγάλη επιτυχία του ανεξάρτητου υποψηφίου Φειδία Παναγιώτου, προκαλούν σεισμικές δονήσεις σε ολόκληρο το πολιτικό γίγνεσθαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tο φωτογραφικό φιλμ των πολιτικών στις κάλπες για τις Διπλές Εκλογές

Ειδικά η περίπτωση του Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος σύμφωνα με τα Exit Polls εξασφαλίζει μια από τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών, δεν έχει προηγούμενο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο σε επίπεδο Ευρωεκλογών, αλλά γενικά, σε επίπεδο εκλογών, που ένας νέος, μόλις 24 ετών, χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς κομματική στήριξη, με μόνο όπλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταφέρνει όχι μόνο να εκλεγεί, αλλά να αφήσει πίσω του, πάντα σύμφωνα με τα Exit Polls παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, με τεράστιους κομματικούς μηχανισμούς και εμπειρία εκλογών.

Έχει ενδιαφέρον πώς τα κόμματα θα αναλύσουν τα αποτελέσματα. Τις προηγούμενες ώρες και μέρες, υπήρξε μια αντίδραση από το πολιτικό σύστημα, που επένδυσε στην ωριμότητα του εκλογικού σώματος και στην ανάγκη να αποστείλουμε στις Βρυξέλλες πρόσωπα με γνώσεις και πολιτικό υπόβαθρο. Το ερώτημα είναι αν θα αποδώσουν την αποτυχία τους να εμπιστευτεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος έναν νέο 24 χρονών, αντί τους δικούς τους υποψηφίους, στην ανωριμότητα των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κάτι βέβαια που θα ήταν η μισή αλήθεια, αφού είναι ξεκάθαρο εδώ και αρκετό καιρό, ότι τα κόμματα όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματά τους κάτω από το χαλί, βρίσκονται εν μέσω μιας παρατεταμένης κρίσης. Με προβλήματα στελεχιακού δυναμικού, αδυναμία παραγωγής πολιτικής και βεβαίως αδυναμία να ακολουθήσουν τα προστάγματα της εποχής και να καταφέρουν να αγγίξουν εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας, που εδώ και έξι μήνες, έχει αποκλειστική πρόσβαση ο Φειδίας Παναγιώτου. Εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας, που πριν την εμφάνιση του Φειδία, τα κόμματα γνώριζαν ότι υπήρχαν, αλλά επειδή δεν ψήφιζαν και συνεπώς η άποψη τους δεν αποτυπώνονταν στα αποτελέσματα της κάλπης δεν τους ενδιέφεραν.

Σήμερα, τα κόμματα βιώνουν τα αποτελέσματα των δικών τους πολιτικών. Μπορεί δημόσια να απεύθυναν έκκληση για συμμετοχή, αλλά ποτέ δεν προσπάθησαν να επιλύσουν ουσιαστικά το θέμα. Περιορίζονταν σε ευχολόγια λίγων δευτερολέπτων κάθε βραδιά εκλογών και ακολούθως, επιχειρούσαν να κόψουν και να ράψουν τα αποτελέσματα στα μέτρα τους, για να δείχνουν ότι είναι ανάμεσα στους νικητές. Τα κόμματα, με απλά λόγια, θερίζουν ό,τι αυτά έσπειρα εδώ και τουλάχιστον δέκα με είκοσι χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνει λόγο για απογοητευτικά αποτελέσματα από τα exit polls η Θεοχάρους-Διαρρέουν ποσοστά στα social media

Δειτε Επισης

Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ