Ευρωεκλογές: Πεδίο ιδεολογικής μάχης η Γαλλία

Η Γαλλία θα είναι το πεδίο ιδεολογικής μάχης της ΕΕ στις σημερινές Ευρωεκλογές.

Με τις προθέσεις ψήφου πάνω από το 30%, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν προβλέπεται ότι θα νικήσει εύκολα το φιλελεύθερο κόμμα Αναγέννηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώνοντας 14-16%.

Η Λεπέν, η οποία προσπάθησε να απορρίψει τη φήμη του παρελθόντος για τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία, έχει κάνει προτροπές στην ακροδεξιά Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με σκοπό να συνεργαστούν.

Όμως, η Μελόνι, ενώ αντιτίθεται σθεναρά στην είσοδο των αιτούντων άσυλο χωρίς έγγραφα στην Ευρώπη, έχει καλλιεργήσει μια θέση υπέρ της ΕΕ και έδωσε ελάχιστη σημασία δημόσια στην προσφορά της Λεπέν.

Η φιλοδοξία της φον ντερ Λάιεν

Σε αντίθεση με τη Λεπέν, η Μελόνι ευθυγραμμίζεται με τη συνολική συναίνεση της ΕΕ για τη διατήρηση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και ενθαρρύνει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί μια μέρα στο μπλοκ.

Η Μελόνι είναι επίσης σημαντική για την προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αποφασιστεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά χρειάζεται επίσης την έγκριση της πλειοψηφίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Φον ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) - που προβλέπεται να έρθει στην κορυφή στο κοινοβούλιο της ΕΕ αλλά χωρίς πλειοψηφία - συνεργαζόμενη με τους ακροδεξιούς βουλευτές της Μελόνι.

Τα κυρίαρχα αριστερά κόμματα φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη στροφή προς τα δεξιά - με αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης και υποβάθμιση των πολιτικών για το κλίμα.

Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ακροδεξιά, όπως συνέβη στην Ιταλία και την Ολλανδία όπου κυριαρχούν στους κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Δειτε Επισης

Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία
Ναρκοπέδιο ο νότιος Λίβανος-Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Νέες αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ-Οι αρχές απέτυχαν δύο φορές να τον «στριμώξουν»