Θωρακίζεται μετά τα χτυπήματα των χάκερς η Κύπρος-Πήρε σάρκα και οστά το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας

Ένα νέο εργαλείο, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της κυβερνοασφάλειας στις κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές της Κύπρου, έχει προωθήσει η Κυβέρνηση, Στόχος είναι να τεθούν τα ελάχιστα απαραίτητα κριτήρια, ώστε να αρχίσουν να θωρακίζονται έναντι των αυξανόμενων κινδύνων που υπάρχουν, μετά και τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τόσο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και στο Τμήμα Κτηματολογίου.

Τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί σε ισχύ το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον καθοδηγητή για επιχειρήσεις, για Υπουργεία, για ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και ιδιωτικές υποδομές, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Το εν λόγω Εθνικό Κέντρο αποτελεί, στην ουσία, ένα εργαλείο, το οποίο κατέχει η χώρα, για να αναπτύξει διάφορους τρόπους, που θα καλύπτουν την κυβερνοασφάλεια. Το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας είναι υπό την ευθύνη του Επιτρόπου Επικοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την έναρξη του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας κήρυξε ο υφυπουργός Καινοτομίας

«Είναι μία νέα αρμοδιότητα που έχει πιάσει η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας. Έχει στηθεί η δομή, υπάρχουν οι διαδικασίες, έχουμε δώσει και ένα πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήταν για αναβάθμιση των ικανοτήτων τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που ήταν 20-40 χιλιάδες και είχαν συνεισφορά και αποσκοπούσε να πετύχουν να πιάσουν ένα πιστοποιητικό, που βασικά λέει ότι πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα ασφαλείας. Το πιάνουν μετά από μία διαδικασία ελέγχου, που θα πάει ένας ανεξάρτητος ελεγκτής και θα πιστοποιήσει ότι πληρούν τα κριτήρια», εξήγησε στον REPORTER ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ουσιαστικά, με την δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας, αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συγκεκριμένοι τομείς για την οικονομία, όπως είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία ή τις start-ups επιχειρήσεις. Όμως, δεν είναι μόνο για επιχειρήσεις, αφού το γραφείο του Επιτρόπου Επικοινωνιών, που είναι αρμόδιο για το Κέντρο Συντονισμού, επιθεωρεί και τον δημόσιο τομέα.

«Εμείς αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε εβδομήντα κρίσιμες υποδομές και τα 1/3 είναι δημόσιος τομέας, με Υπουργεία, αεροδρόμια, λιμάνια, που είναι ιδιωτικά, κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτοί είναι υπό τη δική μας ευθύνη και πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα που θέτουμε. Αλλά δεν σημαίνει ότι κάποιος που τα εφαρμόζει όλα αυτά είναι πλήρως ασφαλής. Θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την κυβερνοασφάλεια τους».

Ο ρόλος της Κομισιόν

Σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Κυβερνοασφάλισης διαδραμάτισε η Κομισιόν, αφού τα μέλη της έχουν στήσει ένα μηχανισμό, για να δίνει λεφτά στις χώρες, ώστε να αναπτύξουν θέματα κυβερνοασφάλειας, για να θωρακίσουν τα συστήματά τους.

«Ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί η κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις χώρες. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτυχθούν οι γνώσεις των πολιτών, το κράτος, η βιομηχανία, οι εταιρείες, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ό,τι έχει σχέση με την Κυβερνοασφάλεια πρέπει να αναπτυχθεί. Ουσιαστικά είναι η δημιουργία μίας κοινότητας, που η οποιαδήποτε οντότητα έχει σχέση με την κυβερνοασφάλεια και θα τυγχάνει ενημέρωσης, να μπαίνει σε έργα και όχι μόνο».

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως υπάρχει στα πλάνα και σχέδιο για επιμόρφωση τόσο των υπηρεσιακών, όσο και της κοινωνίας, αναφορικά με τα συστήματα που πρέπει να αναπτύξουν, ώστε να θεσπίσουν οι ίδιοι τα ελάχιστα που απαιτούνται, έναντι των απειλών που υπάρχουν. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν και περισσότερα που μπορούν να κάνουν αν το επιθυμούν, μετά την εκπαίδευση που θα λάβουν από το γραφείο του.

«Έχουμε χτίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ακαδημία τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνίων, που χτίσαμε στο γραφείο μας. Ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιείται για συνέδρια, για συναντήσεις και εκπαιδεύσεις, τόσο σε κυπριακό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στο virtual reality, επειδή θεωρούμε ότι είναι τρόπος για να εκπαιδεύσουμε τα σχολεία και τα ιδρύματα πιο αποτελεσματικά. Μιλάμε με κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να δούμε πώς θα το εφαρμόσουμε αυτό, για να δούμε το περιεχόμενο και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε».

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Επιτρόπου Επικοινωνιών είναι ότι ο ρόλος του γραφείου του είναι ρυθμιστικός, αφού καθοδηγεί τις υπηρεσίες για να αναπτύξουν την κυβερνοασφάλεια και υπεύθυνος για την εφαρμογή της είναι η κάθε οντότητα ξεχωριστά.

«Αν μία από αυτές τις κρίσιμες υποδομές θέλει βοήθεια, εμείς θα πάμε να τους βοηθήσουμε. Όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε αρμόδιοι για την ασφάλειά τους. Με τις δικές μας οδηγίες και τη δική μας νομοθεσία, όταν εφαρμοστεί, η κάθε κρίσιμη υποδομή θα αναπτύξει την κυβερνοασφάλειά της, θα είναι σε καλύτερο επίπεδο και αυτό καθορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές