Η αλλαγή μέρας της φάσσας, φέρνει αντιδράσεις από το κόμμα των κυνηγών-Πώς απαντά η Υπηρεσία Θήρας

Την οργίλη αντίδραση του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών προκάλεσε η απόφαση την οποία γνωστοποίησε η Υπηρεσία Θήρας, για αλλαγή της ημερομηνίας της πρώτης εξόρμησης για το κυνήγι της θερινής περιόδου ή κυνήγι της φάσσας όπως είθισται να λέγεται, με το κόμμα των κυνηγών να προειδοποιεί με μαζικές κινητοποίησης εφόσον δεν αλλάξει η ημερομηνία και μετακινηθεί νωρίτερα, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως, όπως έχει ενημερώσει η Υπηρεσία Θήρας, μετά από συνεννόηση που είχε με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, αποφασίστηκε όπως η πρώτη εξόρμηση για το κυνήγι της θερινής περιόδου να ξεκινήσει την Κυριακή, 25 Αυγούστου, αντί την Κυριακή, 18 Αυγούστου, που είναι η πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά οι δυο ημερομηνίες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπηρεσία, ο αριθμός των εξορμήσεων κατά τη θερινή περίοδο, πρόκειται να παραμείνει ο ίδιος, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Εμφανώς προβληματισμένος από το γεγονός ότι δεν λήφθηκε υπόψη η γνώμη τους, ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών - Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, ανέφερε ότι, «διαφωνούμε κάθετα με τη συγκεκριμένη απόφαση της Υπηρεσίας Θήρας και εάν δεν ανακαλέσουν την απόφαση θα προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία. Ο κυνηγετικός κόσμος, έχει διευθετήσει ήδη τις άδειες του για να μπορέσει να εξορμήσει των πρώτη Κυριακή της φάσσας. Είναι απαράδεκτοι όλοι μηδενός εξαιρουμένου, τόσο η Υπηρεσία Θήρας, όσο και η Ομοσπονδία, γιατί όφειλαν να ενημερώσουν τους κυνηγούς πολύ πιο νωρίς και εγκαίρως, κάτι που θα ήταν φυσικά κατανοητό και αποδεκτό. Δεν γίνεται όμως, να ανακοινώνεται τώρα και θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση θα έχει και επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς αρκετός κόσμος είχε διευθετήσει ήδη τη διαμονή του σε ξενοδοχεία, λόγω του εθίμου των κυνηγών και τώρα καλούνται να τα ακυρώσουν».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, στις τάξεις των κυνηγών επικρατεί αναβρασμός, αφού όπως ο ίδιος ανέφερε, «με έχουν καλέσει πέραν των εκατό κυνηγών για να προχωρήσουν σε ακυρώσεις των κρατήσεων τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ο τρόπος με τον οποίο λήφθηκε αυτή η απόφαση είναι λανθασμένος, καθώς δεν ακούστηκε καν η άποψή μας. Σημειώνεται πως έχει δοθεί ξανά στο παρελθόν και στις 18 Αυγούστου η πρώτη Κυριακή του κυνηγιού και εξόρμησαν χιλιάδες κυνηγοί χωρίς να δημιουργείται κάποιο θέμα. Πρόκειται για ανυπόστατες πληροφορίες και αναφορές, όσα ισχυρίζεται η Θήρα».

Πώς απαντά η Υπηρεσία Θήρας

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της η Υπηρεσία Θήρας, διευκρινίζει ότι ο λόγος της μετακίνησης της συγκεκριμένης ημερομηνίας, είναι διότι κατά τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα ορεινά, με αποτέλεσμα μερίδα πολιτών να έρχεται αντιμέτωπη με τους κυνηγούς.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, «ο περισσότερος κόσμος τις συγκεκριμένες μέρες, βρίσκεται σε διακοπές και επίσης, υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω των πυρκαγιών, που παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, όταν είχε δοθεί άδεια για κυνήγι κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, υπήρχαν διάφορα προβλήματα με πολίτες, τουρίστες και κατασκηνωτές που παραθέριζαν στα ορεινά και έρχονταν σε επαφή με τους κυνηγούς».

Πάντως, παρά την αντίδραση του Κινήματος Κυνηγών, από πλευράς της Υπηρεσίας Θήρας, δεν υπάρχει κάποια σκέψη για διαφοροποίηση της ημερομηνίας που αποφασίστηκε, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Αναγιωτός, «θα προκληθούν περαιτέρω προβλήματα με τον κόσμο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στα γραφεία της Υπηρεσίας, δεν έχουν φθάσει παράπονα από τους κυνηγούς για την αλλαγή της ημερομηνίας».

Σημειώνεται ότι κατά τη θερινή κυνηγετική περίοδο, εξορμούν περίπου 18.000 κυνηγοί, ενώ οι ανανεώσεις των αδειών κυνηγίου δεν έχουν αρχίσει ακόμη, αφού η επίσημη ημερομηνία έναρξης που θα μπορούν να προχωρήσουν στην ανανέωση τους οι κυνηγοί, είναι την 1η Αυγούστου.

Ικανοποίηση για το αυξημένο θήραμα, απογοήτευση για τη λαθροθηρία

Παράλληλα, ικανοποίηση επικρατεί ανάμεσα στους κυνηγούς για το αυξημένο θήραμα της φάσσας, με τον πρόεδρο του Κινήματος Κυνηγών, Νικόλα Προδρόμου, να εξηγεί ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δίνεται η ευκαιρία στον κυνηγετικό κόσμο να απολαύσει τις εξορμήσεις του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «καταγράφονται μεγάλες ζημιές από τις φάσσες στην Πάφο και γι’ αυτό τον λόγο οι γεωργοί ζητούν όπως δοθεί η άδεια στους κυνηγούς να εισέρχονται σε απαγορευμένες, γιατί τα συγκεκριμένα πουλιά προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις φυτείες των γεωργών».

Επίσης, προβληματισμό προκαλούν ανάμεσα στον κυνηγετικό κόσμο τα περιστατικά λαθροθηρίας, αφού όπως έχει διαφανεί, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Τα πρόστιμα φαίνεται να μην είναι αποτρεπτικά και δυστυχώς, ο Ουλαμός παραμένει υποστελεχωμένος. Έπρεπε να είναι πιο οργανωμένη η σύστασή του, για να επιτύχουν την ολική αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, με περισσότερα αυτοκίνητα και εξοπλισμό για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν. Ακόμη και μέσα από τα βίντεο που μεταδίδονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αποδεικνύεται η έξαρση του φαινομένου της λαθροθηρίας», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Δειτε Επισης

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από το γιατί οι καμηλοπαρδάλεις έχουν τόσο μακρύ λαιμό
Το προσκλητήριο γάμου του γιου του πλουσιότερου Ινδού είναι απλά αδιανόητο-Ο ορισμός της υπερβολής
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας φορτωμένος με σχεδόν 16 κιλά κάνναβης 30χρονος (pics)
Ψηλά στη λίστα των σκεπτικιστών του ΝΑΤΟ οι Βούλγαροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ
CNN: Ανυποχώρητος ο Μπάιντεν στην πρώτη συνέντευξη μετά το ντιμπέιτ, τα έξι συμπεράσματα
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με έξι συλλήψεις στην Ελλάδα-Χειροπέδες σε «μπράβο» που χτύπησε όχημα με γκλοπ
Φοβερό θανατηφόρο με 14 νεκρούς στην Ουκρανία-Πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με μίνιβαν
Ο Κιρ Στάρμερ σήκωσε τα μανίκια-«Ανυπομονώ να φέρω την αλλαγή στη Βρετανία, ας πιάσουμε δουλειά»