Το πανόραμα των διπλών εκλογών-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν προσέλθετε στις κάλπες

Η σημερινή μέρα, αποτελεί σταθμό στην ιστορία των εκλογών στην Κύπρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο ανεξάρτητες εκλογικές διαδικασίες διεξάγονται παράλληλα. Μετά από απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και της Βουλής, αποφασίσθηκε όπως οι Ευρωεκλογές, διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκησης.

Μια απόφαση που λήφθηκε με γνώμονα, αφενός τη μείωση του κόστους και αφετέρου την προσπάθεια για μείωση της αποχής, αφού εκτιμάται ότι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για να αυξηθεί η συμμετοχή και στις Ευρωεκλογές, όπου οι αποχή, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις χτύπησε κόκκινο.

Η ψηφοφορία η οποία διεξάγεται άμεσα και μυστικά ξεκίνησε στις επτά το πρωί και διακόπτεται για μια ώρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Επαναρχίζει η ώρα 1.00 μ.μ. και συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 6.00 μ.μ.

Πόσοι ψηφίζουμε

Ο συνολικός αριθμός εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές ανέρχεται στις 706.534. Στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις περιλαμβάνονται 568.608 Κύπριοι εκλογείς, εκ των οποίων 837 είναι Τουρκοκύπριοι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Δημοκρατίας με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων πολιτών για τις Εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται 21.640 εκλογείς. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων πολιτών για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται 13.017 εκλογείς.

Επίσης στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνονται 103.269 Τουρκοκύπριοι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαμένουν σε περιοχές που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Συνολικά 4.691 εκλογείς έχουν υποβάλει δήλωση και θα ψηφίσουν για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια από τις ακόλουθες πόλεις του εξωτερικού, στις οποίες θα λειτουργήσουν συνολικά 17 εκλογικά κέντρα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λονδίνο (Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο και Κτίριο Ύπατης Αρμοστείας), Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Γλασκώβη και Βρυξέλλες.

Πόσοι και τι διεκδικούν

Στις σημερινές εκλογές, διεκδικούν εκλογή 7280 υποψήφιοι, οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη για 3227 θέσεις. Ειδικότερα για το Ευρωκοινοβούλιο 63 υποψήφιοι διεκδικούν τις έξι θέσεις, μέσω 12 κομματικών συνδυασμών, ενώ δύο υποψήφιοι κατέρχονται ως ανεξάρτητοι. Για τις Προεδρίες τον ΕΟΑ, κατατέθηκαν 13 υποψηφιότητες, εκ των οποίων δύο για την Επαρχία Λευκωσίας, τρεις για την Επαρχία Λεμεσού, τρεις για την Επαρχία Αμμοχώστου, δύο για την Επαρχία Λάρνακας και τρεις για την Επαρχία Πάφου.

Για τις δημαρχίες κατατέθηκαν 82 υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι οκτώ αφορούν τους Δήμους της Επαρχίας Κερύνειας, 20 της Επαρχίας Αμμοχώστου, 10 της Επαρχίας Πάφου, 12 της Επαρχίας Λάρνακας, 10 της Επαρχίας Λεμεσού και 22 της Επαρχίας Λευκωσίας. Από εκεί και πέρα οι 258 υποψηφιότητες αφορούν το αξίωμα του αντιδημάρχου, 2190 τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, 696 τα μέλη των Σχολικών Εφορειών, 745 το αξίωμα του κοινοτάρχη και 3243 το αξίωμα του μέλους του κοινοτικού συμβουλίου.

Πώς ψηφίζουμε

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε δημαρχούμενες περιοχές θα λάβουν μέχρι έξι ψηφοδέλτια για εκλογή Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Μελών Σχολικών Εφορειών και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς σε Κοινότητες, θα λάβουν μέχρι τέσσερα ψηφοδέλτια για εκλογή Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου, Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου, Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ό,τι αφορά στα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους ημικατεχόμενους και κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, οι πολίτες θα λάβουν ψηφοδέλτια για εκλογή Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ή Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ή Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου και Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι οι εκλογείς που ψηφίζουν για ημικατεχόμενο ή κατεχόμενο Δήμο ή Κοινότητα θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά κέντρα, δηλαδή σε ένα για τον τόπο διαμονής τους και σε δεύτερο για τον τόπο εκτοπισμού.

Όλα τα ψηφοδέλτια που θα λάβει ο κάθε εκλογέας θα ρίχνονται σε μια κάλπη. Τα ψηφοδέλτια εκτυπώνονται σε διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής. Συγκεκριμένα:

(α) Ευρωεκλογές: Μπλε

(β) Προέδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης: Μωβ

(γ) Δήμαρχοι: Κίτρινο

(δ) Αντιδήμαρχοι: Καφέ

(ε) Δημοτικοί Σύμβουλοι: Λευκό

(στ) Μέλη Σχολικών Εφορειών: Πράσινο

(ζ) Κοινοτάρχες: Πορτοκαλί

(η) Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων: Γκρίζο

Ο εκλογέας, για να γίνει δεκτός στο εκλογικό κέντρο και να του δοθεί ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει, θα πρέπει:

(α) Να είναι εγγεγραμμένος στο σχετικό εκλογικό κατάλογο του οικείου εκλογικού κέντρου.

(β) Να παρουσιάσει εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο πολιτικής ταυτότητάς (οι πολίτες άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. μπορούν να ψηφίσουν και με οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχει προσκομιστεί για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ενώ οι εγκλωβισμένοι μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας πολιτική ταυτότητά, διαβατήριο, άδεια οδηγού ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους).

Με τη λήψη του ψηφοδελτίου, ο εκλογέας εισέρχεται στο θάλαμο ψηφοφορίας και σημειώνει μυστικά, με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου, το καθορισμένο σημείο, δηλ. «Χ» ή «+» ή «√» μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού, ή δίπλα από το όνομα του μεμονωμένου υποψήφιου της προτίμησής του. Ο εκλογέας δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει υποψήφιους από διαφορετικούς συνδυασμούς ή/και μεμονωμένους υποψήφιους, καθώς, σε τέτοια περίπτωση, το ψηφοδέλτιό θα είναι άκυρο.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας το επιθυμεί όμως, μπορεί να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της επιλογής του, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετράγωνα δίπλα από το όνομα του κάθε υποψήφιου.

Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από:
(α) δύο (2) σταυρούς προτίμησης για τις Εκλογές ανάδειξης των Μελών του Ευρωκοινοβουλίου,
(β) ένα (1) σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερεις (4) δημοτικούς συμβούλους ή μέλη Σχολικής Εφορείας. Αν ο αριθμός των συμβούλων ή μελών διαιρούμενος διά του αριθμού τέσσερα αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα.
(γ) ένα (1) σταυρό προτίμησης για κάθε δύο (2) μέλη Κοινοτικού Συμβουλίου. Αν ο αριθμός των μελών διαιρούμενος διά του αριθμού δύο αφήνει υπόλοιπο, ο ολικός αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα.

Αν ο εκλογέας σημειώσει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους προβλέπεται, αυτοί θα αγνοηθούν. Το ψηφοδέλτιο, σε τέτοια περίπτωση, θα θεωρείται έγκυρο και θα λογίζεται ως ψήφος υπέρ του συνδυασμού στον οποίο σημειώθηκαν οι σταυροί προτίμησης, νοουμένου ότι δεν ψηφίστηκε άλλος συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος.

Σημειώνεται ότι όλα τα ψηφοδέλτια θα ριχθούν στην ίδια κάλπη.

Από πού ενημερωνόμαστε

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσουν, τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς και για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης αυτών, από το διαδίκτυο στη σελίδα wtv.elections.moi.gov.cy, elections.gov.cy

Καταχωρώντας αριθμό ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης, είτε να στείλουν γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (SMS) (μόνο για την υπηρεσία «Πού Ψηφίζω»):

Το μήνυμα αποστέλλεται στον αριθμό 1199, καταχωρώντας: wtv κενό αριθμό ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννηση. π.χ. wtv 1010111 01/06/1990, ενώ ο Παγκύπριος τηλεφωνικός αριθμός είναι το 7772212

Πότε θα μάθουμε τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον Έφορο Εκλογών, η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Η σειρά με την οποία θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια, είναι πρώτα αυτών των Ευρωεκλογών, ενώ θα συνεχιστεί η καταμέτρηση των Προέδρων τον ΕΟΑ, των δημάρχων, των αντιδημάρχων κοκ.

Ωστόσο τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές, θα δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις 12 τα ξημερώματα, όταν θά έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταμέτρηση για τις εκλογές της ΤΑ, θα αρχίσει αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και θα υπάρχει επίσημη ροή αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα για τους ΕΟΑ και τις δημαρχίες, αναμένονται πριν τις δώδεκα το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα των υπολοίπων εκλογών, τοποθετούνται χρονικά την επόμενη ημέρα.

Δειτε Επισης

Ο διαχωρισμός εξουσιών πίσω από τις λέξεις και το Δικαστήριο ως τελευταίο οχυρό
Ζητά και τα ρέστα ο Τατάρ-Επιτέθηκε σε Λευκωσία και Ε.Ε για την συμμετοχή του ψευδοκράτους στη σύνοδο ΟΤΚ
Εκδηλώσεις καταδίκης Πραξικοπήματος και Εισβολής στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΣ-«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης»
ΓΓ ΑΚΕΛ: Να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να πείθουν τον διεθνή παράγοντα
Μπορέλ: H EE απορρίπτει προσπάθειες ΟΤΚ για νομιμοποίηση τ/κ αποσχιστικής οντότητας
Σε διαδικασία οργανωτικής ανάπτυξης το Volt μετά την πρώτη επαφή με την κάλπη
Θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου και ισότιμη εκπροσώπηση προωθείται στη Βουλή
Ανοιχτή επιστολή Ολγκίν ενόψει της έκθεσής της-Θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές, αποφασίζει ο ΓΓ
Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ- Έντονη δυσαρέσκεια για συμμετοχή Ούγγρων αξιωματούχων
Χαρτογράφησε τις αδυναμίες του ο ΔΗΣΥ-Βούληση για να επιτευχθεί ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός