Ο κίνδυνος για σαλμονέλα σε φαγητά λόγω καύσωνα και οι υποχρεώσεις των καταναλωτών

Την προσοχή των καταναλωτών έχουν τραβήξει οι τελευταίες ανακοινώσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την ανίχνευση σαλμονέλας σε παρτίδες σιεφταλιών, αλλά και σε κατεψυγμένα κεφτεδάκια κοτόπουλου, αφού πρόκειται για κοινής αποδοχής τρόφιμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καλώντας του καταναλωτές να επιστρέψουν τις παρτίδες που έχουν αγοράσει και ταυτόχρονα να ακολουθούν τις οδηγίες των παραγωγών, ώστε να μειώσουν τους κινδύνους για εμφάνιση και ανάπτυξη μικροβίων στα φαγητά τους.

Οι ψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις πρώτες ημέρες Ιουνίου, που το θερμόμετρο έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα όλων των πολιτών, σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων σε τρόφιμα, κυρίως κρεατικά και κατεψυγμένα, όπως είναι οι σιεφταλιές και τα κεφτεδάκια.

Το βακτήριο της σαλμονέλας είναι αρκετά γνωστό προς τους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η κατανάλωσή τους, όπως είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις. Ένα μικρόβιο που παρουσιάζεται κυρίως το καλοκαίρι, με τους ειδικούς να εξηγούν πως αυτό προκύπτει από την φύση του και τον τρόπο που αναπτύσσονται.

«Την περίοδο του καλοκαιριού, ίσως να έχουμε τέτοιου είδους εμφανίσεις στην αγορά, είναι επειδή το βακτήριο έχει την ιδιότητα της άμεσης προσαρμογής σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά κυρίως το καλοκαίρι που είναι ψηλές οι θερμοκρασίες και τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα. Γι’ αυτό εκείνοι που παρασκευάζουν τρόφιμα και τα συσκευάζουν και εκείνοι που τα καταναλώνουν, πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί», επεσήμανε στον REPORTER η λειτουργός των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Στάλω Καϊάφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλούνται σεφταλιές από την αγορά-Ανιχνεύθηκε μικρόβιο της σαλμονέλας (pic)

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας συνέβαλε στη μείωση της παρουσίας της σαλμονέλας

Και παρά το γεγονός ότι μέσα σε τρεις ημέρες υπήρξαν τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις, που καλούσαν τους καταναλωτές να επιστρέψουν παρτίδες φαγητού, επειδή ανιχνεύτηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας, η εμφάνιση αυτών των μικροβίων έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλονται διάφοροι παράγοντες.

«Ουσιαστικά, αυτά τα μικρόβια δεν παρουσιάζονται τόσο συχνά, έχουν μειωθεί αρκετά, επειδή συμβάλλει και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η διαφοροποίηση της επεξεργασίας στα τρόφιμα και του σωστού χειρισμού από τους παραγωγούς. Οι πρακτικές που λαμβάνονται και από τους ίδιους τους παραγωγούς, έχουν μειώσει κατά πολύ τις επιμολύνσεις, αλλά είναι σημαντικό και ο ίδιος ο καταναλωτής να γνωρίζει και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, για να προστατεύει τα τρόφιμα που επιλέγει».

Οι υποχρεώσεις του καταναλωτή για να προστατευτεί

Πέραν από τις υποχρεώσεις των παραγωγών, για να μην αναπτυχθούν αυτά τα μικρόβια στα τρόφιμα, ευθύνη έχουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούν τις σωστές πρακτικές, όσον αφορά στην αποθήκευση, τη διατήρηση και την απόψυξη των φαγητών. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές, όπως τονίζουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, πρέπει να είναι ακολουθούν τις οδηγίες του παραγωγού και κατασκευαστή, ώστε να γίνεται σωστή φύλαξη των τροφίμων.

«Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι καλό να ακολουθεί ο καταναλωτής, όπως να μπαίνουν στο ψυγείο άμεσα, επειδή η ψύξη του τρόφιμου γενικά επιβραδύνει την αλλοίωση και την επιμόλυνση με μικρόβια και μπορούν να συντηρήσουν τα τρόφιμα καλύτερα. Η θερμοκρασία του ψυγείου, είναι σημαντικό να ρυθμίζεται σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 2-4 βαθμών και τα τρόφιμα να τοποθετούνται με τρόπο, ώστε να κυκλοφορεί ο ψυχρός αέρας, να μην ανοιγοκλείνουν το ψυγείο και να έχουν έγνοια για τη θερμοκρασία και τον έλεγχο», σημείωσε η κα. Καϊάφα.

Κατανάλωση πριν την ενδεδειγμένη ημερομηνία

Κάτι άλλο που είναι σημαντικό να πράττουν οι καταναλωτές είναι να παρατηρούν την ένδειξη που υπάρχει στο τρόφιμο, για κατανάλωση πριν την ενδεδειγμένη ημερομηνία, αφού όταν ξεπεραστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία το τρόφιμο ενδεχομένως να αλλοιωθεί ως προς την ποιότητά τους.

Συγκεκριμένα η διατύπωση «ανάλωση έως» (το used by στην αγγλική) στα τρόφιμα αφορά την ασφάλειά τους. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όχι μετά, ακόμη και αν φαίνονται ή μυρίζουν καλά, καθώς ο ίδιος ο παραγωγός αναφέρει ότι μετά την ημερομηνία αυτή υπάρχει σημαντική πιθανότητα το τρόφιμο να έχει αλλοιωθεί μικροβιολογικά.

Η διατύπωση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (το best before στην αγγλική) αναφέρεται στην ποιότητα με τον ίδιο τον παραγωγό να ενημερώνει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμη και μετά την ημερομηνία που εμφανίζεται στην ετικέτα, αλλά μπορεί να μην είναι στη βέλτιστη κατάσταση, όπως για παράδειγμα ως προς την όψη (πιθανόν να αλλοιωθεί το χρώμα) ή τη γεύση ή και την υφή τους. Αυτά τα τρόφιμα οι καταναλωτές θα μπορούσαν να τα καταναλώσουν μετά από δική τους απόφαση αφού ελέγξουν την οσμή, το χρώμα ή και την γεύση τους. Πρόκειται για τρόφιμα που μικροβιολογικώς δεν είναι εξαιρετικά αλλοιώσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλούνται κεφτεδάκια κοτόπουλου στα οποία ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας (pic)

Πώς πρέπει να είναι ο χειρισμός των τροφίμων στο σπίτι

1) Οι καταναλωτές είναι καλά να γνωρίζουν πως δεν είναι ανάγκη να πλένουν το κρέας πριν το τοποθετήσουν στο ψυγείο γιατί το πλύσιμο αυξάνει την υγρασία στην επιφάνεια του και βοήθα στην ανάπτυξη των ψυχρόφιλων μικροβίων, τα όποια μειώνουν το χρόνο συντήρησης του κρέατος. Επίσης αποφεύγεται το πιτσίλισμα και η επιμόλυνση επιφανειών ή άλλων τροφίμων.

2) Η απόψυξη και η διατήρηση ωμού ερυθρού κρέατος, κοτόπουλου και θαλασσινών πρέπει να γίνεται χωριστά από τα άλλα τρόφιμα και μέσα σε βαθιά πλαστικά, ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα.

3) Η απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων πρέπει να γίνεται εντός του ψυγείου, να είναι πλήρης και εφόσον τα τρόφιμα αποψύχθηκαν δεν πρέπει να επαναψύχονται αλλά να καταναλώνονται εντός της προτεινόμενης από τον παρασκευαστή περίοδο (συνήθως 24 ώρες).

4) Τα κρέατα πρέπει να μαγειρεύονται καλά γιατί έτσι καταστρέφονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και συνήθως και οι τοξίνες τους. Το μαγείρεμα ενός τροφίμου σε θερμοκρασίες στο κέντρο της μάζας του άνω των 700C για 30 λεπτά αποτελεί διαβεβαίωση ότι το τρόφιμο αυτό είναι ασφαλές.

5) Ο φρέσκος κιμάς συστήνεται να χρησιμοποιείται αυθημερόν στην παρασκευή του φαγητού γιατί είναι πολύ ευπαθής στην μικροβιακή αλλοίωση και επηρεάζεται πολύ εύκολα η ποιότητα του ακόμη και μέσα στο ψυγείο.

6) Στην περίπτωση που χρειάζεται να ξαναζεστάνουμε το φαγητό, αυτό θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε όλα τα μέρη του τροφίμου να φτάσουν σε θερμοκρασία τουλάχιστον 700C.

7) Τα μαγειρευμένα φαγητά αφού κρυώσουν θα πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο.

8) Να μην γίνεται χειρισμός μαγειρευμένων φαγητών και ταυτόχρονα ωμών τροφίμων. Τα ψημένα κρέατα όταν κρυώσουν να τοποθετούνται κατευθείαν στο ψυγείο και όχι στον φούρνο.

9) Στη περίπτωση που καταναλωτές αποφασίσουν να ετοιμάσουν σουσι στο σπίτι τους, θα πρέπει να αγοράζουν είτε κατεψυγμένο ψάρι το οποίο θα αποψύξουν οι ίδιοι είτε νωπό ψάρι το οποίο θα καταψύξουν πρώτα και μετά θα αποψύξουν, προκείμενου να σκοτωθούν τυχόν παράσιτα που υπάρχουν στο ψάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλούνται σεφταλιές από την αγορά-Ανιχνεύθηκε μικρόβιο της σαλμονέλας (pic)

Δειτε Επισης

Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή