Άλλα μέτρα στη Λευκωσία, άλλα στις παραλιακές πόλεις-Τι ισχύει με τα διατάγματα για τον καύσωνα

Σχεδόν καθολική είναι η συμμόρφωση που επέδειξαν εταιρείες, εστιατόρια και επιχειρήσεις στο διάταγμα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, για τον καύσωνα που χτυπά παρατεταμένα την Κύπρο, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για προστασία από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, την Τετάρτη, κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, από τις 12:00 μέχρι τις 16:00, έγιναν συνολικά 50 ελέγχοι σε οικοδομές, εστιατόρια και επιχειρησείς, που εργαζόμενοι δουλεύουν εκτός σκιάς και προχώρησαν σε τέσσερις καταγγελίες παρανομούντων. Δύο εξ’ αυτών αφορούσαν ανεγειρόμενες οικοδομές, όπου υπάλληλοι εντοπίστηκαν να εργάζονται στον ήλιο κατά παράβαση του διατάγματος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ άλλες δύο αφορούσαν εστιατόρια που έκαναν delivery.

Στις τέσσερις περιπτώσεις εκδόθηκαν πρόστιμα ύψους 500 ευρώ, ενώ όπως εξήγησε στον REPORTER, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αριστόδημος Οικονομίδης, σε περίπτωση που κάποια από τις επιχειρήσεις που καταγγέλθηκε, παραβιάσει ξανά το διάταγμα, θα παραπεμφθεί ενώπιον Δικαστηρίου για επιβολή αυστηρότερων ποινών.

Σημειώνεται ότι έλεγχοι σε εστιατόρια που έχουν την επιλογή delivery, έγιναν και τηλεφωνικώς, από μέλη του Τμήματος Επιθεωρήσεως, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον είχαν την δυνατότητα να παραγγείλουν, ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις που το έπραξαν, είτε τους ανέφεραν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω καύσωνα, είτε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, διότι το delivery γίνεται με αυτοκίνητο, πράγμα που επιτρέπεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Βάζουν και φέτος φρένο στα ντελίβερι πορτοκαλί και κόκκινες προειδοποιήσεις-Ζητούν διευκρινήσεις οι Συντεχνίες

Πού ισχύει το διάταγμα

Όπως ξεκαθάρισε ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το διάταγμα διακοπής εργασιών, που εκδόθηκε την Τετάρτη, δεν ίσχυε για όλη την Κύπρο, αλλά αφορούσε το εσωτερικό (περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα, που απέχουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή) και τα ψηλότερα ορεινά (ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1150 μέτρα).

«Χαρτογραφόντας τα συγκεκριμένα δεδομένα, αυτό αφορά περιοχές που ξεκινούν από την Αθηένου, την Σια και τον Κόρνο, συμπεριλαμβάνουν την πρωτεύουσα και φθάνουν περίπου μέχρι τον Αστρομερίτη. Για τις υπόλοιπες παραλιακές Επαρχίες ισχύουν κάποια διαφορετικά δεδομένα», σημείωσε ο κ. Οικονομίδης.

Όπως εξήγησε, «για κάθε άλλη περίπτωση (ελαφριές εργασίες και σε περιοχές που δεν ισχύει το πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας ) το Τμήμα υπενθυμίζει ότι, με βάση τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, τόσο οι εργοδότες, όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και να εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης».

Οι εργοδότες στις παραλιακές πόλεις που αφορούν εργασίες όπως οικοδομές, delivery και λοιπά, πρέπει να οργανώνουν συχνά μικρά διαλείμματα για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων, όπου αυτό είναι εφικτό. Επίσης πρέπει να διαμορφώνουν και να επιλέγουν σκιερό μέρος ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου αυτό είναι δυνατόν.

Παράλληλα, πρέπει να γίνεται εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας, να αποφεύγεται όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στο ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).

Πρέπει ακόμα να διατίθεται στους εργαζόμενους πόσιμο δροσερό νερό (θερμοκρασίας 10 – 15οC), να χορηγείται και να χρησιμοποιείται από τους εργαζομένους κατάλληλο κάλυμμα κεφαλής, ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν όπως είδη από βαμβάκι και χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.

Τέλος, είναι σύσταση, όπως αποφεύγεται η λήψη μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή η κατάποση οινοπνευματωδών και καφεϊνούχων ποτών.

Οι έλεγχοι του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας θα συνεχίστουν να γίνονται συνεχώς, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων εν μέσω του καύσωνα και να να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού