Ποινική μάχη για εντοπισμό των δολοφόνων του Θανάση-Στο μικροσκόπιο και η κατάθεση περί ομολογίας προσώπου

Στα βαθιά μπαίνει το έργο των δύο ανεξάρτητων ερευνητών που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να διερευνήσουν τη δολοφονία Θανάση Νικολάου, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασας. Η πολιτεία 19 χρόνια μετά τον θάνατο του νεαρού εθνοφρουρού έχει μια ακόμα ευκαιρία, ίσως και την τελευταία για να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά και να καταδείξει όσους, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους καθώς για σχεδόν δυο δεκαετίας, ταλαιπωρούσαν την οικογένεια του Θανάση και παράλληλα σπίλωναν την μνήμη του, με τις αναφορές περί αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο ποινικοί ανακριτές για την ώρα μελετούν με προσοχή το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό που τους έχει παραδοθεί, ενώ θα καταρτιστεί και ο κατάλογος με τους μάρτυρες που αναμένεται να κληθούν, ανάμεσα τους δεν αποκλείεται να βρίσκεται και η οικογένεια του θύματος για να δώσει για μια ακόμα φορά την δική της εκδοχή και να απαντήσει σε τυχών ερωτήματα των δυο ανακριτών.

Νέα στοιχεία

Στο επίκεντρο των δυο ποινικών ανακριτών, θα βρεθεί επιπρόσθετα και η τελευταία εξέλιξη, η οποία αφορά ισχυρισμό από πρόσωπο, το οποίο έδωσε γραπτή κατάθεση στις Αρχές, ισχυριζόμενο ότι άλλο πρόσωπο του ομολόγησε πως είχε εμπλοκή στην δολοφονία του Θανάση Νικολάου. Μάλιστα στην κατάθεση του αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, που κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεν είχαν γίνει γνωστές κι αυτές συνάδουν με ευρήματα εμπειρογνώμονα.

Για αυτήν την εξέλιξη η οικογένεια του θύματος, δεν ενημερώθηκε από την Αστυνομία, αλλά από τρίτους, όπως ανέφερε η ίδια ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, από την οποία ζήτησε να παρουσιαστεί η μαρτυρία. Αίτημα το οποίο είχε απορριφθεί αφού η θανατική ανακρίτρια, δεν λειτουργεί ως διερευνητική αρχή, ενώ όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, οι ισχυρισμοί του εν λόγω προσώπου διερευνήθηκαν, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε, όπως αναφέρθηκε από την Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι δυο ποινικοί ανακριτές Θανάσης Αθανασίου και Λάμπρος Παπάς, αναμένεται να λάβουν κατάθεση από το συγκεκριμένο πρόσωπο, έτσι ώστε να αποκτήσουν ιδία άποψη για τα όσα ισχυρίζεται, ενώ θα ζητήσουν και ενημέρωση και ως προς τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Αστυνομίας, ώστε να διαπιστωθεί πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αβάσιμη η μαρτυρία του.

Η κατάρρευση του αφηγήματος

Το αφήγημα περί αυτοκτονίας του Θανάση Νικολάου, άρχισε να καταρρέει από το παλαιότερο πόρισμα των ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν το 2011, από την Κυβέρνηση Χριστόφια, Ανδρέα Σταύρου και Αλέξανδρου Σαούρη, οι οποίοι εισηγούνταν τότε την επανεξέταση της υπόθεσης, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανόν ο θάνατος του Θανάση να επήλθε από εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, σημείο καμπής και στη νέα προσπάθεια που άρχισε από τους Αθανασίου και Παπά θα αποτελέσει το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, οι οποίοι όχι μόνο διαπίστωσαν την δολοφονία και τον τρόπο διάπραξης της καθώς, καταγράφουν ότι το θύμα στραγγαλίστηκε, αλλά καταγράφουν σημαντικά γεγονότα και φωτογραφίζουν προσώπα, που πολύ πιθανόν να περάσουν εκ νέου για κατάθεση ενώπιον των δυο ποινικών ανακριτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Επιπλέον, τόσο στο πόρισμα των Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, όσο και στην απόφαση της Θανατικής Ανακρίτριας, καταγράφονται με ακρίβεια συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα στο στρατόπεδο που υπηρετούσε την θητεία του το θύμα. Μέσα από τις καταθέσεις στρατιωτών, γίνεται εκτενής αναφορά, για χρήση ναρκωτικών εντός της μονάδας, ενώ όπως προκύπτει ο άτυχος Θανάσης κατά τη διάρκεια της θητείας του, βίωνε μια κόλαση με ανελέητα καψόνια και εκφοβισμό από άλλους στρατιώτες.

Πάντως, ακόμη και πριν από λίγο καιρό, ο Σάββας Μάτσας, προχώρησε σε συγκεκριμένες αναφορές, εκφράζοντας την θέση, ότι οι δράστες της δολοφονίας ήταν τρεις και εξήγησε περαιτέρω, πως ο ένας κρατούσε τον Θανάση, ο άλλος προσπαθούσε να τον στραγγαλίσει και ο τρίτος τον κτυπούσε με ρόπαλο σε διάφορα μέρη του σώματος του.

Στο κάδρο και οι ευθύνες

Οι έρευνες Αθανασίου και Παπά, πέραν από τον εντοπισμό των ενόχων, θα αγγίξουν και τις ευθύνες της πλημμελούς διερεύνησης αλλά και ενδεχόμενου κουκουλώματος της υπόθεσης. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει και η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία έστησε στον τοίχο τις Αρχές, καθώς κατέδειξε πλημμελή διερεύνηση. Παράλληλα, βαρύνουσας σημασίας στα χέρια των ανακριτών, είναι τα ευρήματα της εμπειρογνώμονα Δήμητρας Καραγιάννη, στα οποία στηρίχθηκε το Δικαστήριο, όπου όχι μόνο ανέφερε πως το θύμα στραγγαλίστηκε, αλλά υπέδειξε και λεπτομέρειες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο δολοφόνος ήταν αριστερόχειρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...

Επιπρόσθετα, στο κάδρο των ερευνητών, αναφορικά με τις ευθύνες, υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Πρόκειται για αξιωματικούς της Αστυνομίας που είχαν την ευθύνη της διερεύνησης, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν, προχώρησαν σε λανθασμένες αποφάσεις και σοβαρές παραλήψεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να διερευνηθεί ως μικροπαράβαση. Ευθύνες εντοπίζονται και στον ιατροδικαστή, Πανίκκο Σταυριανό, ο οποίος μέσα σε δέκα λεπτά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, ενώ παρά τις ευθύνες που του καταλόγισε το ΕΔΑΔ, η Νομική Υπηρεσία τον χρησιμοποιούσε ως βασικό μάρτυρα, μέχρι και την τελευταία θανατική ανάκριση.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ανακριτές έχουν χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για να ολοκληρώσουν την έρευνα τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Παράλληλα, λόγω της διαδικασίας που άρχισε, το θέμα των ιδιωτικών ποινικών παγώνει στην παρούσα φάση, καθώς είναι ευθύνη του κράτους να βρει τους δολοφόνους αλλά και να αποδώσει ευθύνες σε όσους αναλογούν για την πλημμελή έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου