Εσύ στην Κύπρο, το κινητό σου στον Λίβανο-Χωρίς λύση οι παρεμβολές στο GPS λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

Εντείνεται το πρόβλημα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά στις παρεμβολές σε συστήματα των ραδιοεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως είναι το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης, ευρέως γνωστό και ως GPS, αλλά και στις κλήσεις στα κινητά. Ένα πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν την κατάσταση, χωρίς να είναι σε θέση να παρέμβουν.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έχει αρκετές επιπτώσεις στην Κύπρο, αφού από τις πρώτες εβδομάδες των πολεμικών συγκρούσεων, παρατηρήθηκε πρόβλημα παρεμβολής στο GPS των κινητών, αλλά και των οχημάτων, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να δείχνει ότι οι χρήστες βρίσκονται στο Λίβανο ή στο Ισραήλ. Πρόβλημα που όσο περνούν οι μήνες εντείνεται και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο συνεχίζουν οι πολεμικές συγκρούσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο παρατηρείται στις ραδιοεπικοινωνιακές υπηρεσίες της Δημοκρατίας, καθώς τα συστήματά τους επηρεάζονται από τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται στη Μέση Ανατολή, τόσο από το Ισραήλ όσο και από την αντίπαλη πλευρά, ώστε να δημιουργείται ζήτημα στο σύστημα πλοήγησης των πυραύλων και να μην μπορούν να φτάσουν στους στόχους τους. Αυτό θεωρείται ως μία στρατηγική που ακολουθούν οι δύο πλευρές για να πλήξουν η μία την άλλη.

Όπως εξήγησε στον REPORTER αρμόδια πηγή από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, λόγω της θέσης της Κύπρου, τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για το GPS και τις τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν παρεμβολές από τα συστήματα στην Μέση Ανατολή, αφού βρίσκονται αρκετά κοντά με την εμπόλεμη ζώνη. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αντίστοιχο πρόβλημα, αφού και στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις, λόγω των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα.

Προβλήματα με τα λεωφορεία και τις ψηφιακές τηλεοράσεις

Αυτό που τονίζεται από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται με όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το GPS για να καταγράφουν τις διαδρομές τους, καθώς και τα χιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά. Ένα από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και τα λεωφορεία, τόσο τα επιβατικά όσο και τα ιδιωτικά, που χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα στην καθημερινή εργασία τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όταν υπάρχουν οι παρεμβολές στο σύστημα του GPS.

Στο μεταξύ, τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν και τη λειτουργία των ψηφιακών τηλεοράσεων. Αυτό επειδή οι εν λόγω τηλεοράσεις χρησιμοποιούν συστήματα συγχρονισμού και όταν δεν λαμβάνουν σωστό σήμα από το δορυφόρο, υπάρχουν παρεμβολές. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες που χρησιμοποιούν το Google Maps και δείχνει ότι βρίσκονται σε άλλη χώρα και όχι στην Κύπρο.

Πάντως, αυτό που σημειώνεται είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι καθημερινό, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί το GPS, όπως και οι ψηφιακές τηλεοράσεις, ωστόσο όταν υπάρχουν παρεμβολές, είναι δύσκολο να μπορεί ένας χρήστης να τα εκμεταλλευτεί.

Δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα και γνωρίζουν από πού προκαλείται, εντούτοις δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Κι αυτό επειδή το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και είναι δύσκολο να γίνουν διπλωματικές κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης, για να βρεθούν τρόποι να μην επηρεάζεται η Κύπρος.

Αυτό που τονίζεται από πλευράς Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών είναι ότι εν καιρώ ειρήνης, οι διαδικασίες για να υπάρξει συνεργασία από πλευράς Ισραήλ ήταν πιο εύκολες και εφικτές και λόγω των πολεμικών συγκρούσεων, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άμεση λύση.

Δειτε Επισης

Παραδοχή Χριστοδουλίδη-«Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»
Συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Μητσοτάκης
Εμπλεκόμενος και στη δολοφονία Λυγγερίδη ο 20χρονος σύντροφος της ανήλικης που μαχαίρωσε 19χρονη
Έλιωσε τα θερμόμετρα ο Ιούνιος-Κατέγραψε ρεκόρ με έως και 5,7 βαθμούς ψηλότερη μέση θερμοκρασία
Με στόχο να ακούσει τους νέους, η Κυβέρνηση εγκαινιάζει την πλατφόρμα ΕΚΦΡΑCY
Χάλασε ο… θερμοστάτης του καιρού-Από τις καταιγίδες στον καύσωνα, κίτρινη προειδοποίηση από Μετεωρολογική
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 25χρονου που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο
Στο επίκεντρο της τελευταίας αντεξέτασης Ελεγκτή η καταγγελία κατά Αγγελίδη-Η ώρα των τελικών αγορεύσεων
Εξασκήθηκε στη σκοποβολή, αγόρασε σφαίρες-Οι ετοιμασίες του 20χρονου που δεν πήρε κανείς χαμπάρι
Λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ ζητά η Μέτσολα-Η αναφορά της στο Κυπριακό