Η Κομισιόν εισηγείται στα κράτη μέλη έναρξη ενταξιακών με Ουκρανία και Μολδαβία

Η Κομισιόν έχει αποφασίσει να εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, με την τελική απόφαση να παραπέμπεται στα κράτη μέλη, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα διεύρυνσης, Άνα Πισονέρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Πισονέρο σημείωσε πως πράγματι το ζήτημα συζητήθηκε από τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των κρατών μελών στην COREPER την Παρασκευή.

«Επιβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά της Επιτροπής - ενημερώσαμε προφορικά τα κράτη μέλη -  θεωρούμε ότι όλα τα βήματα έχουν τηρηθεί από τις δύο χώρες», σημείωσε η κ. Πισονέρο.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η εκπρόσωπος τόνισε πως «η απόφαση βρίσκεται τώρα στα χέρια των κρατών μελών, καθώς εναπόκειται σε αυτά να υιοθετήσουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

Εφόσον γίνει αυτό, συνέχισε, η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα έχει την ευχέρεια να συγκαλέσει «διακυβερνητική διάσκεψη για να σηματοδοτήσει επίσημα την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε σχέση με την πορεία των δύο χωρών, η εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία σε σχέση με τη νομοθεσία και τα μέτρα κατά της διαφθοράς, και για ρύθμιση του λόμπινγκ, καθώς και για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και τόνισε πως η Κομισιόν θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Η Μολδαβία, συνέχισε, επίσης πραγματοποίησε πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις και ενέργειες που σχετίζονταν με την δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 7 νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία