Υπ.Παιδείας: Στηρίζουμε τη συμμετοχή μαθητών σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Στηρίζουμε τη συμμετοχή μαθητών σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας στην τελετή βράβευσης ανώτερων και δόκιμων πρεσβευτών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2023-2024) και των μαθητών που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό Παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού για τις Ευρωεκλογές. Η τελετή ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ένα τεράστιο πεδίο επιλογών, βελτίωσε την καθημερινότητά μας, ώθησε στον εκσυγχρονισμό του κράτους μας σε όλα τα επίπεδα, ενώ με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, οι σημερινοί/ές μαθητές/μαθήτριες και αυριανοί/ές πολίτες θα μπορούν να διακινούνται, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε η Υπουργός Παιδείας, «έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών, που ενδιαφέρονται για τα κοινά, που γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και που μελλοντικά θα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση μιας δικαιότερης και δημοκρατικότερης Ένωσης». Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, συνέχισε, «το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων όλων των μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εστιάζοντας στην ουσιώδη ύλη και δίδοντας έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, αλλά και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας».

«Το Υπουργείο μας στηρίζει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών/τριών σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, δράσεις και προγράμματα», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. «Στην προσπάθειά μας αυτή, έχουμε πάντα πολύτιμο συνεργάτη το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο έχουμε αναπτύξει μια στενή διαχρονική συνεργασία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο της συνεργασίας μας αυτής μετράμε αρκετές δράσεις, με κυριότερη το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘’Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’’, για το οποίο επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης». Το Πρόγραμμα, όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, «δίνει την ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριές μας να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το οικοδόμημα που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεργαστούν, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με συνομηλίκους τους, να υποστηρίξουν αξίες και ιδανικά αλλά και να συμμετάσχουν σε σημαντικές συνόδους στον ευρωπαϊκό χώρο».

Φέτος, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, «στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20χρονα της ευρωπαϊκής μας πορείας αλλά και ενόψει των Ευρωεκλογών, προωθήσαμε από κοινού με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς και ενεργού πολιτότητας και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στα τοπικά και ευρωπαϊκά δρώμενα». Αποκορύφωμα των δράσεων αυτών, όπως είπε, αποτέλεσε ο Διαγωνισμός Παραγωγής Σύντομου Βίντεο με θέμα «Η νεολαία στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024» με σκοπό τη δημιουργία ενός διαφημιστικού σποτ που με την εικόνα, τον ήχο, το σενάριο και ένα «δυνατό» σύνθημα, θα ωθούσε τη νεολαία προς την κάλπη των Ευρωεκλογών του 2024. 

Ως εκ τούτου, επεσήμανε η Αθηνά Μιχαηλίδου, «οι νέοι και οι νέες μας λειτούργησαν ως φορείς μηνυμάτων της σημασίας των προσεχών εκλογών για το μέλλον της γενιάς τους αλλά και για τη σημασία της ψήφου για τις πολιτικές που θα προκρίνουν και θα διαμορφώσουν την καθημερινότητά τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση και προάσπιση της δημοκρατίας».

Αφότου εξέφρασε ευχαριστίες στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια και τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο «θα διατηρηθεί, θα εμπλουτιστεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή γνώσης και πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας».  

Στον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για όγδοη συνεχόμενη φορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από τα επί τόπου Γραφεία του ΕΚ. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά συμμετείχαν 30 Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, σημείωσε.

«Στόχος του προγράμματος», είπε ο κ. Κεττής, «είναι να γίνουν οι μαθήτριες και οι μαθητές μας κοινωνοί των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Να μάθουν την αξία της δημοκρατίας σε μια εποχή, όπου δυστυχώς, ούτε η δημοκρατία ούτε η ειρήνη μπορούν να θεωρούνται ως δεδομένα αγαθά». Εν συνεχεία, εξέφρασε την πεποίθηση «πως έχουμε ιερό καθήκον να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να υπερασπίζονται διαρκώς και με σθένος τη δημοκρατία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι εμπνευσμένοι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες που δημιούργησαν τους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, που οδήγησαν στην πολιτική και οικονομική αλληλεξάρτηση των κρατών μελών της Ένωσής μας, έτσι ώστε το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των κρατών μελών της να ακυρώνεται εκ των πραγμάτων».

Ακόμη, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και τους μαθητές που διακρίθηκαν στο Πρόγραμμα, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας, τους Κυπρίους Ευρωβουλευτές και το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο.

Ο Νεκτάριος Νικολαΐδης, Συντονιστής του Προγράμματος Σχολείο-Πρεσβευτής στο Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο, προέβη σε ανασκόπηση του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι φέτος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κύπρια Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο φέτος πραγματοποίησε επισκέψεις σε 105 σχολεία και ενημερωτικές διαλέξεις για διάφορα θέματα, σημείωσε. 

Φέτος, προσέθεσε, είχαμε 65 ανώτερους πρεσβευτές (τους καθηγητές), 260 δόκιμους πρεσβευτές (τους μαθητές), διοργανώθηκαν πάνω από 470 δράσεις στα σχολεία, ενώ είχαμε πάνω από 1700 συμμετέχοντες σε αυτές τις δράσεις. Ανέφερε ακόμη ότι 240 μαθητές και 45 καθηγητές θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Euroscola που θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Η καθηγήτρια του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, Ολυμπία Ορφανίδου, η οποία συμμετείχε στο Πρόγραμμα, ανέφερε ότι η θετική επίδραση του Προγράμματος στη μαθητική κοινότητα του σχολείου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία της. Αφότου αναφέρθηκε συνοπτικά στα αποτελέσματα των δράσεων που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, υπέδειξε ότι πρέπει να εξευρεθεί χρόνος και να διατεθεί κονδύλι από το Υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση του Προγράμματος και την εν μέρει κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των συμμετεχόντων μαθητών για επισκέψεις.

Ο Βοηθός Διευθυντής Α’ του Λυκείου Κύκκου Πάφου, Σταύρος Σταύρου, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο καθηγητής της ΤΕΣΕΚ Πόλεως Χρυσοχούς, Χαράλαμπος Παλαιολόγος, επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα ενθάρρυνε μαθητές και εκπαιδευτικούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ξεφύγουν από το στενό πλαίσιο των υποχρεωτικών δράσεων και να αναλάβουν δράση για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος. «Ούτε η δημοκρατία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεδομένη», σημείωσε, τονίζοντας ότι «για να συνεχίσουν να υπάρχουν, θα πρέπει να ενεργούμε ως πολίτες και όχι ως ιδιώτες». 

Εν συνεχεία, μαθητές από 13 συμμετέχοντα σχολεία παρουσίασαν συνοπτικά τις δράσεις που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Ακολούθησε σύντομη μουσική παρουσίαση από μαθητές του Μουσικού Σχολείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου. 

Προβλήθηκαν και τα βίντεο των μαθητών που διακρίθηκαν στον Παγκύπριο Σχολικό Διαγωνισμό Παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού για τις Ευρωεκλογές. Το Α’ Βραβείο απονεμήθηκε στο Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου, το Β’ Βραβείο στο Κολέγιο Terra Santa, και το Γ’ Βραβείο στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας. Τα βραβεία απένειμαν η Υπουργός Παιδείας και ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, οι οποίοι επέδωσαν τιμητικές πλακέτες σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κλήρωση, από την οποία προέκυψαν 3 καθηγητές και 7 μαθητές που θα ταξιδέψουν μαζί με άλλους 18 μαθητές στις Βρυξέλλες την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου για να γνωρίσουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν