Δεν βγαίνει αλώβητο το στρατόπεδο Ησαΐα από τα τεκταινόμενα στην Μονή-Ανοίγει ο χορός των ποινικών διώξεων

Δεν φαίνεται να βγαίνει αλώβητο από τα τεκταινόμενα στην Μονή Αββακούμ το στρατόπεδο του Μητροπολίτη Ησαΐα, αφού η έρευνα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, έδειξε ποινικά αδικήματα σε σχέση με τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στην Μονή και κατέγραφαν τόσο οπτικό όσο και ακουστικό υλικό, με την Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου να εντοπίζει παραβίαση διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύβος ερρίφθη από την Λοϊζίδου-Δείχνει ποινικά αδικήματα για τις κάμερες στη Μονή

Με την αποκάλυψη του σκανδάλου, άρχισαν να έρχονται στο φως διάφορα γεγονότα που έμεναν κρυφά πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μονής και ένα από αυτά, πέραν των ισχυρισμών σε βάρος των δύο εμπλεκόμενων μοναχών, ήταν και η τοποθέτηση καμερών που κατέγραφαν ήχο και μια εξ αυτών βρισκόταν τοποθετημένη στο γραφείο του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, το οποίο χρησιμοποιείτο μεταξύ άλλων και ως εξομολογητήριο.

Υπενθυμίζεται πως στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχα αποταθεί οι Αρχιμανδρίτες, οι οποίοι προέβησαν σε καταγγελία σε βάρος του Μητροπολίτη Ησαίας αναφορικά με τις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί, κάνοντας λόγο για παράνομη εξ αποστάσεως παρακολούθηση τους, ενώ σε καταγγελία προέβησαν και στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα.

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση τους, είχαν αναφέρει πως «ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας έχει παραδεχθεί ενώπιον των Μοναχών ότι με τη συνέργεια του πρώην μέλους της Μονής Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα (κατά κόσμον Παναγιώτη Χρυσάνθου) και του αδελφού του Σάββα Γεωργάκη, συνεργάτη της ΚΥΠ, επί δύο τουλάχιστον μήνες, πριν τα γεγονότα της παράνομης εισβολής στη Μονή και παράνομης σύλληψης, απαγωγής, κατακράτησης και ανάκρισης των Μοναχών, παρακολουθούσε εξ αποστάσεως τους ιδιωτικούς χώρους της Μονής. Η παρακολούθηση αυτή έγινε εφικτή βάσει των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα παρακολούθησης της Μονής, τους οποίους του παρέδωσε ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας. Επίσης ο Μητροπολίτης παραδέχθηκε ότι κατέχει 60 βιντεοταινίες από το σύστημα παρακολούθησης της Μονής, τις οποίες απέκτησε είτε εξ αποστάσεως είτε με φυσική τους παραλαβή από τον Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα και το περιεχόμενο των οποίων παρανόμως έθεσε υπόψη μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου».

Αν και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες στην παρούσα φάση, λόγω των ποινικών ερευνών από πλευράς Αστυνομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία απέστειλε τα ευρήματα της, το αποτέλεσμα της έρευνας για το συγκεκριμένο ζήτημα φέρνει νέα δεδομένα αλλά και δημιουργεί νομικά θέματα, τα οποία θεωρείται δεδομένο πως θα αξιοποιηθούν δεόντως από την πλευρά των μοναχών.

Και αυτό διότι, η βασική μαρτυρία του Μητροπολίτη, όπως αυτή κατατέθηκε στην Αστυνομία και η οποία αφορά τα οικονομικά θέματα αλλά και την συνομωσία - κατά τη θέση του Ησαΐα - για το πώς θα αποκρύψουν τα χρήματα από τον ίδιο, όπου έγινε λόγος και για απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, βασίστηκε στα ηχητικά των καμερών που είχαν τοποθετηθεί.

Κάτι που προκύπτει από την ίδια την κατάθεση του Μητροπολίτη στην Αστυνομία, στην οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του REPORTER, ανέφερε πως είχε δώσει οδηγίες σε Αρχιμανδρίτη να παρακολουθεί το περιεχόμενο των καμερών και να τον ενημερώνει, αφού ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης - κατά τη θέση του - είχε δικαίωμα παρακολούθησης, κάτι που γνώριζε τόσο ο Ηγούμενος Νεκτάριος όσο και ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, όπως ισχυρίστηκε.

Οι εν λόγω οδηγίες, όπως ανέφερε, δόθηκαν όταν ενημερώθηκε από τον Αρχιμανδρίτη πως από τυχαία επίσκεψη του στο υλικό, αντιλήφθηκε συνομιλίες ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα, με τους Αρχιμανδρίτες από την πλευρά τους να υπεραμύνονται και να αναφέρουν πως επρόκειτο για αστείο.

Ο Μητροπολίτης, ανέφερε επίσης στην κατάθεση του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πως καταγράφηκαν διάφορα θέματα οικονομικής φύσεως, τα οποία απομαγνητοφωνήθηκαν και στην βάση αυτών, προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα ηχητικά.

Σημειώνεται πως θέση του Ησαϊα ενώπιον της Αστυνομίας, είναι πως το οπτικοακουστικό σύστημα καμερών τοποθετήθηκε αρχές του 2023, παραδεχόμενος πως ο ίδιος έδωσε την έγκριση για εγκατάσταση του σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων και στο γραφείο του Ηγούμενου Νεκτάριου, όπου βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο της Μονής. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως ήταν η θέση του, που προχώρησε με την εγκατάσταση του συστήματος, εκφράζοντας παράλληλα τον ισχυρισμό πως ήταν εις γνώση των μοναχών. Όχι μόνο η καταγραφή εικόνας αλλά και ήχου, κάτι το οποίο απορρίπτουν κατηγορηματικά από την πλευρά τους οι μοναχοί.

Ωστόσο, όποιοι και αν είναι οι εκατέρωθεν ισχυρισμοί, το δεδομένο αυτή τη στιγμή που επισκιάζει κάθε θέση, είναι η ύπαρξη ποινικών αδικημάτων σε ότι αφορά τη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (ΚΚΒΠ) στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, όπως υπέδειξε η Επίτροπος, η οποία βέβαια διερεύνησε και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Μητρόπολη Ταμασού, όπου είχαν μεταφερθεί οι μοναχοί, οι οποίοι κατήγγειλαν απαγωγή και βασανιστήρια. Εκεί εξάλλου, είχε προβληθεί και οπτικοακουστικό υλικό, στην παρουσία τρίτων προσώπων, ωστόσο άγνωστο μέχρι στιγμής εάν η Επίτροπος εντόπισε παραβιάσεις και κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεδομένης της πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα χωρίς την συγκατάθεση των εμπλεκομένων αλλά και της παρέμβασης στο περιεχόμενο, μέρος του οποίου στη συνέχεια διέρρευσε.

Ως προς το ερώτημα εάν τα ευρήματα της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά αυτή την πτυχή, η απάντηση είναι αρνητική, αφού πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο έρευνας και ως εκ τούτου, η κατάληξη της θεωρείται άμεση μαρτυρία για τους ανακριτές, ώστε να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, οι έρευνες της Αστυνομίας ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί για αυτή την υπόθεση, αφού παράλληλα διερευνάται και ο ισχυρισμός των μοναχών για χαλκευμένο υλικό. Δηλαδή, εάν επιβεβαιωθεί από τις περαιτέρω εξετάσεις, τότε προκύπτουν και νέα αδικήματα, σε διαφορετική περίπτωση παραμένουν τα αδικήματα που εντοπίζει και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία στο μεταξύ, στην ανακοίνωση της, υπέδειξε πως έχει την εξουσία να επιβάλει και διοικητικές κυρώσεις, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Με βάση τα δεδομένα και τις παραδοχές, στο επίκεντρο των ποινικών ευθυνών βρίσκονται διάφορα πρόσωπα από το στρατόπεδο του Μητροπολίτη Ησαΐα, τα οποία είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλοκή στην διαχείριση του οπτικοακουστικού υλικού από το κλειστό κύκλωμα που ήταν στην Μονή.

Σημειώνεται πως υπάρχουν καταθέσεις στις οποίες αναφέρεται πως ενήμερη για την επιχείρηση που θα διεξαγόταν το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, ήταν η ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και της Εισαγγελίας, ενώ αυτή η πτυχή διερευνάται και από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που συνδράμουν στις έρευνες.

Νέα νομικά διαβήματα

Δεδομένων των ευρημάτων της Επιτρόπου, η νομική ομάδα των μοναχών, αναμένεται να προβεί σε παράλληλα διαβήματα, λαμβάνοντας υπόψη πως η μαρτυρία του Μητροπολίτη στηρίχθηκε σε παράνομο ληφθέντα υλικό, το οποίο στην ουσία ήταν η αιτία του λεγόμενου σκανδάλου της Μονής Αββακούμ που θα μείνει στην ιστορία της Εκκλησίας.

Κληθείς να τοποθετηθεί ως προς τα επόμενα νομικά βήματα, η εκ των δικηγόρων των μοναχών, κ. Ανδριάνα Κλαιδή, ανέφερε πως αναμένεται να αποστείλει σχετικές επιστολές στην Αστυνομία, τον Γενικό Εισαγγελέα και στην Ιερά Σύνοδο, εστιαζόμενη στο αποτέλεσμα της έρευνας της Επιτρόπου, που εντόπισε παραβιάσεις και διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Ως εκ τούτου, η κ. Κλαιδή θα επικεντρωθεί στο παράνομο υλικό, υποδεικνύοντας πως αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο, ενώ θέλησε να υπενθυμίσει πως στα χέρια της πλευράς των μοναχών βρίσκονται οι ένορκες δηλώσεις των προσώπων που δώρισαν τα χρήματα στους Αρχιμανδρίτες, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό που προβάλλει ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Ωστόσο σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υπόθεσης, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα, ανεξαρτήτως της κατάληξης με το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Και αυτό διότι, θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος όλα τα οικονομικά ζητήματα, αφού άπτονται και του δημόσιου συμφέροντος, ώστε να ξεκαθαριστεί πλήρως η εικόνα. Πάντως, στο ενδεχόμενο που μια υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου και στο μαρτυρικό υλικό υπάρχει βίντεο που λήφθηκε παράνομα (γενικά ομιλούντες), τότε ναι μεν εγείρεται σοβαρό νομικό ζήτημα, εντούτοις η απόφαση θα ληφθεί από το Δικαστήριο.

Τι γίνεται στην Ιερά Σύνοδο

Όλα τα πιο πάνω, αφορούν τις ποινικές έρευνες, ωστόσο ζητήματα φαίνεται να προκύπτουν και σε Εκκλησιαστικό επίπεδο, την ώρα που το πόρισμα της Ανακριτικής Εκκλησιαστικής Επιτροπής, είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο.

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν πως η καθαίρεση των μοναχών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λόγω ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν, αφού ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, πέραν του οπτικογραφημένου υλικού, κατατέθηκαν φωτογραφίες που δύσκολα ανατρέπουν την απόφαση.

Ωστόσο, οι δικηγόροι των μοναχών θα συνεχίσουν με νομικά διαβήματα και θα απευθυνθούν εκ νέου στην Ιερά Σύνοδο, δεδομένου της απόφασης της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα και στον Μητροπολίτη Ησαΐα.

Και αυτό διότι, όπως ανέφερε αρμόδια εκκλησιαστική πηγή στον REPORTER, μπορεί μεν η απόφαση για τους μοναχούς να ληφθεί, ανεξαρτήτως των ποινικών ζητημάτων που εντοπίζει η Επίτροπος, ωστόσο υπάρχει πλέον παραθυράκι, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και για καταλογισμό ευθυνών στον Μητροπολίτη Ταμασού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στους Συνοδικούς και από εκεί και πέρα, θα πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν αποφάσεις ως προς τον τρόπο που θα τύχει διαχείρισης το ζήτημα που προκύπτει με τον Ησαΐα, δεδομένης πάντα της εξέλιξης ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα για την λειτουργία των καμερών. Βέβαια και πάλι η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να μην καταλογίσει οποιεσδήποτε ευθύνες στον Μητροπολίτη Ταμασού.

Πάντως, όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι πλευρές έχουν πληγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ειδικότερα όταν στην εξίσωση έχουν μπει και τα ποινικά αδικήματα, ενώ θεωρείται δεδομένο πως το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί ο θεσμός της Εκκλησίας, που βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσης της.

Δειτε Επισης

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Πρόεδρο του ΣΑ-«Τα μέρη απέχουν πολύ, η τελευταία ευκαιρία ήταν στο Κραν Μοντανά»
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες τραυματίες από σφοδρές αναταράξεις σε πτήση στη Βραζιλία
Μάχη με τις φλόγες στη Χίο, δύσκολη η κατάσταση και στην Κω-Πέντε τραυματίες (pics)
Εκνευρισμένος με Στιούαρτ ο ΠτΔ-«Δεν είναι στους όρους εντολής η μετανάστευση, όλοι γνωρίζουν ποιος παραβιάζει τη Νεκρή Ζώνη»
Μη παραδοχή απάντησαν οι δύο για τον οπλισμό σε τάφο-Υπόδικοι στις Κεντρικές
Έκανε παράπονα στην Ολγκίν για τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ-«Το κοινό έδαφος έχει εξαφανιστεί»
Διευκρινίζει η Βουλή για το Πόθεν Έσχες-«Ρυθμιστικό και όχι κανονιστικό το νομοθετικό πλαίσιο υποβολής»
Ικανοποίησή υπουργού Εσωτερικών για την ομαλή έναρξη της λειτουργίας των ΕΟΑ
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ταταρ με Ολγκίν-Εκτιμούν πως ήταν η τελευταία στα κατεχόμενα
Ξεκαθαρίζει τη θέση της για τους μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη η Κυβέρνηση-«Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος»