Υπεραμύνεται των ενεργειών του για τα κλιματιστικά το ΥΠΑΝ-«Για δεκαετίες δεν ήταν προτεραιότητα»

Βγήκε μπροστά και απάντησε στα πυρά που δέχεται τις τελευταίες ώρες, αναφορικά με το θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο υπεραμύνεται των ενεργειών του και σημείωσε πως το εν λόγω θέμα, για δεκαετίες δεν είχε προωθηθεί αποτελεσματικά, ούτε αποτελούσε προτεραιότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται για το θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία, υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση, με την ανάληψη της Προεδρίας, προχώρησε για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία. Για δεκαετίες, το θέμα αυτό δεν είχε προωθηθεί αποτελεσματικά, ούτε αποτέλεσε προτεραιότητα».

Στην ανακοίνωση υποδεικνύεται πως το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) εργάζεται προς την υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης, με πλήρη διασφάλιση των θεμάτων ασφάλειας (δικτύου, κτηρίων κ.ά.). Όπως γίνεται κατανοητό, σε σχολεία που έχουν εγκατασταθεί συστήματα κλιματισμού στο παρελθόν, χωρίς να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες, παρουσιάζονται προβλήματα.

Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση, έγιναν κατά το τελευταίο διάστημα, οι δέουσες ενέργειες στη βάση της νομοθεσίας, με πλήρη συμμόρφωση σε υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως εξής:

(α) επιλογή από τις Σχολικές Εφορείες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, των πρώτων 50 σχολείων παγκύπρια (δέκα ανά επαρχία στην ελεύθερη Κύπρο), στα οποία θα γίνει η εγκατάσταση

(β) ετοιμασία πρωτοκόλλου - οδηγού εγκατάστασης, υπό την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ

(γ) προκήρυξη διαγωνισμού από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ.

(δ) ετοιμασία πλάνου εγκατάστασης τριετίας, με πλήρη κοστολόγηση (€45 εκατομμύρια περίπου).

«Στο παρόν στάδιο, η αξιολόγηση των οικονομικών φορέων έχει ολοκληρωθεί και οι Σχολικές Εφορείες μπορούν πλέον, μέσω Δυναμικού Συστήματος Αγορών, να αναθέτουν στους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες, που έχουν υπό την ευθύνη τους. Ταυτόχρονα, προωθείται από το ΥΠΑΝ το πλάνο της τριετίας, το οποίο θα συζητηθεί με τις Σχολικές Εφορείες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα προχωρούν οι σχεδιασμοί και η υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων ανά το παγκύπριο», προστίθεται.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Παιδείας υπέδειξε ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα κάθε δίκαιο αίτημα για τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης και είναι η πρώτη φορά που προωθούνται ουσιαστικές δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι εμφανή άμεσα. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί σωστά και στη βάση όλων των σχετικών κανονισμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάκτυλο σε ΥΠΑΝ η Μιχαηλίδου για κλιματιστικά-«Απάνθρωπες συνθήκες μάθησης»

Κατσάδα Μιχαηλίδου σε ΥΠΑΝ

Από πλευράς της, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, δρ. Δέσπω Μιχαηλίδου, κατσάδιασε το Υπουργείο Παιδείας για τους χειρισμούς του επί του θέματος, σε δημόσια παρέμβασή της, καλώντας παράλληλα την Πολιτεία και ειδικότερα το ΥΠΑΝ να λάβει αμέσως όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εκπαίδευσης στις σχολικές εγκαταστάσεις που να εγγυώνται το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία, ευημερία και εκπαίδευση.

«Οι συνεχιζόμενες ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με έχουν κινητοποιήσει, προβληματίσει και ανησυχήσει, ιδιαιτέρως αναφορικά με τις συνθήκες που δημιουργούνται στις σχολικές εγκαταστάσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες, απέχουν κατά πολύ από ανθρώπινες συνθήκες μάθησης και εργασίας και δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις πρωτίστως στην υγεία και ασφάλεια των παιδιών καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών».

Η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι το Γραφείο της ξεκίνησε τη διερεύνηση του θέματος της τοποθέτησης συσκευών κλιματισμού στα δημόσια σχολεία από το 2018, ζητώντας ολοκληρωμένους μελλοντικούς σχεδιασμούς σε ότι αφορά τον κλιματισμό των σχολικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των αιθουσών διδασκαλίας των παιδιών με τρόπο που να διασφαλίζεται το δικαίωμα υγείας και εκπαίδευσής τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης.

Παρόλα αυτά, σημειώνει, «έξι χρόνια αργότερα δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί τα ελάχιστα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων σε σχέση με την παροχή κατάλληλων συνθηκών στις αίθουσες διδασκαλίας, για παιδιά και εκπαιδευτικούς».

Περαιτέρω η Επίτροπος αναφέρει ότι η εγκύκλιος του ΥΠΑΝ στην οποία απλώς επισυνάφθηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, «δεν προσφέρει καμία ενναλακτική λύση ή μέτρα προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ουσιαστική αντιμετώπιση των εξουθενωτικών συνθηκών που δημιουργούνται στις αίθουσες διδασκαλίες».

Η κ. Μιχαηλίδου προσθέτει ότι «οι δηλώσεις για τον προγραμματισμό τοποθέτησης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε βάθος τριετίας είναι κατά την κρίση μου προβληματικός και δυσανάλογος με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και των κινδύνων που επηρεάζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών».

«Θεωρώ τουλάχιστο ανεπαρκές από την πλευρά του Κράτους», συνεχίζει, «να αναμένει ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί καλούνται να «αντέξουν» αυτές τις συνθήκες για τα επόμενα χρόνια».

«Προβληματισμό διατηρώ και για τις αναφορές για τα Γυμνάσια και Λύκεια. Μερικές χιλιάδες παιδιά της Γ’ Λυκείου αναμένεται τις επόμενες μέρες να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, και δεν θεωρώ υπεύθυνη στάση εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα μέτρα που θα διασφάλιζαν κατάλληλο και υγιές περιβάλλον για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων εξετάσεων, για τις οποίες τα παιδιά προετοιμάζονται εντατικά και με τόσο κόπο εδώ και ένα χρόνο», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσπευση εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία ζητούν ΠΟΕΔ και γονείς

Τα αιτήματα γονιών και δασκάλων

Σημειώνεται πως το πρωί, οι γονείς και οι δάσκαλοι είχαν παρουσιάσει από κοινού τα αιτήματά τους επί τους θέματος και σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σημείωσε ότι «δεν μπορεί πλέον να τεθεί άλλο μέτρο, πέρα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, αυτή είναι η λύση, με δεδομένες τις ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε». Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να υποστούν οι μαθητές τέτοιες αντίξοες συνθήκες και το καλοκαίρι του 2025. Γονείς και εκπαιδευτικοί υπογράμμισαν, εξάλλου, την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως θερινά φέτος.

Δάσκαλοι και γονείς ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν «την πολιτική βούληση του ΥΠΑΝ και της Κυβέρνησης να δώσουν λύσεις» επισημαίνοντας, όμως, ότι θεωρείται επικίνδυνη η όποια επιπλέον καθυστέρηση. «Το τριετές χρονοδιάγραμμα, με δεδομένες αυτές τις ακραίες συνθήκες που ήρθαν για να μείνουν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επισπευσθεί», ζητούν από κοινού οι οργανώσεις. Εξάλλου, υποδεικνύουν ότι προτεραιότητα θα πρέπει έχουν τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως θερινά από τα τέλη Ιουνίου, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό του Υπουργείου.

«Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα», γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν από «τους αρμόδιους φορείς να αξιολογούν έγκαιρα τα δεδομένα και σε συνεργασία με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβαίνουν και σε άλλες απαραίτητες ενέργειες για άμβλυνση του προβλήματος».

Όσον αφορά τη συζήτηση γύρω από το κλείσιμο των σχολείων, ΠΟΕΔ και Οργανωμένοι Γονείς Δημοτικής και Προδημοτικής σημειώνουν ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η διακοπή μαθημάτων και το κλείσιμο των σχολείων», προσθέτοντας, όμως, ότι «σε ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και εκεί όπου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία παιδιών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα και άλλες λύσεις, ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής μαθημάτων και αποχώρησης των παιδιών νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα λήξης των μαθημάτων ή/και κλείσιμο των σχολικών μονάδων».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν, δεδομένου ότι η Υπουργός δήλωσε εχθές πως το κλείσιμο σχολείων απορρίφθηκε ως λύση, σε συνεννόηση με τους γονείς, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «αυτό είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Τα χθεσινά μέτρα που ανακοινώθηκαν, σαφώς δεν μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσταση», αναφέροντας ενδεικτικά ότι η χρήση καπέλου και αντηλιακού δεν βοηθά στη διαχείριση της κατάστασης.

«Προφανώς, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου, εκείνο που μας απομένει είναι να πέσει η θερμοκρασία από μόνη της, δεν απομένει άλλη λύση», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.

Η τοποθέτηση της ΟΕΛΜΕΚ

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η ΟΕΛΕΜΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι οι σημερινές αφόρητες κλιματολογικές συνθήκες για τα σχολεία μας καθιστούν απαραίτητο το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε για την εγκατάσταση κλιματιστικών στις Σχολικές Μονάδες.

«Η Οργάνωσή μας στην τελευταία συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 20 Μαΐου 2024 έθεσε το θέμα των κλιματιστικών. Να θυμίσουμε ότι η ΟΕΛΜΕΚ προέταξε από τον Ιανουάριο του 2024 το θέμα των κλιματιστικών και ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού για τα κλιματιστικά».

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα με σοβαρότητα και να προχωρήσουν με ουσιαστικές αποφάσεις για την άμεση εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες.

«Να επισημάνουμε ότι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου αρχίζουν οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, οι οποίες αποτελούν ένα κορυφαίο σταθμό της ζωής των μαθητών μας, σε συνθήκες οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για διεξαγωγή εξετάσεων. Η ΟΕΛΜΕΚ αλλά και ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούν την κοροϊδία και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια».

Κρούει καμπανάκι ο Αβραάμ Ηλίας

Στο μεταξύ, για το θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, δρ. Αβραάμ Ηλίας, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε τα παιδιά να μην νοσήσουν.

«Οι συνέπειες από τη μη χρήση κλιματιστικών, είναι ότι μπορούν να αφυδατωθούν τα παιδιά, να νιώθουν δυσφορία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά, να παρουσιάσουν πυρετική κίνηση. Είναι σημεία θερμοπληξίας και είναι σημεία τα οποία παρατηρούνται όταν υπάρχουν συνθήκες καύσωνα, όπως έχουμε αυτή την περίοδο στην Κύπρο», είπε.

Σημείωσε ότι αρκετά παιδιά παραπονιούνται για αυτά τα συμπτώματα τώρα, αφού οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές για τέτοια εποχή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τέτοιου είδους προβλήματα. Είπε πως επηρεάζει τη συγκέντρωση των παιδιών όλη αυτή η συμπτωματολογία με συνέπεια τη μειωμένη απόδοση τους στο σχολείο και το γεγονός ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα παιδιά για να παρακολουθήσουν φυσιολογικά ένα μάθημα.

Η θερμοπληξία, εξήγησε, προκαλείται όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και όταν το παιδί είναι για αρκετές ώρες στον ήλιο ή υπάρχουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κι ένα άτομο έχει κάνει δραστηριότητες, αυτό μπορεί να επηρεάσει την σωματική του υγεία.

«Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση του σώματος, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Θεωρείται μια επείγουσα κλινική κατάσταση, η οποία παρατηρείται κυρίως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και τα εξασθενημένα άτομα», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Συμβουλές Συνδέσμου Καταναλωτών για περίοδο εκπτώσεων
Παράταση διαθεσιμότητας πλαστικών μπουκαλιών με αποσπώμενο καπάκι μέχρι τον Οκτώβριο
Για «προσπάθεια παραπληροφόρησης» ΚΕΒΕ-ΟΕΒ κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί γιατροί
Απογοήτευση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων για αναδημοσίευση σχολικής φωτογραφίας
Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας συζήτησαν οι βουλευτές-Ζητούν αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια
Νέο περιστατικό βίας κατά εργαζομένων λεωφορείων καταγγέλλουν οι συντεχνίες
Μεταβατική περίοδος πέντε ετών από Κομισιόν για το χαλλούμι-Διαβούλευση πριν το νέο διάταγμα
Αυτός είναι ο τελικός πίνακας κατάταξης για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ του Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για επίδομα Τέκνου
Η ΕΣΚ καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να αναθεωρήσει μετά από αγωγή κατά δημοσιογράφου