Υπέπεσε σε ατόπημα ο Χατζηπαντέλα-Προβάλλει ως δικό του έργο του προκατόχου του

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές τις 9ης Ιουνίου, έχει ξεκινήσει. Τόσο οι υποψήφιοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές, έπαιξαν τα ρέστα τους και ο λόγος πλέον βρίσκεται στους πολίτες.

Ως είθισται, αυτοί που έχουν περισσότερη εμπειρία στην πολιτική, έβγαλαν από την φαρέτρα τους διάφορα όπλα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους. Ένας από αυτούς, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, που διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Χατζηπαντέλα, στην προσπάθεια του να παρουσιάσει την πορεία του ως Υπουργός Υγείας, κάπου μπερδεύτηκε ως προς την χρονική περίοδο που ανέλαβε τα ηνία, αφού στην προεκλογική του καμπάνια παρουσιάζει επιτεύγματα του προκατόχου του, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Αυτό βέβαια δεν είναι λάθος. Δεν θεωρείται μεμπτό να αναγνωρίζει κανείς το έργο του προκατόχου του, το οποίο στη συνέχεια - αν και προς το τέλος της πανδημίας - ο κ. Χατζηπαντέλα κλήθηκε να συνεχίσει. Το μεμπτό έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρεται στην «αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας», υιοθετώντας όλο το έργο που έγινε επί καιρού COVID, ανεξαρτήτως εάν ο ίδιος κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν ήταν υπουργός Υγείας.

Καταρχάς, θα πρέπει να αναφερθεί πως αρχές Μαρτίου 2020, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κύπρο, στη θέση του υπουργού Υγείας ήταν ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος διορίστηκε το 2018. Συνεπώς, όταν ξέσπασε η πανδημία την διαχείριση της κατάστασης - η οποία ήταν ομολογουμένως δύσκολη και πρωτόγνωρη - κλήθηκε να διαχειριστεί ο κ. Ιωάννου.

Όπως πολύ ορθά αναφέρει στην προεκλογική του σελίδα ο κ. Χατζηπαντέλα, χωρίς βέβαια να αναφέρει πως το βάρος έπεσε στον προκάτοχο του και όχι στον ίδιο αφού κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν ήταν υπουργός Υγείας, «στην Κύπρο η πανδημία, συνέπεσε χρονικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και σειράς άλλων μεταρρυθμιστικών έργων στον τομέα της υγείας. Η πίεση που προκλήθηκε στο σύστημα υγείας ήταν πρωτόγνωρη. Στρατευθήκαμε εξαρχής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια σώματά της, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για παρακολούθηση της κατάστασης, υιοθέτηση μέτρων, εξασφάλιση εμβολίων και εφαρμογή των σχετικών συστάσεων προς έγκαιρη ανταπόκριση».

Επίσης, όπως και πάλι πολύ ορθά αναφέρει ο κ. Χατζηπαντέλα, «σε επίπεδο δημόσιων νοσηλευτηρίων, η ανάληψη του συντονισμού της διαχείρισης της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία πάντα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ήταν καθοριστική. Η αποστολή ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι επιτάξεις Ιατρών και νοσηλευτών, η δημιουργία του Κέντρου Αναφοράς στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης ασθενών COVID-19 στην Τερσεφάνου, η λειτουργία των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ήταν κάποιες από τις σημαντικές παρεμβάσεις. Επίσης o σχεδιασμός και η υλοποίηση στρατηγικής για τον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού, η εφαρμογή προγραμμάτων έγκαιρου ελέγχου του πληθυσμού, περιλαμβανομένου και του προγράμματος «Test to Stay» στα σχολεία, καθώς και σωρεία άλλων μέτρων, συνέτειναν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και στον περιορισμό των επιδράσεών της στο σύστημα υγείας».

Μετά από ένα τεράστιο αγώνα με μέτρα, lockdown, εμβολιασμούς, πλάνα για τα νοσοκομεία, διαχείριση ασθενών κτλ, όπως αυτά καταγράφονται στα προαναφερθέντα του κ. Χατζηπαντέλα, η πανδημία άρχισε να εξασθενεί το καλοκαίρι του 2021, αφού ήδη είχε εμβολιστεί το 67% του πληθυσμού και η κατάσταση θεωρείτο διαχειρίσιμη. Ήταν τότε, που ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφού θεωρούσε πως εκπλήρωσε το έργο του, ζήτησε από τον Πρόεδρο να αποχωρήσει από την θέση του, λόγω της συσσωρευμένης κούρασης που άφησε πίσω της η διαχείριση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης τον ήθελε στο Κυβερνητικό σχήμα.

Ως εκ τούτου, στις 2 Ιουλίου 2021 ανέλαβε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος ναι μεν θα έπρεπε να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, αλλά αποτελούσε παραδεκτό γεγονός πως την δεδομένη χρονική στιγμή, τα δύσκολα είχαν περάσει και η Κύπρος βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Τα όσα παρουσιάζει σήμερα ο κ. Χατζηπαντέλα, αποτελούν πραγματικά γεγονότα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο προκάτοχος του. Εξού και τα όσα αναφέρει ο κ. Χατζηπαντέλα, είναι ορθά, ωστόσο παραγνώρισε το γεγονός ότι ο ίδιος ανέλαβε εκ των υστέρων και πως αυτά που παρουσιάζει σήμερα, είναι έργο του Κωνσταντίνου Ιωάννου, που ο ίδιος συνέχισε λίγο πριν φτάσουμε στο τέρμα.

Δειτε Επισης

Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων