Παρέμβαση Ελεγκτή για τα κλιματιστικά στα σχολεία-Γιατί ενεπλάκη στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν

Τη δική του θέση εκφράζει ο Γενικός Ελεγκτής για τα κλιματιστικά στα δημόσια σχολεία, μετά και από το δημοσίευμα σε εφημερίδα που αναφέρει ότι, στις 22.2.2024 «Ο Γενικός Ελεγκτής ακυρώνει τους διαγωνισμούς γιατί έπρεπε να προκηρυχθούν παγκύπριοι διαγωνισμοί και όχι από κάθε επαρχία ξεχωριστά».

Σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρει ότι, «το Νοέμβριο 2023, μετά από σχετικό δημοσίευμα, ζητήσαμε με επιστολή μας από τη Γενική Διευθύντρια (ΓΔ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) να μας πληροφορήσει αναλυτικά για τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, πληροφορώντας μας μεταξύ άλλων για το στάδιο στο οποίο βρισκόταν ο εν λόγω σχεδιασμός, καθώς και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Τον ίδιο μήνα, η ΓΔ μάς πληροφόρησε ότι ο σχεδιασμός που ετοιμαζόταν από το Υπουργείο ήταν για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία σε τρεις φάσεις εντός της επόμενη τριετίας, και η τελική πρόταση του ΥΠΑΝ θα ήταν έτοιμη μέχρι τον Ιανουάριο του 2024».

Τον Δεκέμβριο 2023, προσθέτει, «είχε υποπέσει στην αντίληψή μας μετά από σχετική κοινοποίηση στην Υπηρεσία μας της σχετικής προκήρυξης, ότι η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού είχε προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών διαιρούμενου τύπου (Split Units) για τις ανάγκες αριθμού σχολείων που υπάγονται σε αυτήν, για τον οποίο στείλαμε επιστολή με παρατηρήσεις μας επί των εγγράφων».

Η εν λόγω επιστολή, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, «κοινοποιήθηκε στη ΓΔ του ΥΠΑΝ και στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, για τις απόψεις τους για το γεγονός ότι, η μεταφορά υπολοίπων του προϋπολογισμού σε σχολικές εφορείες για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, οδηγεί σε κατάτμηση των προσφορών του συνολικού εξαγγελθέντος έργου (όπως μας το περιέγραψε πιο πάνω το ΥΠΑΝ), με όλες τις συνεπακόλουθες από αυτό συνέπειες. Μετά την πιο πάνω επιστολή μας, τον Ιανουάριο 2024 η ΓΔ του ΥΠΑΝ μάς πληροφόρησε ότι η πιο πάνω προσφορά είχε ακυρωθεί με οδηγίες της, και πως για την προμήθεια κλιματιστικών στα σχολεία θα προωθείτο εντός Φεβρουαρίου από την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας σχετική Συμφωνία Πλαίσιο».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, με επιστολή του ημερ. 19.1.2024, αναφέρεται, «μας πληροφόρησε ότι, μετά την επισήμανση μας ότι ο πιο πάνω διαγωνισμός οδηγούσε σε κατάτμηση των προσφορών του συνολικού εξαγγελθέντος έργου, η Ολομέλεια της Εφορείας είχε αποφασίσει την ακύρωσή του. Παρόλα τα πιο πάνω, τον Φεβρουάριο 2024 υπέπεσε στην αντίληψη μας μετά από σχετική κοινοποίηση στην Υπηρεσία μας της σχετικής προκήρυξης (χωρίς τα έγγραφα του διαγωνισμού), ότι η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού είχε προχωρήσει σε προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών διαιρούμενου τύπου (Split Units) για τις ανάγκες αριθμού σχολείων που υπάγονται σε αυτήν, και μάλιστα όχι με ανοικτό διαγωνισμό αλλά με συνοπτική διαδικασία με βάση το Άρθρο 90(1)(γ) του Νόμου Ν.73(Ι)/2016, στην οποία έχει καλέσει να συμμετάσχουν οκτώ προεπιλεγμένοι οικονομικοί φορείς».

Τον ίδιο μήνα, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής, «στείλαμε επιστολή στην ΓΔ του ΥΠΑΝ, στην οποία αναφέραμε ότι θεωρούσαμε την πιο πάνω απόφαση απαράδεκτη εφόσον, πέραν του ότι παράκαμπτε την πιο πάνω απόφαση της να προχωρήσουν με Συμφωνία Πλαίσιο για το εν λόγω έργο, αποτελούσε εκ νέου κατάτμηση των προσφορών του συνολικού εξαγγελθέντος έργου, με όλες τις συνεπακόλουθες από αυτό συνέπειες, με τη χρήση μάλιστα ενός άρθρου της νομοθεσίας το οποίο κάνει ειδική αναφορά στο θέμα της κατάτμησης [Άρθρο 90(2)], και αφού η εν λόγω παράβαση της νομοθεσίας τους είχε ήδη υποδειχθεί στον προηγούμενο σχετικό διαγωνισμό με την επιστολή μας ημερ. 19.12.2023».

Τον ίδιο μήνα (Φεβρουάριος 2024), προστίθεται, «η ΓΔ του ΥΠΑΝ ζήτησε από την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού τα σχόλια/απόψεις της επί των πιο πάνω θεμάτων τα οποία είχαμε θέσει, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει».

Τελικά, τον Απρίλιο 2024, καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης, «προκηρύχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας ανοικτός διαγωνισμός για τη δημιουργία Δυναμικού Συστήματος Αγορών για την αγορά υπηρεσιών για προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση Συσκευών Κλιματισμού Διαιρεμένου Τύπου για Ψύξη και Θέρμανση σε Σχολικά Κτήρια, για Παγκύπρια κάλυψη αναγκών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις 27.5.2024».

Δειτε Επισης

Επανέναρξη πτήσεων προς Κύπρο από την πολωνική LOT-Χαμόγελα στο Υφυπουργείο Τουρισμού
Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά
Έπιασε την ανιούσα η θερμοκρασία-Κίτρινη προειδοποίηση για 42 βαθμούς Κελσίου
Χρηματοδότηση ΕΕ για λιμάνι Λεμεσού και περιφερειακό Λευκωσίας
Ενίσχυση για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος ενέκρινε το Υπουργικό
Η ΑΗΚ αφαιρεί τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από πασσάλους της
Ακόμη πενήντα κοινότητες εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης
Ανακοινώθηκε επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου από τον Ιανουάριο του 2025
Ξεπέρασαν το 1,65 εκ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2024-Σταθερή πρωτιά για τους Βρετανούς
Παροχή πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλιών και επικίνδυνων οικοδομών ενέκρινε το Υπουργικό