Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ζήτηση ηλεκτρισμού-Πάει να σπάσει το περσινό ρεκόρ Ιουλίου

Πιο αυξημένη από χθες αναμένεται να είναι σήμερα η ζήτηση ηλεκτρισμού, λόγω του ασυνήθιστου για την εποχή καύσωνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Χαρά Κουσιάππα, σημειώνοντας παράλληλα πως αναμένεται η μέγιστη ζήτηση να ανέλθει στα 1.150 ΜΒ κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή γύρω στις 14:30.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΔΣΜΚ, χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας η ζήτηση συνέχισε να είναι σε ψηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή η μέγιστη ζήτηση κατά τις βραδινές ώρες αιχμής (στις 19:00) ανήλθε στα 980 ΜΒ.

Σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή σήμερα, η κ. Κουσιάππα είπε πως η μέγιστη ζήτηση μέχρι στιγμής φαίνεται να κυμαίνεται στα 50 ΜΒ, λέγοντας πως είναι πιο πάνω από τις χθεσινές αντίστοιχες ώρες.

«Αναμένεται η ζήτηση σήμερα να είναι αυξημένη. Αυτό επανεκτιμάται συνέχεια, γίνεται αναθεώρηση συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε ότι η μέγιστη ζήτηση θα ανέλθει στα 1.150 ΜΒ κατά τις ώρες αιχμής,  γύρω στις 14:30», σημείωσε.

Πολύ κοντά στο περσινό ρεκόρ Ιουλίου

Σε ερώτηση αν μπορούμε να μιλάμε για ρεκόρ ζήτησης, η εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου είπε στο ΚΥΠΕ πως πέρσι καταγράφηκε ρεκόρ ζήτησης στο τέλος Ιουλίου, που είχε ξεπεράσει τα σημερινά δεδομένα.

Όπως ανέφερε, στις 24 Ιουλίου πέρσι, στις 14:30, είχε καταγραφεί μέγιστη ζήτηση 1.243 ΜΒ και αυτό ήταν το μέγιστο όλων των ετών μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη Χαρά Κουσιάππα μέχρι στιγμής αυτό το ρεκόρ «δεν έχει ξεπεραστεί», ωστόσο, συμπλήρωσε «φαίνεται πως θα πάμε πολύ κοντά και ακόμα έχουμε Ιούνιο».

Σε σχέση με την παραγωγή από φωτοβολταϊκά, είπε ότι κατά τη χθεσινή ημέρα στις ώρες της μέγιστης απόδοσης τους, που είναι γύρω στη 13:00, η μέγιστη υπολογιζόμενη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών που καταγράφηκε ήταν γύρω στα 486 ΜΒ.

Εξήγησε ότι «εκείνη τη στιγμή η συνεισφορά από συμβατική παραγωγή ήταν στα 558 ΜΒ», για να προσθέσει πως «ήταν η ώρα που παρήγαγαν στο μέγιστο τα φωτοβολταϊκά».

Επίσης, η κ. Κουσιάππα είπε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, που συνέχιζε να είναι ψηλή η ζήτηση, είχαμε 980 ΜΒ ζήτηση από συμβατική παραγωγή, γιατί εκείνη την ώρα δεν έχει σημαντική συνεισφορά από ΑΠΕ, δηλαδή η συνολική ζήτηση ήταν γύρω στα 980 ΜΒ και η συμβατική παραγωγή σχεδόν στο σύνολο τους.

Εκτός απροόπτου αναμένεται να υπάρχει επάρκεια το καλοκαίρι

Ερωτηθείσα αν θα έχουμε επάρκεια ηλεκτρισμού το καλοκαίρι ή κινδυνεύουμε, η εκπρόσωπο Τύπου του ΔΣΜΚ είπε πως αν και αυτή τη στιγμή είμαστε οριακά σε σχέση με τη διαθέσιμη συμβατική παραγωγή, ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν μονάδες υπό συντήρηση, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Οπότε, ανέφερε, «αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα της θερινή περιόδου αναμένεται ότι  θα υπάρχει επάρκεια, εκτός πάντα απροόπτου».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέναρξη πτήσεων προς Κύπρο από την πολωνική LOT-Χαμόγελα στο Υφυπουργείο Τουρισμού
Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Ανησυχία εκφράζει ο Τριανταφυλλίδης-«Δεν επιτρέπεται ο ΔΗΣΥ να γίνει κόμμα φυλακισμένων εγκεφάλων»
Πόρτα εν κινήσει οχήματος τραυμάτισε πεζό στη Λεμεσό-Αναζητείται ο οδηγός
Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά
Έπιασε την ανιούσα η θερμοκρασία-Κίτρινη προειδοποίηση για 42 βαθμούς Κελσίου
Χρηματοδότηση ΕΕ για λιμάνι Λεμεσού και περιφερειακό Λευκωσίας
Ενίσχυση για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος ενέκρινε το Υπουργικό