Αναμένουν τις... εντολές της Ανακριτικής για το σκάνδαλο της Μονής-Όλα δείχνουν παραπομπή στο Συνοδικό

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το υπό διερεύνηση σκάνδαλο στην Μονή του Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, αφού το έργο της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης συγγραφής του πορίσματος, στο οποίο θα αναφέρονται με λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον τους, τόσο από πλευράς μαρτύρων όσο και με βάση τα όσα προκύπτουν από τα τεκμήρια.

Για την ώρα και οι δυο πλευρές βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης της Ανακριτικής Επιτροπής, κατά πόσο θα παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, με πηγές να αναφέρουν πως η παραπομπή των μοναχών ενώπιον τους εξαμελούς εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, εμφανίζονται σίγουροι για τη καθαίρεση τους, ειδικότερα για τα ηθικά ζητήματα που έχουν προκύψει.

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά των μοναχών παρουσιάζεται έτοιμη να φθάσει μέχρι τέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η υπόθεση οδηγηθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο, οι δικηγόροι αναμένεται να θέσουν ξανά όλες τις ενστάσεις τους - μια προς μια - ενώπιον των Συνοδικών, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την διαδικασία αλλά και το δεδικασμένο που προτάσσει η πλευρά των μοναχών και άπτεται στην ποινή της αργίας που επιβλήθηκε στους μοναχούς, ενώ δεν αποκλείεται να φέρουν ενστάσεις και για το κατηγορητήριο, κάτι που μπορεί να τραβήξει την διαδικασία ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, οι δικηγόροι των μοναχών έστρεψαν τα πυρά τους και προς τον Αρχιεπίσκοπο, με αφορμή αναφορά του συνέντευξη του στον Αντέννα, όπου είπε ότι «όπου υπάρχουν πολλές και έντονες μυρωδιές είναι για να καλύψουν άλλες ανεπιθύμητες. Π.χ. το κάνουμε στην χημεία των τροφίμων στα αλλαντικά, όταν τα κρέατα άρχισαν να μυρίζουν, τους έβαλαν μπαχαρικά».

Η αναφορά αυτή έφερε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων, οι οποίοι μέσω ανακοίνωσης τους, καλούν τον Αρχιεπίσκοπο να ανακαλέσει, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση.

Πάντως, με βάση την διαδικασία που προβλέπεται, αν τελικά η Ανακριτική Επιτροπή στο πόρισμα που θα συντάξει καταγράψει ότι στοιχειοθετούνται εκκλησιαστικά αδικήματα, τότε οι Αρχιμανδρίτες θα παραπεμφθούν ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα ορίσει Εκκλησιαστικό Εισαγγελέα, ο οποίος αφού μελετήσει το πόρισμα, θα συντάξει το κατηγορητήριο σε βάρος των μοναχών. Ακολούθως, οι δικηγόροι θα ζητήσουν χρόνο κάποιες μέρες για να το μελετήσουν.

Εξάλλου, προχωρούν και οι έρευνες της Αστυνομίας, οι οποίες πέραν της οικονομική πτυχής του σκανδάλου που παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της σύνθετης διερεύνησης από διάφορες υπηρεσίες, (Τμήμα Φορολογίας, Κτηματολόγιο, κτλ), οι υπόλοιπες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Υπενθυμίζεται, ότι η πορεία όλων των ερευνών που διερευνά η Αστυνομία, αναμένεται να αξιολογηθεί τέλος του μήνα σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας. Μια σύσκεψη που ενδεχομένως να είναι υψίστης σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγείρουν νέα ζητήματα οι δικηγόροι των μοναχών-«Άκυρες όλες οι καταθέσεις»

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 39χρονος που πιάστηκε να κλέβει από αποθήκη στη Λευκωσία
Συνεχίζεται η διαδικασία στο Δικαστικό Συμβούλιο για αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή
Συνελήφθη 41χρονος στο αεροδρόμιο Λάρνακας–Ήταν καταζητούμενος στη Γερμανία
Υπέκυψε στα τραύματα του ο πεζός που παρασύρθηκε από οδηγό ενώ διασταύρωνε
Πατούν το κουμπί «διαφάνειας» για 3,500 νεοσυλλέκτους-Τατουάζ και βάρος στα κριτήρια για Ειδικές Δυνάμεις
Μη παραδοχή απάντησαν οι δύο για τον οπλισμό σε τάφο-Υπόδικοι στις Κεντρικές
Σε κρίσιμη κατάσταση πεζός που παρασύρθηκε από οδηγό ενώ διασταύρωνε τον δρόμο
Δεν αποδέχθηκε την κατάθεση της καταγγελίας κατά Αγγελίδη ο Εισαγγελέας-Αποσύρθηκαν οι υπόλοιπες ενστάσεις
Ψάχνει τον Ιωάννη Δημητριάδη η Αστυνομία για διάρρηξη κτηρίου και κλοπή
Διέρρηξε δωμάτιο ξενοδοχείου κλέβοντας αντικείμενα αξίας 30χρονος-Τον εντόπισαν από το σήμα των airpods