Α. Ζαννέτου: Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες του αντιδημάρχου-Πάνω και πρώτα απ΄ όλα η Λάρνακα

Την αισιοδοξία του, ότι η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ξημερώσει ακόμα καλύτερες μέρες για τη Λάρνακα, εκφράζει ο υποψήφιος αντιδήμαρχος Λάρνακας και επιεκφαλής της απερχόμενης δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, Άκης Ζαννέτου, θέτοντας παράλληλα τους στόχους του για την επόμενη πενταετία.

«Στόχος μας», αναφέρει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο κ. Ζαννέτου, «θα είναι, να οικοδομήσουμε μια Λάρνακα που θα θέλουν οι νέοι να ζουν και να εργάζονται, μια πόλη στην οποία θα θέλουν να επενδύουν και μια πόλη θα προσελκύει νέους ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες».

Κάνοντας μια αξιολόγηση του έργου που έγινε τα τελευταία 7,5 χρόνια από το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο του οποίου ήταν μέλος, εκφράζει την ικανοποίηση αλλά και την περηφάνεια του, για το έργο που έχει επιτελεστεί. «Η Λάρνακα έγινε από φτωχός συγγενής, μια πόλη που αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι η πλέον υποσχόμενη πόλη της Κύπρου. Αποδείξαμε ότι προτεραιότητα και σκοπός μας είναι πάνω και πρώτα η Λάρνακα. Νιώθω ικανοποιημένος και κάποιες στιγμές περήφανος που υπηρέτησα σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο», αναφέρει ο κ. Ζαννέτου.

Ερωτηθείς για το μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, που απασχολεί τους Λαρνακείς, το θέμα του λιμανιού και της Μαρίνας, ο κ. Ζαννέτου προβαίνει στις δικές του εισηγήσεις που είναι η σύσταση εταιρείας με μετόχους την Κυπριακή Δημοκρατία, το Δήμο Λάρνακας, τοπικούς επιχερηματικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και αθλητικούς φορείς με ένα τρόπο ο οποίος είναι βέβαια εφικτός, νομότυπος και λειτουργικός.

*Αν και νέος ηλικιακά, έχετε μια μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε από τη θητεία σας που ολοκληρώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας;

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται να επικοινωνήσω μέσω της ιστοσελίδας σας τις θέσεις μου. Αυτό που ξεχωρίζω επι της ουσίας, είναι την συνολική παρουσία μας ως Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι το να πολιτεύεσαι με ευθυκρισία για το καλό της πόλης, να είσαι σοβαρός, να ακούς τους συναδέλφους και τους συνδημότες σου και να εργάζεσαι στη βάση της συλλογικότητας είναι ακριβώς ότι χρειάζεται ένα Δημοτικό Συμβούλιο και μια πόλη για να πορευτεί παραγωγικά και να αφήσει θετικό πρόσημο στον απολογισμό της.

Αυτό έχουμε πράξει, και εγώ προσωπικά αλλά και τα υπόλοιπα μέλη και αυτό θεωρώ είναι που έκανε τη μεγάλη διαφορά στο Δήμο Λάρνακας. Το να αξιολογείς επίσης αντικειμενικά τα δεδομένα που έχεις ενώπιών σου στις δύσκολες αποφάσεις ή στις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσεις, είναι ακόμη ένα σοβαρό προνόμιο το οποίο χαρακτηρίζει τη θητεία που ολοκληρώνεται.

Το μεγάλο στοίχημα που είχαμε κυρίως να αντιμετωπίσουμε ήταν να μην απογοητεύσουμε εκ νέου τους συνδημότες μας και αποδείξουμε ότι προτεραιότητα και σκοπός μας είναι πάνω και πρώτα η Λάρνακα. Κάτι το οποίο θεωρώ ότι έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Νιώθω ικανοποιημένος και κάποιες στιγμές περήφανος που υπηρέτησα σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι το Δημοτικό Συμβούλιο άλλωστε που κατάφερε να υλοποίηση ένα βασικό και πάγιο αίτημα των δημοτών της Λάρνακας, αυτό της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και τον αποχαρακτηρισμό της παραλιακής περιοχής των Λιβαδιών - Δεκέλειας από Sevezo.

*Πώς κρίνετε τη δουλειά που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία επτάμιση χρόνια. Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, είναι πως ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία του παρόντος Συμβουλίου;

Όντως πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία και αυτό αντανακλάτε ήδη στην πόλη μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία επτά χρόνια χαρακτηρίζεται κυρίως από σοβαρότητα και έχει εργαστεί στη βάση της συλλογικότητας. Προσωπικά, τόσο εγώ ως Επικεφαλής όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, σταθήκαμε πιστοί στους συνδημότες μας και δώσαμε το δυναμικό μας παρών στις σημαντικότερες αποφάσεις που αφορούσαν την Λάρνακα. Μαζί διεκδικήσαμε και πετύχαμε πάγια αιτήματα όλων των κατοίκων της πόλης, όπως η μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαίου στην περιοχή της Δεκέλιας όπως έχω προαναφέρει, θωρακίσαμε την πόλη με αντλιοστάσια βελτιώνοντας αισθητά την κατάσταση που επικρατούσε κάθε φορά που έβρεχε στη Λάρνακα, έγιναν αναπλάσεις σημαντικών οδών και πλατειών.

Αδιαμφισβήτητα έχουμε θέσει γερές βάσεις για την Λάρνακα του μέλλοντος ωστόσο υπάρχουν ακόμη πράγματα τα οποία είτε πρέπει να βελτιωθούν είτε πρέπει να διεκδικήσουμε από το μηδέν. Ξέρετε υπάρχουν φορές που παρασυρόμαστε από τα πολύ μεγάλα έργα και τις επενδύσεις που είναι σαφώς τροφοδοτικές και απαραίτητες για την επιβίωση και την ανάπτυξη ενός Δήμου, ωστόσο θεωρώ ότι για τους δημότες πολλές φορές κάνουν τη διαφορά τα μικρά, εκείνα που επηρεάζουν τη καθημερινότητά τους. Και στο Δήμο μας έχουμε υλοποίηση και αρκετά έργα που αγγίζουν άμεσα τους νέους μας, τα παιδία μας και όλους τους δημότες. Αθλητικό πάρκο τροχοσανίδας στην περιοχή Μακένζι, το πάρκο των σκύλων στο ακριβώς διπλανό μέρος, έχουν γίνει αναπλάσεις και αναδιαμορφώσεις ορισμένων πάρκων. Ωστόσο παραμένουν αρκετά ζητήματα και υπάρχει πάντοτε μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

*Πόσο έτοιμη είναι η Τοπική Αρχή στη Λάρνακα, για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρείτε πως θα λειτουργήσουν όλα ομαλά;

Η Λάρνακα τα τελευταία δύο χρόνια ήδη έχει αρχίσει μια στενή συνεργασία με τον Δήμο Λιβαδιών αλλά και Ορόκλινης που ουσιαστικά είναι οι νέοι δύο Δήμοι που εντάσσονται στην Λάρνακα. Κάθε νέα μεταρρύθμιση χρειάζεται περιόδο προσαρμογής και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Φυσικά ο δικός μας στόχος από τις 10 Ιουνίου και εντεύθεν είναι αυτός. Θα είμαστε εκεί για να διορθώσουμε ό,τι προκύψει καθώς και να επαναπροσδιορίσουμε σημεία τα οποία ίσως χρειαστούν αλλαγή. Κάθε νέα αρχή και δύσκολη όμως εάν δεν δούμε επι του πρακτέος πως θα λειτουργήσει η νέα μεταρρύθμιση δεν μπορούμε να προδικάζουμε από πριν την επιτυχία ή την αποτυχία. Εμείς θα μεριμνήσουμε για την σαφώς για την εύρυθμη λειτουργίας της.

*Επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες, η άποψη πως η Λάρνακα είναι ο φτωχός συγγενής των υπολοίπων πόλεων. Θεωρείτε πως αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια;

Έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους και δυστυχώς για την πόλη μου ναι ήταν για πολλά χρόνια παγωμένη σε μια ακινησία και σχεδόν πάντοτε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Αυτό όμως έπαψε να ισχύει, οι Λαρνακείς ξύπνησαν και έφτασε στη Λάρνακα η ώρα της διεκδίκησης.

Αυτό φυσικά οφείλεται και σε δύο βασικούς παράγοντες, τοπικοί αυτοδιοίκηση και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της πόλης έγιναν μια δυνατή ομάδα. Πάντοτε ακούγαμε τους πολίτες και κάθε μας προσπάθεια ήταν να είμαστε κοντά τους και να αφουγκραζόμαστε τις απαιτήσεις τους που δεν ήταν μόνο δικές τους αλλά και δικές μας. Το δεύτερο σημαντικό είναι η αύξηση των Λαρνακέων σε θέσεις κλειδιά στη κεντρική κυβέρνηση αλλά και την ενεργότερη συμμετοχή πλέον των βουλευτών μας στις μεγάλες αλλά και στις μικρές μάχες που καλεστήκαμε να δώσουμε. Η στενή συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών μας και των υπολοίπων φορέων έκανε πραγματικά τον «φτωχό συγγενή», να γίνει μια πόλη που αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι η πλέον υποσχόμενη πόλη της Κύπρου.

*Προσωπικά, επιλέξατε να διεκδικήσετε τη θέση του Αντιδημάρχου. Μια θέση-κλειδί, δεδομένων των αλλαγών που έρχονται με τη Μεταρρύθμιση και πέραν όλων των άλλων, με άμεση εκλογή από τους δημότες. Τι σας ώθησε σε αυτή σας την απόφαση;

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με απόλυτη συνείδηση δεν ήταν μια αυθόρμητη κίνηση επειδή έχω άπλετο χρόνο και δεν ξέρω πως να τον διαχειριστώ αλλά επειδή πραγματικά πιστεύω ότι έχω ακόμη να προσφέρω στην πόλη μου. Μέσα από την 7ετη θητεία μου ως δημοτικός σύμβουλος και την θητεία μου για δυόμιση χρόνια ως Επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, διετέλεσα πρόεδρος σε αρκετές επιτροπές του Δήμου όπως την επιτροπή ανάπτυξης για παράδειγμα, έζησα από πρώτο χέρι όλες τις εξελίξεις αλλά και τις προκλήσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε.

Διαδραματίσαμε βαρυσήμαντο ρόλο στον νέο θετικό ρυθμό που χαίρεται σήμερα αυτή η πόλη. Στη βάση αυτού του πλαισίου, για εμένα το να παραλάβω σκυτάλι μια νέας ουσιαστικά Αντιδημαρχίας, αποτελεί φυσική εξέλιξη. Στα 43 μου χρόνια, με 7 χρόνια εμπειρία και ενεργή εμπλοκή στη τοπική αυτοδιοίκηση με καθιστούν έτοιμο να αναλάβω και αυτό το διακύβευμα.

Η αντιδημαρχία παύει να είναι ένας απλός τίτλος και για πρώτη φορά στην ιστορία των Δήμων, οι δημότες αποφασίζουν τον Αντιδήμαρχό που θα τους εκπροσωπεί. Ο νέος Αντιδήμαρχος θα έχει ένα σοβαρό επικουρικό ρόλο να διαδραματίσει για τον εκάστοτε Δήμαρχο, και είναι σαφές ότι ο ρόλος του θα είναι καθοριστικό και ουσιαστικό και δεν θα περιορίζεται μόνο στα τυπικά. Για αυτό πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν συγκροτημένα ποιον επιθυμούν πραγματικά να τους εκπροσωπεί αλλά και να απευθύνονται.

*Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες των προτεραιοτήτων σας σε σχέση με την επόμενη πενταετία; Τι θα θέλατε να αλλάξετε τα επόμενα χρόνια, για να γυρίσει σελίδα η Λάρνακα.

Βασική άξονες όπως τους έχω παρουσίαση και στο προεκλογικό μου πρόγραμμα είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη, η καθαριότητα/πράσινο, η εκπαίδευση και η αναβάθμιση αν θέλετε των υποδομών του πολιτισμού. Η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής, η προσπάθεια υλοποίησης Λιμανίου – Μαρίνας κυριαρχούν ψηλά στην ατζέντα. Στόχος μας θα είναι, γιατί είμαι βέβαιος ότι όλοι επιθυμούν μια καλύτερη πόλη, είναι να οικοδομήσουμε μια Λάρνακα που θα θέλουν οι νέοι να ζουν και να εργάζονται, μια πόλη στην οποία θα θέλουν να επενδύουν και μια πόλη θα προσελκύει νέους ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

Θα ήθελα απλά να προσθέσω σε αυτή τη νέα πενταετία την συμμετοχή των δημοτών, την ενεργότερη ουσιαστικά εμπλοκή τους στην πόλη που ζουν και εργάζονται. Για αυτό έχω καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση για το πως μπορεί να επιτευχθεί.

*Τις τελευταίες εβδομάδες, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και επικρατεί ανησυχία, σε σχέση με το μέλλον της μεγάλης ανάπτυξης για το Λιμάνι και τη Μαρίνα Λάρνακας. Ως ένας άνθρωπος με μακρά πείρα και ταυτόχρονα που διεκδικεί ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποια είναι η άποψη σας και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Όλοι μας προβληματιζόμαστε από το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχει σημειώθει καμία πρόοδος σε ότι αφορά την ιδιωτική ανάπτυξη και διαχείριση της Μαρίνας Λάρνακας, ενώ πρόσφατα το κράτος τερμάτισε τη σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Θεωρώ ότι είναι η ώρα για μια μοναδική συνεργασία Δήμου - Κεντρικής Κυβέρνησης και τοπικών Ιδιωτικών Επιχειρηματιών και Επενδυτικών Κεφαλαίων για να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα μοντέλο το οποίο βλέπει το οικοσύστημα της Μαρίνας ως τον πυρήνα της μακροχρόνιας οικονομικής, τουριστικής, τεχνολογικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης της Λάρνακας.

Το μοντέλο που εισηγούμαι εστιάζεται στη σύσταση εταιρείας με μετόχους την Κυπριακή Δημοκρατία, το Δήμο Λάρνακας, τοπικούς επιχερηματικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και αθλητικούς φορείς με ένα τρόπο ο οποίος είναι βέβαια εφικτός, νομότυπος και λειτουργικός. Παραμένω αισιόδοξος, γιατί όπως έχω αναφέρει η Λάρνακα ξέρει να βάζει στόχους και να τους υλοποίει. Όποια και να είναι η έκβαση η Μαρίνα και το Λιμάνι πάντα θα ανήκει σε εμάς.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο