Γάζα, Αϊτή, Μαλί, Ν.Σουδάν και Σουδάν σε κατάσταση συναγερμού πείνας

Οι κάτοικοι της Γάζας, της Αϊτής, του Μαλί, του Νότιου Σουδάν και του Σουδάν θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα» επισιτιστικής ανασφάλειας μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς τις ενέργειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τις διεθνείς προσπάθειες να επιτραπεί η πρόσβαση σε πληγείσες περιοχές, προειδοποίησαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι η Γάζα απειλείται με λιμό.

Σε νέα έκθεση για τις «εστίες πείνας» σε όλο τον κόσμο, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναφέρουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -το ήμισυ του πληθυσμού του παλαιστινιακού εδάφους- θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση καταστροφικής επισιτιστικής ανασφάλειας έως τα μέσα Ιουλίου.

Η κατάσταση αυτή είναι η συνέπεια του «καταστροφικού αντίκτυπου της σύγκρουσης που είναι σε εξέλιξη, των αυστηρών περιορισμών πρόσβασης και της κατάρρευσης των τοπικών αγροδιατροφικών συστημάτων», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο μετάδοσης της επισιτιστικής ανασφάλειας στον Λίβανο και τη Συρία.

Στο Νότιο Σουδάν, «η χαμηλή τοπική παραγωγή τροφής που σχετίζεται με την υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί σε άλμα τις τιμές των βασικών τροφίμων, που επιδεινώνεται από τον κίνδυνο πλημμυρών και τα συνεχή κύματα συγκρούσεων μεταξύ εθνοτήτων», σύμφωνα με την έκθεση που αξιολογεί την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Στο Μαλί, η κατάσταση χειροτερεύει λόγω της «κλιμάκωσης των συγκρούσεων» και «επιτείνεται από την αποχώρηση» της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο Σουδάν, εν μέσω αγροτικής παραγωγής που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη βία και τις λεηλασίες και εισαγωγών που παρεμποδίζονται από υλικές και οικονομικές δυσκολίες, οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν άλμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο FAO και το WFP προσέθεσαν την Αϊτή στον κατάλογο των περιοχών που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία (ο προηγούμενος κατάλογος χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2023) καθώς η αυξανόμενη βία ένοπλων ομάδων «διαταράσσει την τροφοδοσία, αυξάνει τους εσωτερικούς εκτοπισμούς και επηρεάζει την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Συνολικά, η επισιτιστική κρίση επιτείνεται σε 18 «εστίες πείνας», σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΟΗΕ, με «πολύ υψηλό» επίπεδο ανησυχίας για το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μιανμάρ, τη Συρία και την Υεμένη.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Η Χαμάς δεν αποχώρησε από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υποστηρίζει αξιωματούχος της
Η πρώτη αντίδραση της Μελάνια Τραμπ- «Ένα τέρας, προσπάθησε να σβήσει το πάθος του Ντόναλντ»
Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ο 23χρονος που εντοπίστηκε τραυματισμένος στην Αγία Νάπα
Ανάλυση Sky News: Η επόμενη ημέρα-Πώς η απόπειρα κατά του Τραμπ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των Εκλογών
Τέσσερις νεκροί έπειτα από οικογενειακή διαμάχη στη Γερμανία
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που o Τόμας Μάθιου Κρουκς ανοίγει πυρ κατά του Τραμπ
Μεταφέρεται εσπευσμένα στη Γαλλία ο 17χρονος εθνοφρουρός-Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
Πυροβολισμοί στη Γερμανία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες
Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η φρουρά του Τραμπ είχε ειδοποιηθεί 3-4 λεπτά πριν ο 20χρονος πυροβολήσει
Νέα δήλωση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του-«Δεν θα φοβηθούμε, ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο»