Γάζα, Αϊτή, Μαλί, Ν.Σουδάν και Σουδάν σε κατάσταση συναγερμού πείνας

Οι κάτοικοι της Γάζας, της Αϊτής, του Μαλί, του Νότιου Σουδάν και του Σουδάν θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα» επισιτιστικής ανασφάλειας μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς τις ενέργειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τις διεθνείς προσπάθειες να επιτραπεί η πρόσβαση σε πληγείσες περιοχές, προειδοποίησαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι η Γάζα απειλείται με λιμό.

Σε νέα έκθεση για τις «εστίες πείνας» σε όλο τον κόσμο, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναφέρουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -το ήμισυ του πληθυσμού του παλαιστινιακού εδάφους- θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση καταστροφικής επισιτιστικής ανασφάλειας έως τα μέσα Ιουλίου.

Η κατάσταση αυτή είναι η συνέπεια του «καταστροφικού αντίκτυπου της σύγκρουσης που είναι σε εξέλιξη, των αυστηρών περιορισμών πρόσβασης και της κατάρρευσης των τοπικών αγροδιατροφικών συστημάτων», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο μετάδοσης της επισιτιστικής ανασφάλειας στον Λίβανο και τη Συρία.

Στο Νότιο Σουδάν, «η χαμηλή τοπική παραγωγή τροφής που σχετίζεται με την υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί σε άλμα τις τιμές των βασικών τροφίμων, που επιδεινώνεται από τον κίνδυνο πλημμυρών και τα συνεχή κύματα συγκρούσεων μεταξύ εθνοτήτων», σύμφωνα με την έκθεση που αξιολογεί την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Στο Μαλί, η κατάσταση χειροτερεύει λόγω της «κλιμάκωσης των συγκρούσεων» και «επιτείνεται από την αποχώρηση» της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο Σουδάν, εν μέσω αγροτικής παραγωγής που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη βία και τις λεηλασίες και εισαγωγών που παρεμποδίζονται από υλικές και οικονομικές δυσκολίες, οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν άλμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο FAO και το WFP προσέθεσαν την Αϊτή στον κατάλογο των περιοχών που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία (ο προηγούμενος κατάλογος χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2023) καθώς η αυξανόμενη βία ένοπλων ομάδων «διαταράσσει την τροφοδοσία, αυξάνει τους εσωτερικούς εκτοπισμούς και επηρεάζει την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Συνολικά, η επισιτιστική κρίση επιτείνεται σε 18 «εστίες πείνας», σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΟΗΕ, με «πολύ υψηλό» επίπεδο ανησυχίας για το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μιανμάρ, τη Συρία και την Υεμένη.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η στιγμή που όχημα πέφτει πάνω σε διαδηλωτές στο Βελιγράδι-Tραυματίστηκαν τρία άτομα
Γυναίκες τρομοκρατούνται με drone για να φορούν χιτζάμπ στο Ιράν-Βασανιστήρια και βιασμοί για όσες δεν υπακούν
Για ανθρωποκτονία κατηγορείται ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου για τη σύγκρουση στη Βόρεια Θάλασσα
Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Στάρμερ οι ηγέτες που θέλουν να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία
Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΝASA για διάσωση των δύο αστροναυτών που εγκλωβίστηκαν στο διάστημα
Η... μαύρη λίστα του Τραμπ-Θα απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες 43 χωρών
Τρόμος στο Μεξικό από σεισμό 5,5 Ρίχτερ-Στους δρόμους οι κάτοικοι (pics&vids)
Πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία-Ένας νεκρός και δώδεκα τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά
Δριμεία επίθεση Στάρμερ σε Πούτιν-«Δεν είναι σοβαρός όταν μιλά για ειρήνη, προσπαθεί να κωλυσιεργήσει»
Ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Νότιας Κορέας