Με είκοσι προτάσεις απαντά στην περιβαλλοντική κρίση το Κίνημα Οικολόγων

Με είκοσι προτάσεις απαντά στην περιβαλλοντική κρίση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τις οποίες παρουσίασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε ότι οι αυτές έχουν τεθεί και ενώπιον των υποψηφίων για εκλογή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους οποίους οι Οικολόγοι στηρίζουν.

Σε συνέντευξη Τύπου στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, ο κ. Περδίκης απαριθμίζοντας τις προτάσεις του Κινήματος είπε ότι σε αυτές περιλαμβάνεται ότι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν μεγαλύτερη και ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση των τοπικών σχεδίων ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων εισηγείται όπως η ΤΑ θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση αδειών για ψηλά κτήρια, την εκπόνηση στρατηγικής Μελέτης Εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υιοθέτηση γενικής στρατηγικής για τη χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι το Κίνημα εισηγείται να προωθηθεί η ανακύκλωση στην πηγή αλλά και η ανταποδοτική ανακύκλωση και να εντοπιστούν όλοι οι παράνομοι σκουπιδότοποι, να καθαριστούν οι παράνομοι σκυβαλλότοποι και να γίνει ορθολογιστική αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Ανέφερε ότι μέσα στις προτάσεις των Οικολόγων είναι και η εισαγωγή  στη διαδικασία της έκδοσης πολεοδομικής / οικοδομικής άδειας της υποχρεωτικής εξασφάλισης άδειας εκκοπής δέντρων από το Τμήμα Δασών για τα δέντρα που σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος το Κίνημα Οικολόγων προτείνει όπως πυκνώσει και ενδυναμωθεί / εκσυγχρονιστεί το δίκτυο των Πράσινων Σημείων, αναπτυχθεί συλλογικό σύστημα συλλογής κλαδεμάτων και κομποστοποίησης και προωθηθεί η οικιακή κομποστοποίηση αστικών βιοδιασπούμενων αποβλήτων.

Ανάμεσα στις προτάσεις των Οικολόγων είναι και η «αναθεώρηση πολεοδομικών σχεδίων που απειλούν με καταστροφή το φυσικό περιβάλλον και το πράσινο όπως οι αυτοκινητόδρομοι και η προώθηση πολιτικών αστικού αναδασμού ώστε στις αστικές περιοχές να επιδιώκεται η αξιοποίηση των άδειων τεμαχίων και στις κοινότητες να δημιουργούνται συνθήκες για αξιοποίηση των κατοικιών στο κέντρο των παραδοσιακών οικισμών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων πρέπει «να ακυρωθεί η διακριτική εξουσία που παραχωρείται στις πολεοδομικές αρχές να παραχωρούν ορόφους, πέραν των όσων καθορίζονται στα τοπικά σχέδια, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εφαρμογής σχεδίων στεγαστικής πολιτικής.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι οι είκοσι αυτές προτάσεις οδηγούν στην πράσινη μετάβαση την μετατροπή δηλαδή των δήμων και κοινοτήτων της Κύπρου σε οικολογικούς γιατί όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εδώ, αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση και έχουμε ευθύνη και υποχρέωση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δράσουμε για το περιβάλλον».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας, Παναγιώτης Μέντζης, σε σύντομη παρέμβασή του είπε ότι η πράσινη μετάβαση είναι το πιο ουσιώδες για τον πολίτη γιατί αν δεν κάνουμε τα απαραίτητα και προσπαθήσουμε να πατάξουμε την κλιματική αλλαγή με δράσεις όπως αυτές του Κινήματος Οικολόγων η πόλη μας θα είναι πάρα πολύ άσχημη για να ζούμε σε αυτήν».

Ο υποψήφιος Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Αντώνης Κουππαρής, δήλωσε ότι το περιβάλλον ανήκει σε όλους και όλοι οφείλουμε να το προστατεύσουμε με την εφαρμογή πραγματικής περιβαλλοντικής πολιτικής και όχι αυτής που κατά το δοκούν εφαρμόζουν όσοι μας διοικούν».

Αξιωματούχοι και μέλη του Κινήματος Οικολόγων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μοίρασαν μικρές γλάστρες στους πεζούς που διέρχονταν της οδού Λήδρας και της Πλατείας Ελευθερίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους