Τούρκος ΥΠΑΜ: Να γίνει διαπραγμάτευση για μια λύση δύο κρατών

Σημαντική θέση στην «ένδοξη ιστορία» της Τουρκίας κατέχει η «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή του 1974. Χαρακτήρισε παράλληλα την ε/κ πλευρά ως «αδιάλλακτη» και υποστήριξε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να γίνει διαπραγμάτευση για μια λύση δύο κρατών.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο της εισβολής, ο Τούρκος ΥΠΑΜ υποστήριξε ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974, την οποία πραγματοποιήσαμε χέρι-χέρι με τους Τουρκοκύπριους αδερφούς και αδελφές μας και μαρτυρήσαμε μαζί, κατέχει ξεχωριστή σημαντική θέση στην ένδοξη Ιστορία μας. Χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, η 50η επέτειος της οποίας θα εορταστεί στις 20 Ιουλίου, ο διωγμός που υπέστησαν οι συμπατριώτες μας τερματίστηκε και τα δίκαια αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν». 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η επιχείρηση αυτή κατέχει εξαιρετική θέση από την άποψη ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη συνεκτική επιχείρηση στοιχείων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία της Δημοκρατίας και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία». «Η Διοίκηση των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου, η οποία βρίσκεται στο νησί από το 1974, αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για τις δύο πλευρές. Ενδεχόμενος καθορισμός της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί με διαφορετικό τρόπο καθώς και η διατύπωση προκλητικών λόγων για το θέμα αυτό δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν δεν υπάρχουν πια αίμα και δάκρυα στο νησί εδώ και μισό αιώνα, αυτό συμβαίνει χάρη στην παρουσία των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων εκεί», υποστήριξε αναφερόμενος στα κατοχικά στρατεύματα.

Όπως είπε, «δεν πρέπει να λησμονείται ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για το νησί, αλλά και για τη γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, η οποία διανύει μια περίοδο λεπτών ισορροπιών. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια της περιοχής το γεγονός ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις φέρουν εις πέρας μια τόσο ιστορική αποστολή πλάι-πλάι με το πολύτιμο προσωπικό της Διοίκησης Σωμάτων Ασφαλείας Κύπρου».

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί και αδελφές μας έχουν προσεγγίσει θετικά τις διεθνείς προτάσεις επίλυσης εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις».

Είπε ακολούθως ότι «αυτοί που κάνουν όνειρα χρησιμοποιώντας λόγους περί στάτους κβο είναι η μόνη πηγή μη-λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν δεν αλλάξει νοοτροπία η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία θεωρεί τον εαυτό της μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τον τουρκοκυπριακό λαό μειονότητα, είναι αδύνατον να πετύχει μια νέα διαπραγμάτευση και να δημιουργηθεί μια εταιρική σχέση στο νησί».

Σύμφωνα με τον Γκιουλέρ «αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να εγγυάται τα έννομα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μακροχρόνιες και απαρχαιωμένες συζητήσεις δεν συμβάλλουν και δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης».

«Τα προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς και η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τρίτες χώρες εξυπηρετούν μόνο την μη-λύση» συμπλήρωσε.

Είπε ότι πρέπει πλέον να αναγνωριστεί ότι «η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η επίσημη καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Ο Πρόεδρός μας καλεί τη διεθνή κοινότητα σε κάθε διεθνή πλατφόρμα να αναγνωρίσει την τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «το συντομότερο δυνατό. Στον πυρήνα αυτής της έκκλησης βρίσκεται η ιδέα ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με μόνιμο και δίκαιο τρόπο. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη ‘Λύση των δύο Κρατών’ και δεν υπάρχει πλέον κανένας δισταγμός στο θέμα αυτό».

Αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να ενεργήσουν με τρόπο που να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συνέχισε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της μιας μόνο πλευράς και να προσεγγίσει το θέμα με λογικό, αμερόληπτο και προσανατολισμένο στη λύση τρόπο. Ωστόσο, όπως δηλώναμε πάντα, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι ποτέ δεν θα διακυβεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα υποστηρίζοντας μια ειρηνική λύση» είπε.

Θα συνεχίσουμε, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΑΜ «να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» - όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - «οι οποίες διαταράσσουν την ισορροπία στο νησί και συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της τδβκ».

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι τόσο να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας θα ζουν με ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία όσο και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο εκφράσαμε ξεκάθαρα την αντίδρασή μας στις απαράδεκτες προσπάθειες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλουν το οδικό έργο στην Πύλα, το οποίο ξεκίνησε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Δυστυχώς, αυτός ο δρόμος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και οι κάτοικοι της Πύλας συνεχίζουν να υποφέρουν. Ομοίως, έχουμε δει ξεκάθαρα αυτήν την άδικη προσέγγιση σε διάφορα πρόσφατα προβληματικά σημεία […] Όπως γίνεται κατανοητό από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται το παραμικρό κενό και αυτή η κατάσταση δυστυχώς υποστηρίζεται από ορισμένες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τα Ηνωμένα Έθνη» είπε. 

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι «όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι εμείς, ως Τούρκοι γιοι Τούρκων, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο που ξέρουμε ότι είναι σωστός, να είμαστε δυνατοί και προσεκτικοί ανά πάσα στιγμή και να εμποδίσουμε όλα αυτά τα παιχνίδια με προληπτικές κινήσεις. Η προσδοκία μας από την Ειρηνευτική Δύναμη είναι να ενεργεί σύμφωνα με την αποστολή της στο νησί και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της τδβκ’ Υπογραμμίζουμε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει συμφωνία με τη διοίκηση της τδβκ σχετικά με την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί».

Ισχυρίστηκε ακολούθως ότι «σήμερα στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να οικοδομηθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και να τεθούν οι στόχοι. Με βάση αυτή την αντίληψη, η Τουρκία είναι της άποψης ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να γίνει διαπραγμάτευση για μια λύση δύο κρατών, να αναγνωριστούν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, να αναγνωριστεί η τδβκ».

«Αυτή η αναγνώριση θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού και θα διασφαλίσει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα λάβει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κληρώνει χίλια ευρώ ο Καρούσος για εγγραφή στο σύστημα παραλαβής λογαριασμών νερού μέσω email
Ζητά πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από Γάζα η Παλαιστινιακή Αρχή
Το άγνωστο θρίλερ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα-Οι μεσάζοντες και η ανταλλαγή ομήρων με αιχμάλωτους
Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί Παλαιστίνοι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά σχολεία
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025