Πίσω από τη βιτρίνα των Ευρωεκλογών-Πόσο κοντά είναι η επιτυχία από την αποτυχία στις εκλογές της ΤΑ

Τη βραδιά των εκλογών, τα φώτα της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού, θα είναι όλα στραμμένα σε μια συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, αυτή των Ευρωεκλογών, με κλεφτές ματιές και στα αποτελέσματα του δήμου ή της περιφέρειας που τους απασχολεί. Την ίδια ώρα η προσοχή των κομμάτων, και να ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να επικεντρωθούν μόνο στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Αναμφίβολα η πρώτη αξιολόγηση, τη βραδιά των εκλογών, για το αν ένα κόμμα είναι στην πλευρά των νικητών ή των ηττημένων, θα γίνει με δεδομένο το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Σε κάθε κόμμα, επεξεργάζονται όλα τα σενάρια. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν τρεις κατηγορίες σεναρίων, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές. Για το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, το καλό σενάριο προϋποθέτει διατήρηση των δύο εδρών και την πρωτιά, για το ΔΗΚΟ διατήρηση της έδρας και τρίτη θέση, για την ΕΔΕΚ διατήρηση της έδρας. Το κακό σενάριο, για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα ήταν η μη επίτευξη του στόχου της πρωτιάς, αλλά διατήρηση δύο εδρών, για το ΔΗΚΟ η απώλεια της τρίτης θέσης αλλά η διατήρηση της έδρας, ενώ το εφιαλτικό σενάριο και για τα τρία κόμματα, θα ήταν η απώλεια έδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα παραβάν, πολλά κόμματα-Τα πολλαπλά ψηφοδέλτια οδηγούν σε άτυπη οριζόντια ψηφοφορία

Συνεπώς, η πρώτη αξιολόγηση για τα μεγάλα ή παραδοσιακά κόμματα, θα γίνει στη βάση των παραπάνω κριτηρίων. Από εκεί και πέρα, εκείνοι που θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα, θα ρίξουν και μια πιο ενδελεχή ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτό το επίπεδο το διακύβευμα για τα κόμματα είναι τεράστιο. Τους προηγούμενους μήνες, έκαναν επιλογές, οι οποίες έτυχαν αμφισβήτησης ή κριτικής και σήμερα θα πρέπει να είναι έτοιμα να αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Για παράδειγμα, στο ΑΚΕΛ θα κριθούν για την επιλογή να βγάλουν μπροστά, είτε πρόσωπα από άλλους κομματικούς χώρους, είτε από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξιάς. Είναι ενδεικτικό πως από τους μεγάλους δήμους, στον μόνο που το ΑΚΕΛ διεκδικεί τη δημαρχία με δικό του στέλεχος, είναι στη Λάρνακα, με τον Ανδρέα Βύρα. Σε Πάφο, Στρόβολο και Λεμεσό, στηρίζει πρόσωπα από τον χώρο του ΔΗΚΟ, ενώ σε Λευκωσία και Παραλίμνι, στηρίζει πρόσωπα κεντροδεξιών καταβολών.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και για τις προεδρίες τον ΕΟΑ. Από τους πέντε υποψήφιους, κανένας δεν είναι κομματικό στέλεχος του ΑΚΕΛ. Το κόμμα της αριστεράς επέλεξε τεχνοκράτες, που δυνητικά θα προσέλκυαν και ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους. Αν αυτή η συνταγή είναι επιτυχημένη, θα κριθεί το βράδυ των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχονται με φόρα τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα-Οι δυναμικές και οι ζυμώσεις που θα αλλάξουν τον χάρτη του Ευρωκοινοβουλίου

Το πιο σίγουρο άλογο για το ΑΚΕΛ, άλλωστε, είναι ο Ανδρέας Βύρας, ο οποίος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, καταφέρνει να κερδίσει. Το καλό σενάριο για την Εζεκία Παπαϊωάννου, προϋποθέτει την εκλογή Προύντζου, Αρμεύτη και Σταυρινίδη, τουλάχιστον, έτσι ώστε να θεωρηθεί πως οι επιλογές που έγιναν, πήραν θετικό πρόσημο και από την κοινωνία των πολιτών. Σε επίπεδο Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, στο ΑΚΕΛ θα ήθελαν να δουν την εκλογή τουλάχιστον δύο υποψηφίων που στηρίζουν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, είναι πιο πιθανό να συμβεί σε Λάρνακα και Λεμεσό.

Αντίστοιχα ο ΔΗΣΥ, μπορεί να επέλεξαν υποψηφίους που βρίσκονται πιο κοντά στον κομματικό πυρήνα, ωστόσο δεν ήταν και λίγες οι αντιδράσεις, συνεπώς η όποια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα γίνει και στη βάση των διαφόρων φωνών ή επικρίσεων που ακούστηκαν την περίοδο που το κόμμα αποφάσιζε για τους υποψηφίους τους.

Για παράδειγμα, αν ο ΕΟΑ Πάφου χαθεί, τότε η ευθύνη δεν θα βαραίνει τον κ. Τσιέλεπο που κατέρχεται ως αντάρτης αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν σε κεντρικό επίπεδο από το κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για το Παραλίμνι, αλλά και για αρκετές αντιδημαρχίες. Το κρίσιμο για τον ΔΗΣΥ, είναι αφενός η μάχη που δίνει ο τρίτος τη τάξει στην κομματική ιεραρχία, Νίκος Τορναρίτης στη Λευκωσία, αλλά και ο Νίκος Νικολαΐδης στη Λεμεσό. Στον Στρόβολο η επιτυχία του Χρίστου Τσίγκη δεν θα μπορεί να πιστωθεί αποκλειστικά στην Πινδάρου, αφού πρόκειται για στέλεχος της ΔΗΠΑ, ενώ σε επίπεδο των υπολοίπων υποψηφίων για τις προεδρίες των ΕΟΑ, τα δεδομένα μοιάζουν να είναι υπέρ του κόμματος της Αννίτας Δημητρίου.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, είναι ξεκάθαρο πως ο κομματικός μηχανισμός, επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του, στις Ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, προκάλεσαν μια πρωτοφανή κινητοποίηση, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να βγαίνει ο ίδιος μπροστά κι από κοντά τα υπόλοιπα στελέχη που βρίσκονται πέριξ της ηγεσίας, για να διασφαλίσουν, πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις τη βραδιά των Ευρωεκλογών.

Από εκεί και πέρα, για την αξιολόγηση των επιλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τρεις είναι οι βασικές νίκες που θα ήθελαν να καταγράψουν. Η πρώτη αφορά τον δήμο Στροβόλου με τον Σταύρο Σταυρινίδη, η δεύτερη τον Γιάννη Αρμεύτη στη Λεμεσό και η τρίτη τον Εύρο Λοιζίδη στην Πάφο. Βέβαια καμία από τις τρεις αυτές νίκες, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο, αν χαθεί η έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα κι αν χαθεί η τρίτη θέση από το ΕΛΑΜ.

Σε ό,τι αφορά το ΕΛΑΜ πάντως, ο μεγάλος στόχος παραμένει η εκλογή Ευρωβουλευτή. Από εκεί και πέρα, θα θεωρηθεί υπέρβαση αν το κόμμα του Χρίστου Χρίστου καταλάβει την τρίτη θέση, ενώ σε ότι αφορά τους δήμους που διεκδικεί με κομματικό υποψήφιο, αυτό που θα ήθελαν, είναι τα ποσοστά του Λίνου Παπαγιάννη και του Σωτήρη Ιωάννου στη Λάρνακα, να είναι τέτοια που να επιβεβαιώνουν την ραγδαία αύξηση αποδοχής του κόμματος από την κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα ο προεκλογικός-Μπαίνουν στην τελική στροφή κόμματα, υποψήφιοι και Υπηρεσία Εκλογών

Δειτε Επισης

Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς
Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι
Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ