Χτυπούν 40αρια τα θερμόμετρα και 30αρια οι κιλοβατώρες-Δύσκολο καλοκαίρι λόγω καύσωνα και κόστους ενέργειας

Μια πρώτη γεύση για το δύσκολο καλοκαίρι που ακολουθεί, αποτελούν οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου, με τα πρώτα σαραντάρια να κάνουν την εμφάνισή τους. Σαραντάρια, που αφενός καθιστούν την επιλογή της παραλίας ή του βουνού για ανάσες δροσιάς μονόδρομο, αλλά παράλληλα, αφήνουν ως μόνη διέξοδο στους καταναλωτές τη χρήση των κλιματιστικών, είτε στα σπίτια, είτε στα γραφεία.

Και βέβαια η αυξημένη χρήση κλιματιστικών, σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας, που με τη σειρά της, αναπόφευκτα, φέρνει και αύξηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, κάτι που αποτελεί και την μεγάλη έγνοια των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΗΚ, η ζήτηση ηλεκτρισμού τις τελευταίες ημέρες, έχει κτυπήσει κόκκινο με υπερδιπλασιασμό των ζητούμενων φορτίων. Αν και το σύστημα είναι υπερφορτωμένο, από πλευράς ΑΗΚ, δίδονται διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα διακοπών κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, πέρα από έκτακτες περιπτώσεις, που μπορεί να οφείλονται σε ζημιές που προκαλούν τρίτοι στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η Αρχή έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για το καλοκαίρι. «Εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα υπερφόρτωσης του συστήματος τους θερμούς μήνες, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά αποκλειστικά τον ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, που είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί τη ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας».

Από πλευράς της Αρχής, αυτό που υποδεικνύεται πως, με δεδομένο ότι η ηλεκτροδότηση της Κύπρου, στηρίζεται πλήρως στην παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα, λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος, ότι μπορεί να υπάρξουν απρογραμμάτιστες βλάβες. Προς αυτή την κατεύθυνση, λήφθηκε απόφαση για συντήρηση και ενδυνάμωση, του δικτύου, ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες για βλάβες.

Παράλληλα, τρέχει και σχετικό πρόγραμμα για κλαδέματα κατά μήκος εναέριων καλωδίων. «Υπάρχει πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα, κυρίως εντός δασικών περιοχών, όπου η Αρχή προβαίνει σε κλάδεμα των δέντρων προτού αρχίσει το καλοκαίρι, για να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω τρίτων

Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες έχουν παρατηρηθεί περιστατικά με διακοπές ρεύματος σε συγκεκριμένες περιοχές για ορισμένες ώρες, εντούτοις, όπως έχει διαφανεί μετά τους ελέγχους που έγιναν, δεν οφείλονταν στην υπερφόρτωση του συστήματος, αλλά σε ανθρώπινο παράγοντα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο δίκτυο και τα συνεργεία της ΑΗΚ να τρέχουν για να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, όπως εξήγησε στον REPORTER, η κα. Παπαδόπουλου, οφείλονταν στη μια περίπτωση από λάθος εργολάβου που απέκοψε καλώδιο της ΑΗΚ. «Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, ωστόσο, όταν ενημερωθεί εκ των προτέρων η ΑΗΚ, γίνεται σύντομα η επαναφορά της ηλεκτροδότησης γιατί γνωρίζουμε το σημείο του προβλήματος. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις όμως που οχήματα αποκόπτουν καλώδια, ή κάποιος εκσκαφέας κόβει υπόγειο καλώδιο, δυστυχώς, παίρνει χρόνο στα συνεργεία για να εντοπίσουν το σημείο της βλάβης».

Παραμένουν φουσκωμένοι οι λογαριασμοί

Σε ότι αφορά το θέμα που «καίει» τους καταναλωτές, προβλέπεται ότι οι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση, της τάξεως του 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο αντίστοιχο λογαριασμό. Για παράδειγμα, για ένα υποστατικό με κατανάλωση 800 κιλοβατώρων σε μια διμηνία, ο καταναλωτής υπολογίζεται να πληρώσει 30 σεντ την κιλοβατώρα, δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 240 ευρώ.

Οι αυξημένες τιμές, δεν λένε να μειωθούν, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της αυξημένης τιμής του καυσίμου διεθνώς, που επηρεάζει τα τιμολόγια και δεύτερων λόγω των τιμών για τα δικαιώματα των θερμοκηπιακών αερίων.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως, ότι η Αρχή από την πλευρά της, προχωρεί συνεχώς σε διακανονισμούς με τους καταναλωτές για αποπληρωμή των λογαριασμών, ωστόσο, όπως υπέδειξε η κα. Παπαδοπούλου, «δεν το διατυμπανίζουμε, γιατί δυστυχώς, υπάρχουν καταναλωτές που εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία. Υπάρχουν πελάτες οι οποίοι έχουν κάνει μέχρι και δεκαπέντε σχέδια εξόφλησης σε δόσεις, χωρίς να τα τηρούν και να τα τιμούν. Γι’ αυτό τον λόγο, γίνονται ευκολίες πληρωμής στα άτομα που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αφού σκοπός είναι να μην τους αποκοπεί η παροχή του ρεύματος. Από εκεί και πέρα, όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, σε κάποια στιγμή αναγκαστικά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα διακοπεί», κατέληξε η κα. Παπαδοπούλου.

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»