Προειδοποιεί ο ΙΕΑ-«Ο πλανήτης υπολείπεται του στόχου του 2030 για τις ΑΠΕ»

Οι χώρες υπολείπονται του στόχου που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), όπου δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2030, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Έκθεση του ΙΕΑ διαπιστώνει ότι οι φιλοδοξίες και τα σχέδια υλοποίησης που έχουν οι χώρες δεν συνάδουν ακόμη με τον βασικό στόχο που τέθηκε στην COP28, αλλά σημειώνει πως οι κυβερνήσεις έχουν εργαλεία για να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους στους επόμενους μήνες μέσω της διαδικασίας NDC, η οποία αφορά τα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα των κρατών με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προσαρμογή στις κλιματικές επιπτώσεις.

Η έκθεση του ΙΕΑ, ο οποίος καλύπτει σχεδόν 150 χώρες, διαπιστώνει ότι θα μπορούσαν να φθάσουν τα 8.000 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε έξι χρόνια.

Αυτή η δυναμικότητα θα υπολείπεται κατά πολύ των 11.000 GW που τα κράτη δεσμεύθηκαν στη συμφωνία για το κλίμα COP28, στο Ντουμπάι, στα τέλη του περασμένου έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Αν οι χώρες συμπεριλάμβαναν όλες τις υφιστάμενες πολιτικές, τα σχέδια και τις εκτιμήσεις τους στα νέα τους εθνικά σχέδια που θα υποβληθούν το επόμενο έτος - τα οποία θα περιλαμβάνουν αναθεωρημένες φιλοδοξίες για το 2030 και νέους στόχους για το 2035 - θα αντανακλούσαν το 70% των όσων απαιτούνται μέχρι το 2030 για την επίτευξη του στόχου τριπλασιασμού, που αντιστοιχεί σε 11 000 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός.

«Η παρούσα έκθεση καθιστά σαφές ότι ο στόχος του τριπλασιασμού είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός - αν και μόνο αν οι Κυβερνήσεις μετατρέψουν γρήγορα τις υποσχέσεις σε σχέδια δράσης", αναφέρει σε δήλωση του που περιλαμβάνεται στην έκθεση ο εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

Προσθέτει ότι «στην COP28, σχεδόν 200 χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία, γεγονός που αποτελεί μια από τις κρίσιμες δράσεις για να διατηρηθούν ζωντανές οι ελπίδες για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 °C.

«Με την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στην COP28 - συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του διπλασιασμού της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2030 - οι χώρες παγκοσμίως έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επιταχύνουν την πρόοδο προς ένα πιο ασφαλές, οικονομικά προσιτό και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα» αναφέρει ο κ. Μπιρόλ, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΙΕΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στις προσπάθειες τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με στόχο να ακούσει τους νέους, η Κυβέρνηση εγκαινιάζει την πλατφόρμα ΕΚΦΡΑCY
Η Google προχωρά σε εξαγορά ρεκόρ εταιρείας κυβερνοασφάλειας έναντι 23 δισ. δολαρίων
Το τηλεσκόπιο της NASA κατέγραψε έναν κοσμικό χορό που ξεκίνησε πριν από εκατομμύρια χρόνια
Επιστροφή της Ευρώπης στο διάστημα-Βίντεο από την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 6
Στο 77,1% η κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας της Κύπρου, σύμφωνα με Έκθεση
Oι μελωδίες δημοφιλών τραγουδιών πιο απλές με την πάροδο των χρόνων
Σημάδια μη φυσιολογικής ενεργοποίησης ανοσοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς με Long Covid
Έφτασαν στην Κίνα τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Αποδέχονται την Τεχνητή Νοημοσύνη οι εργαζόμενοι, δίνουν προτεραιότητα στις δεξιότητες
Νέα τεχνική ραδιοχρονολόγησης υπολογίζει στο 280 π.Χ. το τελευταίο ταξίδι του πλοίου της Κερύνειας