Α. Μιχαηλίδου: Βελτίωση σωματικής και ψυχικής υγείας στους στόχους του ΥΠΑΝ

Οι γενικότεροι σχεδιασμοί μας ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στον τομέα του αθλητισμού αποσκοπούν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων των πολιτών και στην προαγωγή του αθλητισμού ως φορέα παιδείας και ως εργαλείου υγειούς τρόπου ζωής, είπε η επικεφαλής του Υπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στην τελετή βράβευσης Σχολικού Αθλητισμού Μέσης Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2023-2024, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο. 

Η Υπουργός Παιδείας στον χαιρετισμό της σημείωσε πως η συνολική αγωγή των παιδιών και των νέων και η διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτών ικανών να ενεργούν αυτόνομα και συνετά, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, είναι η βασική επιδίωξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Πρόσθεσε ότι, πέραν τούτων, η αγωγή που παρέχεται στους μαθητές και στις μαθήτριες στοχεύει και στην καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας, η οποία συνδέεται με το «ευ αγωνίσθεσαι», τη διάκριση, την καταξίωση και την επιβράβευση.

Ακολούθως η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ενισχύοντας τον θεσμό των Αθλητικών Σχολείων, στοχεύει στην πολύπλευρη στήριξη των μαθητών - αθλητών που διακρίνονται στον τομέα του αθλητισμού, τόσο για τη σωστή προετοιμασία και προαγωγή της άθλησης όσο και για την υποστήριξη του στόχου της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αριστείας στον αθλητισμό.

Σημειώνοντας ότι στο παρόν στάδιο λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις επαρχίες τα Αθλητικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα ενίσχυσης της προπονητικής δραστηριότητας των μαθητών - αθλητών, με παράλληλη ακαδημαϊκή και ψυχολογική υποστήριξη, επεσήμανε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται για φοίτηση στα Αθλητικά Σχολεία και οι αγωνιστικές διακρίσεις των μαθητών-αθλητών στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, και οι εξαιρετικές σχολικές επιδόσεις τους, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της δομής και της φιλοσοφίας του Αθλητικού Σχολείου.

Εξέφρασε, ακόμα, την πεποίθηση ότι η ενίσχυση της προπονητικής δραστηριότητας κατά τις πρωινές ώρες και η συνεχής παρακολούθηση και ενίσχυση της ακαδημαϊκής προόδου των αθλητών, μέσω των Αθλητικών Γυμνασίων και Λυκείων, αποτελεί το εφαλτήριο για την επίτευξη μεγαλύτερων αθλητικών και ακαδημαϊκών διακρίσεων.

Αναφορικά με τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων των πολιτών, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι, ανάμεσα σε άλλα, προωθούνται και υλοποιούνται δράσεις δια βίου άσκησης, προγραμμάτων µαζικού αθλητισµού, η δημιουργία προγραμμάτων αξιοποίησης αθλητών-προτύπων και ανάδειξης νέων ταλέντων και η ενσωμάτωση της Ολυµπιακής Παιδείας στα αναλυτικά προγράµµατα.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα υλοποιούνται πολιτικές που θα συμβάλουν στην παροχή ίσων ευκαιριών άθλησης για όλους και στην ένταξη των ατόµων µε αναπηρίες στον αθλητισµό.

Ανέφερε ότι επιπρόσθετα προωθείται η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίησή των αθλητικών υποδομών, με στόχους την υποβοήθηση της προσπάθειας για μαζικό αθλητισμό, την ενίσχυση του πρωταθλητισμού, την προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων, την ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική χρήση τους από τα οργανωµένα σύνολα.

Η Υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε πως οι τιμώμενοι μαθητές-αθλητές διαβεβαιώνουν με τον αγώνα και την προσπάθειά τους ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια για δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας, βασιζόμενης στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του αλληλοσεβασμού. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους