Τοποθετείται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα το Βρετανικό Μουσείο-«Θέλουμε νέα σχέση με την Ελλάδα»

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έκανε ένα πρώτο σχόλιο μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Τουρκίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Απαντώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε πως υπάρχει από την πλευρά τους επιθυμία για μια «νέα σχέση» με την Ελλάδα και για «ρεαλιστικές λύσεις» στο θέμα των Γλυπτών.

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία, και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση.

Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα -μία ''συνεργασία για τον Παρθενώνα''- και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο» είπε αρχικά, και πρόσθεσε:

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε».

Τι ανέφερε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η εκπρόσωπος της Τουρκίας

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία, δια στόματος της επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας στην UNESCO, επιβεβαίωσε την ελληνική θέση ότι ουδέποτε υπήρξε φιρμάνι, διάταγμα δηλαδή, που νομιμοποιούσε την πώληση των γλυπτών στη Βρετανία.

«Δεν γνωρίζουμε κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά» είπε χαρακτηριστικά η Ζεϊνέπ Μποζ στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της την περασμένη εβδομάδα.

«Ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, δεν γνωρίζουμε κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά από το τότε αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε για οποιαδήποτε νομιμοποίηση, ακόμη και σύμφωνα με το Δίκαιο της εποχής, και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει την αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που έχει δοθεί παγκοσμίως. Γι' αυτό μείνετε δυνατοί» είπε η Τουρκάλα εκπρόσωπος, απευθυνόμενη στην ελληνική πλευρά.

Μενδώνη: «Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι»

Η εξέλιξη αυτή έφερε και το σχόλιο της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

«Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτήν τη φορά η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση, όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό, το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα.

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- ''φιρμάνι'' του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς, το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό, το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στη σύνοδο, η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού από τη Ρόδο.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Απαντά στον Άδωνι Γεωργιάδη ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Περιμένουμε 60 εκ. τουρίστες, ας έρθει τον περιμένουμε»
Kινδυνεύει να χάσει την όρασή του ο Ελληνοκαναδός χρηματιστής που δέχθηκε επίθεση στην Κρήτη
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας η δίωξη των δύο δραστών για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού στην Κρήτη
Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από επιστροφή Δημοκρατίας αφετηρία για καλύτερη Ελλάδα
Σκηνικό έντασης στην Κάσο έστησε η Τουρκία-Εξέδωσε NAVTEX και απέστειλε πλοία στην περιοχή
Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και του βιασμού ο Αλέξης Γεωργούλης
Σε «lockdown» οι κάτοικοι της Σαντορίνης λόγω... υπερτουρισμού
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης στην Κάσο-Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Εκτός τόπου και χρόνου ο Μπαχτσελί-«Ο Δένδιας είναι σε παραλήρημα και η Βανδή είναι ασεβής»