Έγκριση ΕΕ για τεχνική στήριξη ΚΔ για καταρτισμό έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα της για τεχνική στήριξη στον καταρτισμό έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού, έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

«Ο έμφυλος προϋπολογισμός αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο, αλλά καθ’ όλα αναγκαίο», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι αποβλέπει στη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων στη βάση του φύλου, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και στην ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κοινωνία και στην οικονομία.

Η εφαρμογή έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού, αναφέρεται, είναι μια δράση που παρουσιάζει τον βαθμό επίτευξης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στο πλαίσιο της οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές. Ένας έμφυλος προϋπολογισμός περιλαμβάνει πολιτικές και δράσεις στη βάση στοχευμένου σχεδιασμού και επαρκών στατιστικών δεδομένων, με γνώμονα το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του έργου «θα βασιστεί σε υφιστάμενες στατιστικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εργατικό δυναμικό, τα άτομα που ζουν στο όριο της φτώχειας, το χάσμα αμοιβών και συντάξεων, καθώς και σε στατιστικές, που αναμένεται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων».

Η υλοποίηση του έμφυλου προϋπολογισμού, αναφέρεται, «προϋποθέτει την αναδιάρθρωση των πολιτικών που αφορούν τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα του κράτους, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ανάγκες ανδρών και γυναικών, έτσι ώστε να επωφελούνται ισότιμα».

Σημειώνεται ότι το αίτημα υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Γραφείο Επίτροπου Ισότητας των Φύλων, μέσω του Τεχνικού Εργαλείου Στήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»