Βάζουν και φέτος φρένο στα ντελίβερι πορτοκαλί και κόκκινες προειδοποιήσεις-Ζητούν διευκρινήσεις οι Συντεχνίες

Κανονικά συνεχίζει να υφίσταται το διάταγμα που έχει εκδοθεί κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο για την απαγόρευση κυκλοφορίας υπηρεσιών ντελίβερι και μεταφορών οποιονδήποτε προϊόντων ή πακέτων εν μέσω καύσωνα, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Οι ψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, επανάφεραν την ανάγκη, με το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίζει πως το περσινό διάταγμα παραμένει σε ισχύ. Σημειώνεται ότι με βάση το διάταγμα, στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται να διακοπούν όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, ενώ στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται να διακοπούν όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει η προειδοποίηση. Όσον αφορά τα είδη εργασιών που επηρεάζονται, είναι όσες έχουν να κάνουν με μεταφορά και παράδοση προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων, όπως για παράδειγμα, μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου ή και συσκευών προσωπικής κινητικότητας (σ.σ. σκούτερ κτλ).

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εργασίας, οι καιρικές συνθήκες παρακολουθούνται στενά από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και αφού μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόνο κίτρινες προειδοποιήσεις, δεν κρίθηκε αναγκαία η ενημέρωση των εργαζομένων. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τις επόμενες ημέρες εκδοθεί από το Τμήμα Μετεωρολογίας πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση, τότε το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίες, θα προχωρήσει σε ενημέρωση προς τους επηρεαζόμενους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες τους.

Πάντως από πλευράς Συντεχνιών, ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, υπέδειξε πως παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το περσινό διάταγμα παραμένει σε ισχύ, αναμένουν από το Υπουργείο Εργασίας, να προχωρήσει σε διευκρινήσεις για το τι ακριβώς ισχύει. «Έχει μπει ήδη για τα καλά το καλοκαίρι και η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να μας επηρεάζει, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που βρίσκονται έξω και κάτω από τον ήλιο», ανέφερε ο κ. Τίμινης.

Όσον αφορά τα περιστατικά που είχαν παρουσιαστεί κατά την περσινή περίοδο όπου ντελιβεράδες συνέχισαν να κυκλοφορούν, ενώ υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω πορτοκαλί ή κόκκινης προειδοποίησης, όπως ανέφερε ο κ. Τιμινής, «κινούνταν με τα μηχανάκια τους, αλλά είχε αποδειχθεί τελικά ότι χρησιμοποιούνταν για μετακίνηση για προσωπικούς λόγους και όχι επαγγελματικούς. Εφόσον η μοτοσικλέτα είναι το δικό τους μεταφορικό μέσο, έχουν κάθε δικαίωμα οι υπάλληλοι να το χρησιμοποιούν για προσωπικούς τους λόγους και δεν σημαίνει ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία», εξήγησε.

Σημειώνεται πως κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο που είχε τεθεί σε ισχύ το διάταγμα, συμμορφώθηκαν πλήρως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες προχώρησαν με εσωτερικές οδηγίες, μέσω των εφαρμογών τους, ενημερώνοντας τους συνεργάτες τους για τις ώρες που, στη βάση των διαταγμάτων, απαγορευόταν να κυκλοφορούν. «Αναμένουμε ότι και φέτος θα συνεργαστούν οι πλατφόρμες και θα προσαρμοστούν ανάλογα με το διάταγμα, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε θέμα», υπέδειξε ο κ. Τιμινής.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το διάταγμα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα στις περιοχές ισχύος της προειδοποίησης:

(i) Στο κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει η προειδοποίηση.

(ii) στο πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται όπως διακόπτονται όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση .

(iii) στο κόκκινο και πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας, απαιτείται όπως διακόπτονται οι εργασίες μεταφοράς ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας, όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας, μεταξύ των ωρών 12:00- 16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου